Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne do "blaszaka"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To kumam, ale nie wiem ile standardowo pociągają do ZK. Może się okazać, że za mało mocy tam jest i trzeba ciągnąć drugą, mocniejsza linie ?

25kW to niemalo.....

Słyszałem ze standardowo w kazdej ZK jest możliwośc do 50kW, ale to tylko pogłoski. Wiecie jak jest naprawde ?

• 1 month później...

Cześć

Pochwalę się moim sukcesem przyłączenia prądu do budynku gospodarczego BG (czytaj blaszaka). Operator PGE.

2018.10 - wysłanie do Starostwa zgłoszenia zamiaru budowy BG

2018.10 - uprawomocnienie się decyzji zamiaru budowy BG

2018.10 - wysłanie do PGE oryginału zaświadczenia o braku sprzeciwu Starostwa do zamiaru budowy BG

2018.11 - otrzymanie z PGE umowy o przyłączenie

2018.11 - wysłanie do PGE podpisanych 2 egz. umów

2018.12 - info od PGE, rozstrzygnięto przetarg na wykonanie przyłącza.

2019.05 - realizacja przyłącza

2019.06 - otrzymanie faktury z PGE za wykonanie przyłącza

2019.06 - podłączenie rozdzielni w blaszaku wraz z dokumentami i protokołami

2019.07 - wizyta w siedzibie PGE z dokumentami i otrzymanie zaświadczenie z PGE o poprawności wykonania instalacji

2019.07 - podpisanie umowy na założenie licznika w taryfie G11

2019.07 - montaż licznika i mam prąd!!!

• 1 year później...
  • 4 weeks później...
WItam. Pomoże ktoś z wypełnienie wniosku do Enea ? Chcę mieć prąd w garażu blaszanym który już jest na działce.

Nic w tym trudnego. We wniosku piszesz, że to dzialka rekreacyjna i zeby ją kosić, grillować na niej potrzebujesz np 6 kW i tyle.

U mnie przeszło mimo że garaż to była samowola budowlana poprzedniego właściciela.

Jesteś dla nich nowym klientem więc nie kręcą nosem - kasa jest kasa.

Powodzenia

• 7 months później...

Hej, stary temat ale może ktoś podpowie:

Mamy złącze ZK na działce. Mamy też pozwolenie na budowę. W tym roku chcemy zrobić tylko stan zero a resztę "się zobaczy". Prąd na stan zero jakoś sobie ogarniemy.

Teoretycznie mogę już podpisać umowę o prąd budowlany, w praktyce nie wiem czy jak budowa mi się nie rozciągnie to czy nie będę płacił ~100 zł przez rok/dwa za nic.

Padł pomysł postawienia na szybko kontenera z busa jako garaż na czas budowy i tam dociągnąć prąd w taryfie G11.

Orientuje się ktoś czy w Tauron coś takiego przejdzie bez zgłaszania "garażu" do starostwa?

• 5 months później...

Najbardziej jednak martwi mnie fakt co jak już się uda podłączyć do tego blaszaka i jak już skończę dom będę chciał przejść na dom wtedy co zrywam umowę z pomieszczenia gospodarczego i nową umowę na dom zakładam ?

Nie żadnej nowej umowy nie podpisujesz. Jedynie o zwiększenie mocy, jeśli wcześniej w blaszaku miałeś mniej niż chcesz mieć w domu.

Po prostu przenosisz skrzynkę z garażu do domu i to wszystko.

Jesteś pewnien, że to tak wygląda? I formalnie jest to OK?

Testowałeś na własnym domu? Jeśli tak to jak długo mieszkasz?

Bo byłaby to dobra wiadomość :-).

Mieszkam od lipca/sierpnia.

Przyłącze jest do działki. Umowa była na zasilenie gospodarstwa domowego. Elektryk zlikwidował RBtkę w garażu, kabel wprowadził do domu. Do zgłoszenia zakończenia budowy dołączyłem protokół z pomiarów elektrycznych oraz w zawiadomieniu w rubryce o przyłączu elektrycznych wpisałem "istniejące".

Dzięki.

Pamiętasz może co miałeś podane we wniosku o przyłączenie, jaki rodzaj obiektu chcesz przyłączyć? Z wątku wnioskuję, że "inne: budynek gospodarczy", zgadza się?

Przepisują to potem na kartę danych technicznych przyłącza i nie chcą podpisyywać umowy kompleksowej na nic inengo niż jest tam podane.

• 1 year później...

Cześć, czy warto robić tak żeby złożyć wniosek o prąd budowlany na budowę blaszaka, a po postawieniu blaszaka wniosek o zmianę taryfy na G11? Słyszałem, że prąd budowlany stawiają w 1-2 miesiące, a zmiana taryfy to tylko w PGE w systemie.

Czy lepiej wniosek o prąd do pustej działki do celów rekreacyjnych lub ew. do blaszaka? Zależy nam na czasie żeby mieć prąd najpóźniej w kwietniu 2023 ;/

Myślałem o mocy 11 kW tak jak ktoś radził wcześniej. Okrąg Żyrardów.

• 1 year później...