MeArek 21.05.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Ech ta biurokracja. Domek narzędziowy każą rozebrać? Najlepiej dowiedz się o numer do elektryka który robi podłączenia skrzynek. Może on ci doradzi. Może to zależy od regionu lub dostawcy. U mnie są ogrodzone działki z samymi skrzynkami i ludzie latem z namiotami przyjeżdżają. Chyba nie płacą taryfy budowlanej? Właśnie żona mi teraz przypomniała , że we wniosku jaki składaliśmy napisaliśmy że zasilanie domku letniskowego,który ma powstać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 21.05.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Zgłosić budowę budynku możesz jeżeli im wystarczy tylko zgłoszenie. Zgłosisz a nie wybudujesz bo się rozmyśliłeś masz chyba 2 lata na rozpoczęcie robót. Tak było a nie wiem jak teraz bo coś miało się zmieniać. Musiałbyś tylko poczekać po zgłoszeniu żeby nie chcieli liczyć w ZE prądu budowlanego na budowę tego garażu Pogadaj z jakimś elektrykiem z ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 21.05.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Nie potrzeba pozwolenia, zgłoszenia ani żadnych papierów do ZE? To śmiało idź i załatw prąd do takiego budynku to Ci "flaszke" postawię bo całkiem legalnie u mnie w ten sposób się nie da. Jak możesz podłączyć prąd do czegoś, czego NIGDZIE nie ma. jak wykonasz mapke? ja mam na budowie "kibel" postawiony na "czarno", więc może do niego podłączą prąd?? popytaj w rzetelnym źródle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 21.05.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Napisałem jak to wyglądało u nas. Nie pisałem ,że nie trzeba pozwolenia czy zgłoszenia. Myślę że jakbyś był z moich stron to miałbyś w sraczu światło. A i żadnej mapki nie "wykonywałem " . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 22.05.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 no to pozazdrościć... u mnie w każdym urzędzie pod górkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 24.05.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 My rezygnujemy z przyłącza na pustą działkę. Po podliczeniu kosztów okazało się, że taniej wychodzi kupić agregat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 24.05.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Taniej to na pewno i zostaje na przyszłość w razie braku prądu czy coś a na potrzeby obecnej budowy to nawet nie musi być jakiś wielki,tylko jednak własny prąd to wygoda mi się najbardziej nie chce wykłócać w enerdze bo z nimi się nie da dogadać wciskają coś co nie istnieje czyli taryfę niby budowlaną która tak naprawdę jest zwykłą taryfą dla firm a ja firmą nie jestem. Najbardziej jednak martwi mnie fakt co jak już się uda podłączyć do tego blaszaka i jak już skończę dom będę chciał przejść na dom wtedy co zrywam umowę z pomieszczenia gospodarczego i nową umowę na dom zakładam ? Z agregatem jest prosta sprawa odpalam i jest prąd jedyne ryzyko to czy trafi się dobry model czy padnie po tygodniu A na jaki model się zdecydowaliście skoro już o tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 25.05.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 różnica komfortu z podłączeniem do sieci a prądem z agregatu jest kolosalna. Ja korzystałem z agregatu, prąd od sąsiada jednak w przyszłym miesiącu obiecali mi załatwić wszelkie formalności i będzie taryfa budowlana do końca roku aż wstawię okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 25.05.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Kupnem agregatu zajmował się będzie mąż, ale na razie to jeszcze się bujamy z dokumentacją. Jak tak dalej pójdzie, to sukcesem będzie dobrnięcie do stanu zero w tym roku. jarekpolak możesz napisać w czym te różnice między prądami się ujawniały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.05.2015 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 My rezygnujemy z przyłącza na pustą działkę. Po podliczeniu kosztów okazało się, że taniej wychodzi kupić agregat... Czyli tak jak przypuszczałem, chcą Wam sprzedać prąd w taryfie C? Teraz już wiesz dlatego chcę postawić ten blaszak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.05.2015 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Najbardziej jednak martwi mnie fakt co jak już się uda podłączyć do tego blaszaka i jak już skończę dom będę chciał przejść na dom wtedy co zrywam umowę z pomieszczenia gospodarczego i nową umowę na dom zakładam ? Nie żadnej nowej umowy nie podpisujesz. Jedynie o zwiększenie mocy, jeśli wcześniej w blaszaku miałeś mniej niż chcesz mieć w domu. Po prostu przenosisz skrzynkę z garażu do domu i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 25.05.2015 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Czyli tak jak przypuszczałem, chcą Wam sprzedać prąd w taryfie C? Teraz już wiesz dlatego chcę postawić ten blaszak. Nie, nie chodzi tu o prąd w taryfie C tylko o koszty wykonania przyłącza. Bo musielibyśmy ponosić je sami w całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 25.05.2015 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Nie, nie chodzi tu o prąd w taryfie C tylko o koszty wykonania przyłącza. Bo musielibyśmy ponosić je sami w całości. Jak to? Przecież do granicy ZE robi na swój koszt, jeśli jest mniej niż 200m... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 25.05.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Ale my wystąpiliśmy o tymczasowe przyłącze, pewnie dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 26.05.2015 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 A co to innego. Przyłącze energetyczne buduje inwestor na własny koszt.A że się tak zapytam - dlaczego tymczasowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 26.05.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Warunki, które uzyskaliśmy z ZE na potrzeby projektu budowlanego określają, że wykonana musi być rozbudowa sieci energetycznej o transformator i coś tam, w każdym razie istniejąca sieć nie będzie w stanie zaopatrzyć jeszcze naszego domu. Tak więc mój mąż wymyślił sobie tymczasowe przyłącze, żeby nie musieć czekać na rozbudowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekpolak 03.06.2015 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2015 zncznie wygodniej korzystac z sieci niż z agregatu. pomęczysz się ze 2 tygodnie i wspomnisz moje słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 05.06.2015 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Budowa domu to nie leżenie plackiem na all inclusive. Brak konkretów w Twojej wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 05.06.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Dokładnie, nie ma co w skrajności popadać ludzie się pobudowali na chińskich agregatach za 600 zł i dawali radę wiadomo że wygodniej jest ten prąd po prostu mieć tu nie ma co dyskutować ale koszt taryfy c11 jest zbyt duży aby na taką wygodę w systemie gospodarczym przy pracy weekendowej sobie pozwolić, owszem stać by mnie było płacić ale uważam to za jawne oszustwo i powiedziałem że dla zasady nie dam im na sobie zarobić a plus agregatu jest taki że takie urządzenie zawsze się przyda przynajmniej u nas w rodzinie bo czasem mamy jakieś fuchy i jeszcze przed budową nosiliśmy się z zakupem generatora.Albo zwykła taryfa do blaszaka albo agregat ja nic innego nie rozważam nawet i wracając do tematu jak tam postępy u autora ?W ZE coś zgłaszałeś czy sprawa umarła w starostwie ?Zastanawia mnie czy ZE potrzebuje jakiś papierów z odbioru budynku czy coś takiego przecież ten budynek mógł tam już lata stać i mogę takich papierów zwyczajnie nie posiadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 05.06.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Ja u siebie musiałem stawiać blaszaka z dachem 30 stopni z powodu MPZP, różnica w cenie dla 15m2 1500zł (plaski wzmocniony) vs 2500 (dwuspadowy wzmocniony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts