Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne do "blaszaka"

Recommended Posts

Albo zwykła taryfa do blaszaka albo agregat ja nic innego nie rozważam nawet i wracając do tematu jak tam postępy u autora ?

W ZE coś zgłaszałeś czy sprawa umarła w starostwie ?

Zastanawia mnie czy ZE potrzebuje jakiś papierów z odbioru budynku czy coś takiego przecież ten budynek mógł tam już lata stać i mogę takich papierów zwyczajnie nie posiadać

Nadal czekam na warunki od ZE i cały czas szukam oferty na blaszaka z dachem 35 stopni w przystępnej cenie.

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakaś lipa z tymi 35 stopniami pierwsze słyszę aby taki nakaz do blaszaka ktoś robił no, ale wiadomo co urząd to inaczej a z nimi nie wygramy :/

Nie chcę robić reklamy ale kit tam.

Pytałeś tutaj ?

http://www.garaze-blaszane.pl/

Mi najtaniej tam wyszło czas oczekiwania jakieś 2 tyg blacha 1 gatunek wygląda ładnie nie zniszczona tylko w paru miejscach nity im po puszczały ale to spokojnie sam naprawię jak coś.

Zresztą nie ma co ukrywać ta blacha jest taka, że ją otwieraczem do konserw otworzysz a nawet porządnymi nożyczkami metalowymi pewnie rozetniesz :D więc jak ktoś będzie chciał wejść to i tak wejdzie jednak ogólnie jestem zadowolony i mogę polecić z tym, że nie mam porównania do innych firm.

@kamil2k3 to jest tak z tymi blaszakami, że jak stawiasz go na czas budowy to może stać byle jaki. Natomiast jeżeli ma to być "budynek gospodarczy" to musi spełniać warunki MZPZ. Jeżeli gdzieś przeszedł blaszak płaski to raczej z powodu olania tematu przez urzędników

Po 3 miesiąch używania takiego z dachem 30 stopni nawet jestem zadowolony, przynajmniej w środku widać przestrzeń i nie jest gorąco, no ale 1000zł dopłaty to dużo

@kamil2k3 to jest tak z tymi blaszakami, że jak stawiasz go na czas budowy to może stać byle jaki. Natomiast jeżeli ma to być "budynek gospodarczy" to musi spełniać warunki MZPZ. Jeżeli gdzieś przeszedł blaszak płaski to raczej z powodu olania tematu przez urzędników

Po 3 miesiąch używania takiego z dachem 30 stopni nawet jestem zadowolony, przynajmniej w środku widać przestrzeń i nie jest gorąco, no ale 1000zł dopłaty to dużo

No właśnie musi być zgodny z MPZP.

kolego Konrad, a ten dach o kącie 30 stopni to masz jednospadowy czy dwuspadowy. Jeśli jedno to na jaki kierunek jest spadek?

Dwu spadowy na boki, wysokość garażu to około 3 metry czyli dość wysoki, jednospadowy to by miał ze 4 metry :)

Racja, ten Twój blaszak z dachem dwuspadowym jakie ma wymiary (długość i szerokość)? Trochę szkoda mi wydać 2500 zł na coś tymczasowego, ale chyba będę musiał...

Sporo ale bez blaszaka na budowie będzie Ci ciężko, a powiem Ci że wygoda jest nie chcę twierdzić że jest niezbędny, ale BARDZO ułatwia życie, ja już swój nawet nieco umeblowałem załatwiłem kuwetki pojemniczki itd na różne śruby gwoździe i narzędzia i powoli się tam "wprowadzam"

A nie możesz go potem otynkować i ostawić jako jakaś komórka na narzędzia nie szpecił by na działce a niedrogo miał byś przydatne pomieszcczenie gospodarcze ja jeszcze nie wiem czy też tak ze swoim nie zrobię ale tym się po budowie będę martwił.

Jak tylko na chwile to lepiej postawić bez zgłoszenia do starosty nie związany trwale z ziemią i próbować w ZE aby sie wpieli raczej tych papierów i tak nikt nie sprawdzi.

Albo rozważyć jako faktycznie dodatkowe pomieszczenie gospodarcze i wtedy brać już z tym dachem 30 stopni.

Nie dopłacił bym ponad 1000zł za garaż z nieco innym dachem jeszcze nie mając pewności że ZE go podłączy.

A druga sprawa to w moich WZ mam napisane tak dach min 22 stopnie więc garaż sie pewnie zmieści ale mogę też postawić budynek z płaskim dachem a jak masz u siebie w MPZP ? nie masz dachów prostych dozwolonych ?

Garaż potrzebuję, gdyż tak jak pisałem wcześniej, budował będę się za kilka lat, a do tego czasu miałbym i miejsce na graty i przede wszystkim prąd w taryfie G. Nie chcę mieć docelowo budynku gospodarczego wolnostojącego - dom ma mieć podwójny duży garaż i sporą kotłownię.

Typowy blaszak z dachem płaskim to jest jakieś 7 stopni, więc do tych 22 to Ci trochę brakuje, ja natomiast w MPZP mam jak byk zapisane 35-45 stopni więc nic nie wykombinuję.

Racja, ten Twój blaszak z dachem dwuspadowym jakie ma wymiary (długość i szerokość)? Trochę szkoda mi wydać 2500 zł na coś tymczasowego, ale chyba będę musiał...

3 szerokości, 5 długości, drzwi uchylne na boki o szerokości 2m (czyli po 0.5m z obu stron zostaje - tak chciałem)

wysokość garażu to ~3m

Mam warunki :)

Obiekt przyłączany: plac budowy, budynek gospodarczy

Termin przyłącza do: 10.04.2017

Jeden z moich obowiązków:

dostarczenie do PGE Dystrybucja S.A. prawomocnej decyzji pozwolenia na budowę obiektu przyłączanego, lub innego dokumentu wymaganego przez Prawo Budowlane, o ile zgodnie z przepisami istnieje konieczność jego uzyskania, nie później niż...

Skoro ten mój blaszak będę budował na zgłoszenie, to żadnego dokumentu nie muszę PGE przedstawiać - mam rację?

Edytowane przez kemot_p

Przeczytaj to: http://www.gunb.gov.pl/dziala/pliki/w4.pdf

Najlepiej jednak zapytać w PGE czy potrzebują zaświadczenie.

Dzięki, u mnie w Starostwie nie ułatwiają życia ... wczoraj się dowiedziałem, że na wykopanie studni bez względu na głębokość i wydajność muszę wystąpić o PnB. :(

A po 28 czerwca? Nie znam tych nowych przepisów prawa budowlanego, ale mają ułatwiać budowanie wielu obiektów.

Nie, mam książeczkę z nowelizacją prawa budowlanego, ale jeszcze przez nią nie przebrnąłem do końca- niestety studnia się nie kwalifikuje do zgłoszenia. W doświadczenia innych wiem, że wiele starostw "macha ręką" i pozwala budować studnie do 30m na zgłoszenie - niestety nie moje.

Edytowane przez kemot_p

Jutro składam do starostwa nowe zgłoszenie budowy blaszaka - tym razem w zgłoszeniu opisałem że posiadać będzie dach dwuspadowy o kącie 30 stopni, kolor w odcieniach szarości, powierzchnia zabudowy 1,5% powierzchnia biologicznie czynna 98,5% działki :) Mam nadzieję, że teraz się uda.

Nie, mam książeczkę z nowelizacją prawa budowlanego, ale jeszcze przez nią nie przebrnąłem do końca- niestety studnia się nie kwalifikuje do zgłoszenia. W doświadczenia innych wiem, że wiele starostw "macha ręką" i pozwala budować studnie do 30m na zgłoszenie - niestety nie moje.

Zrób tak jak z blaszakiem.Wykop i korzystaj i powiedz ,że już tu np. była.:yes:.Studnia to nie 30 m tylko studnia z wodą sprawdzoną nadającą się do picia.czysta nie zanieczyszczona.Do podlewania działki li tylko nie opłaci się lądować kasy.Trza kopać głębiej az będzie cacy.:yes::D

Zrób tak jak z blaszakiem.Wykop i korzystaj i powiedz ,że już tu np. była.:yes:.Studnia to nie 30 m tylko studnia z wodą sprawdzoną nadającą się do picia.czysta nie zanieczyszczona.Do podlewania działki li tylko nie opłaci się lądować kasy.Trza kopać głębiej az będzie cacy.:yes::D

Co ty opowiadasz? 30 to mało? Na sąsiednich działkach mają wodę na 27-28 m jest to warstwa wody podziemnej nadającej się do picia. są też studnie w tej miejscowości na 7-8m ale to jest woda podskorna podatna na zanieczyszczenia.

Co ty opowiadasz? 30 to mało? Na sąsiednich działkach mają wodę na 27-28 m jest to warstwa wody podziemnej nadającej się do picia. są też studnie w tej miejscowości na 7-8m ale to jest woda podskorna podatna na zanieczyszczenia.

Ty to jak nakręcony jak u ciebie to i u innych :yes:.Patrzysz słuchasz jakie warunki panują u innych???Nie gadaj głupotek.Moja czysta ,sprawdzona znajduje się na głębokości około 70-80 m.Ta z 40 m i już to opisywałem w konkurencyjnym topiku,nawet by nie nadawała się do podlewania.Jeszcze nic nie masz ,a uwielbienie samego siebie, wkrada się coraz bardziej.:p.Jak tak słucham o tych 7-8 m do lustra to mnie coś się robi.Jak myślisz która z tych wód będzie smaczniejsza ,ta z 80 m ,ta z 30 ,tej z 8 m nie wliczam bo to syf.???. Ciekawe jakich masz sąsiadów wokoło.

Edytowane przez niktspecjalny