kemot_p 19.06.2015 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Ty to jak nakręcony jak u ciebie to i u innych .Patrzysz słuchasz jakie warunki panują u innych???Nie gadaj głupotek.Moja czysta ,sprawdzona znajduje się na głębokości około 70-80 m.Ta z 40 m i już to opisywałem w konkurencyjnym topiku,nawet by nie nadawała się do podlewania.Jeszcze nic nie masz ,a uwielbienie samego siebie, wkrada się coraz bardziej..Jak tak słucham o tych 7-8 m do lustra to mnie coś się robi.Jak myślisz która z tych wód będzie smaczniejsza ,ta z 80 m ,ta z 30 ,tej z 8 m nie wliczam bo to syf.???. Ciekawe jakich masz sąsiadów wokoło. Ani nie jestem nakręcony, ani nie mam samouwielbienia. Rozmawiałem z sasiadami, a przede wszystkim z lokalnym hydrologiem, geologiem, czy jak on się tam zwie - tym co robi badania gruntu. Na terenie na którym mam działkę jest warstwą wód na 7-8m i na 27-28m. Oczywisce ta pierwsza to może być z nią różnie, natomiast druga jest co jakiś czas badana i zdatna do picia. To chyba zamyka te bezsensowne dywagacje. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 19.06.2015 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 A dlaczego woda z 8 m ma nie nadawać się nawet do podlewania?Niktspecjalny możesz zapodać linka do tematu, w którym to opisywałeś? Pytam, bo mamy płytką studnię, z której ja wody pić nie chcę, a mąż się upiera że to jest woda zdrowsza niż kranówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.06.2015 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) A dlaczego woda z 8 m ma nie nadawać się nawet do podlewania? Niktspecjalny możesz zapodać linka do tematu, w którym to opisywałeś? Pytam, bo mamy płytką studnię, z której ja wody pić nie chcę, a mąż się upiera że to jest woda zdrowsza niż kranówka. Przyczyn może być wiele: może teren jest jakiś zanieczyszczony, może się opryski rolne do dostają do ziemi, a może ludzie praktykują szamba bez dna. Wodę z płytszych ujęć trzeba tylko częściej badać, gdyż jest łatwiejsza do zanieczyszczenia. W miejscowości, w której mam działkę nie ma przemysłu, produkcji rolnej (typowa wieś podmiejska), są szczelne szamba, albo kanalizacja. Wodociąg był tam "od zawsze", ale tylko w głównej drodze. Jak ktoś kupował działki oddalone od głównej drogi to wiercił studnię, bo wodociąg był nieopłacalny. Nie było nigdy problemów z zanieczyszczeniem wody, nawet tej w warstwie na 7m. P.S. Moi dziadkowie mieli całe życie studnię taką z dużymi kręgami i korbą (nie wiem jak się fachowo nazywa) - lustro wody było na poziomie 7m i całe życie ją pili. Teraz kuzynka w powiecie legionowskim pod Warszawą ma studnię wierconą na około 10m - badają ją regularnie i jest ok. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2015 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 A dlaczego woda z 8 m ma nie nadawać się nawet do podlewania? Niktspecjalny możesz zapodać linka do tematu, w którym to opisywałeś? Pytam, bo mamy płytką studnię, z której ja wody pić nie chcę, a mąż się upiera że to jest woda zdrowsza niż kranówka. Nie pamiętam gdzie pisaliśmy o wierceniu studni i sprawdzaniu wody w moim laboratorium.Ale nic mądrzejszego nie powiem ci jak kolega wyżej bo mądrzejszy ode mnie jak to ,że woda z tak płytkiej studni będzie capiła żelazem albo jakimiś innymi zapachami i będzie miała w sobie jakieś osady ,męty metaliczne,wręcz niskie ciśnienie słupa wody,a nawet zaniku wody w tak płytkiej studni. .Jeśli chodzi o podlewanie to ludzie podlewają różnymi specyfikami nawet szambem:cool:.Bardzo płytkie takie nawet 7.8 metrowe maja skłonności do pobierania spływanych zanieczyszczeń.Dlatego płytkie studnie nie powinny być stosowane dla użytku ludzkiego i zwierzęcego.Kolega kemot wie lepiej i wcale nie mam mu zamiaru w tym przeszkadzać.To tobie daję rade bo mnie zapytałeś.Wiesz co się stanie jak podłączysz wodę do płytkiej studni, gdzie dla mnie płytka studnia to już ta od 25 m w dół.Poczytaj o problemach płytkiej studni bo nie o wszystkich wspomniałem.Nie słuchaj głupot mojego przedmówcy bo u niego w gminie tak mają i jest dobrze.. A jeśli słuchasz to z przymróżeniem oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.06.2015 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Dlatego płytkie studnie nie powinny być stosowane dla użytku ludzkiego i zwierzęcego.Kolega kemot wie lepiej i wcale nie mam mu zamiaru w tym przeszkadzać. Co się tak na mnie uwziąłeś? To ty generalizujesz pisząc że w każdej studni płytkiej jest zła woda, a to nie do końca prawda bo wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Nie po to rozmawiałem z lokalnym geologiem, żebyś twierdził, że moje słowa są głupotą. Może ty miałeś pecha, ale poczytaj w necie ilu ludzi ma studnie na poziomie 25-35m z wodą zdatną do picia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2015 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Co się tak na mnie uwziąłeś? To ty generalizujesz pisząc że w każdej studni płytkiej jest zła woda, a to nie do końca prawda bo wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Nie po to rozmawiałem z lokalnym geologiem, żebyś twierdził, że moje słowa są głupotą. Może ty miałeś pecha, ale poczytaj w necie ilu ludzi ma studnie na poziomie 25-35m z wodą zdatną do picia. Uwziąłem się jeśli tak chcesz, na twoje podejście do faktów z twego otoczenie i twej praktyki.Nie masz nic nie sprawdziłeś tego na własnej skórze , a szastasz takimi wyimaginowanymi epitetami ,że trudno się z tobą zgadzać. Czytaj ze zrozumieniem przyda się na przyszłość.Napisałem: dla mnie płytka studnia to już ta od 25 m w dół Będę śledził topiki twe i jak będziesz miał blaszak i studnię na 7,8 metrach co wtedy powiesz o jej jakości i jak jej i w jakiej ilości używasz. pzdr. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.06.2015 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Nie masz nic nie sprawdziłeś tego na własnej skórze , a szastasz takimi wyimaginowanymi epitetami ,że trudno się z tobą zgadzać. Zamykając temat studni, bo wątek dotyczy przyłącza elektrycznego, podsumuję, czego się dowiedziałem: Skontaktowałem się z lokalnym geologiem i dwoma firmami wiercącymi studnie. Po podaniu im miejscowości i numeru działki oni sprawdzili w starostwie w planach usytuowania podziemnych cieków wodnych (czy jakoś tak to się nazywa) i stwierdzili, że woda podziemna zdatna do picia znajduje się u mnie na głębokości około 27m. Wersję pani geolog i studniarzy potwierdzają dotychczasowi mieszkańcy. To mam nadzieję zamyka temat. Teraz czekam na podłączenie prądu do blaszaka i składam PnB studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.06.2015 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Sporo ale bez blaszaka na budowie będzie Ci ciężko, a powiem Ci że wygoda jest nie chcę twierdzić że jest niezbędny, ale BARDZO ułatwia życie, ja już swój nawet nieco umeblowałem załatwiłem kuwetki pojemniczki itd na różne śruby gwoździe i narzędzia i powoli się tam "wprowadzam" kamil2k3 podłączyli Ci już garaż do prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Co się tak na mnie uwziąłeś? To ty generalizujesz pisząc że w każdej studni płytkiej jest zła woda, a to nie do końca prawda bo wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Nie po to rozmawiałem z lokalnym geologiem, żebyś twierdził, że moje słowa są głupotą. Może ty miałeś pecha, ale poczytaj w necie ilu ludzi ma studnie na poziomie 25-35m z wodą zdatną do picia. Jeśli trzeba by było przyznać nagrodę za szybkość w dowiedzeniu się i poinformowaniu forumowiczów ,wygrałbyś z pewnością.Potrzebowałeś 12 min by sprostać temu czego jeszcze nie masz na swej działce.Wybacz ale jestem praktykiem i boli mnie trochę na wyrost stawianie tez.Dotyczy to także twojego blaszaka i prądu doń ciągniętego.Po co ty się tu udzielasz jak wkręcisz się wszędzie,znasz wszystkie zagadnienia i jesteś otwarty na omijanie głębokim łukiem przepisów budowlanych. :Ddoświadczasz tu na FM Edytowane 19 Czerwca 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 kamil2k3 podłączyli Ci już garaż do prądu? Chyba prąd do garażu :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.06.2015 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Potrzebowałeś 12 min by sprostać temu czego jeszcze nie masz na swej działce.Wybacz ale jestem praktykiem i boli mnie trochę na wyrost stawianie tez.Dotyczy to także twojego blaszaka i prądu doń ciągniętego.Po co ty się tu udzielasz jak wkręcisz się wszędzie,znasz wszystkie zagadnienia i jesteś otwarty na omijanie głębokim łukiem przepisów budowlanych. :Ddoświadczasz tu na FM Jakie 12 minut? Zobacz ile trwa wątek, o studiach z goelogiem i studniarzami rozmawiałem już kilka tygodni temu, ze Starostwem w kwestii PnB dwa dni temu. A jakie ja Twoim zdaniem obchodzę przepisy budowlane? Garaż zgłosiłem do Starostwa, na studnię będę składał wniosek o PnB. Gdzie tu omijanie przepisów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Jakie 12 minut? Zobacz ile trwa wątek, o studiach z goelogiem i studniarzami rozmawiałem już kilka tygodni temu, ze Starostwem w kwestii PnB dwa dni temu. A jakie ja Twoim zdaniem obchodzę przepisy budowlane? Garaż zgłosiłem do Starostwa, na studnię będę składał wniosek o PnB. Gdzie tu omijanie przepisów? Np. to ,że garaż nie jest budynkiem gospodarczym,że nikt tego nie sprawdza a nawet ZE.Musisz zamawiać-kupić jak w Gminie twej niesie ,że dach ma być z pewnym spadkiem.Wybacz tego nie przerabiałem i nie kupuje tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.06.2015 12:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Np. to ,że garaż nie jest budynkiem gospodarczym,że nikt tego nie sprawdza a nawet ZE.Musisz zamawiać-kupić jak w Gminie twej niesie ,że dach ma być z pewnym spadkiem.Wybacz tego nie przerabiałem i nie kupuje tego. Ja w moim blaszaku będę przechowywał różne rzeczy, a nie parkował samochód więc tym bardziej będzie to budynek gospodarczy. Oczywiście, że sprawdzają - dlatego nie mogłem u siebie na działce postawić z dachem płaskim. W zgłoszeniu budowy napisałem "budynek gospodarczo-garażowy o wymiarach 3x4, kąt nachylenia dachu 30 stopni, składany z gotowych elementów wykonanych z blachy trapezowej ocynkowanej, kolor szary". Sorry bardzo, ale mój budynek spełnia wszystkie kryteria zawarte w MPZP, więc nie wiem na jakiej podstawie zarzucasz mi omijanie przepisów. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Ja w moim blaszaku będę przechowywał różne rzeczy, a nie parkował samochód więc tym bardziej będzie to budynek gospodarczy. Oczywiście, że sprawdzają - dlatego nie mogłem u siebie na działce postawić z dachem płaskim. W zgłoszeniu budowy napisałem "budynek gospodarczo-garażowy o wymiarach 3x4, kąt nachylenia dachu 30 stopni, składany z gotowych elementów wykonanych z blachy trapezowej ocynkowanej, kolor szary". Sorry bardzo, ale mój budynek spełnia wszystkie kryteria zawarte w MPZP, więc nie wiem na jakiej podstawie zarzucasz mi omijanie przepisów. Słuchaj.Podoba mi się ,że walczysz ,jak tą prawdą zastosować i wiem ,że jesteś 1/1000 ale jak widzę także,że zaślepiony jesteś tym co się w około ciebie dzieje ale nie na twojej działce.Pogadamy jak już sobie to wszystko poukładasz ,a czas kiedy zaczniesz ten właściwy etap swojego gniazda opiszesz co dało ci to co zaczynałeś.Twój początek. p.s A ty myślisz ,że jak ja budowałem chałupę to co miałem w blaszaku,dwa samochody i składzik na ziemniaki albo skuter i kład !!! To było lokum od wszystkiego i do wszystkiego.Przede wszystkim schronienie i magazyn narzędziowy dla ekipy murarskiej.Zapytam ,a będziesz miał WC-ta na działce??? To kuriozalne monstrum także obok blaszak powinno się znaleźć. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.06.2015 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Narazie trzymaj kciuki żeby mi starostwo wydało zgodę na mój budynek w warunkach od ZE mam termin przyłącza do 04.2017 więc nieprędko ten prąd popłynie. * P.S. Czemu nie uzupelniasz swojego dziennika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Narazie trzymaj kciuki żeby mi starostwo wydało zgodę na mój budynek w warunkach od ZE mam termin przyłącza do 04.2017 więc nieprędko ten prąd popłynie. * P.S. Czemu nie uzupelniasz swojego dziennika? Najpierw odpowiem na postawione pytanie.Nazwę to to że z przyczyn osobistych ,a i życzliwości moich fanów na FM nie chcę nadużywać.. Fajnie się gada to w chwilach wolnych kciuki trzymać mogę.Życzę ci jak najlepiej.Jeśli zechcesz skąd taki wydłużony termin???. Zrób przyłącze pomijając ZE i będziesz miał szybko i może nawet lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.06.2015 13:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Nie wiem skąd taki termin może dlatego że muszą około 50 m sieci wybudować jako odgalezienie od istniejącej. Mógłbym zbudować sam, ale wtedy musiałbym za wszystko płacić, a tak tylko za kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Nie wiem skąd taki termin może dlatego że muszą około 50 m sieci wybudować jako odgalezienie od istniejącej. Mógłbym zbudować sam, ale wtedy musiałbym za wszystko płacić, a tak tylko za kW. Widzisz są dwie szkoły budowania.Ja nie czekałem ponieważ chciałem zmienić swój statut i zacząć szybko by opuścić lokum w którym ....nazwę to , nie czułem się komfortowo.Jak wiesz twój ZE zwraca ci za część przyłącza i łaski ci nie robią.Tak było u mnie.Szybko zrobiłem warunki i mogłem się budować.Miałem upierdliwego sąsiada (i mam nadal) to nie miałem skąd pociągnąć prądu.Takie jest życie.Życzę ci abyś coś ugrał w swych marzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 19.06.2015 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 Kemot : Jeszcze rozważam po rozmowie z energą wiem, że owszem można podpiąć budynek gospodarczy ale musi być legalny oraz mieć wykonaną i odebraną w nim instalacje elektryczną. Czyli jakieś 300zł za odbiór i choć nie jest to wielki koszt to chyba bardziej skłaniam się ku agregatowi, mniej wygodne wyjście ale przyda mi się taka maszynka na przyszłość czasem mamy jakąś pracę w warunkach bez prądu i już kiedyś myśleliśmy o kupnie agregatu to główny powód takiej decyzji. Beton będzie zamawiany jedyne do czego ja potrzebuję prąd to zaprawa i klej do betonu kom. A po postawieniu ścian wykonanie i odbiór instalacji i już będzie zwykły docelowy do domu a generator zostanie w zapasie niktspecjalny faktycznie jak sie czyta nieco się czepiasz kolegi możliwe że masz ze wszystkim racje doceniam Twoje doświadczenie i pomoc nowym budującym ale chyba można nieco mniej uszczypliwie to robić. Też mi się nie wydaje aby kolega łamał jakieś przepisy składa wniosek specjalnie kupuje sporo droższe pomieszczenie gospodarcze aby dach odpowiadał przepisom gdzie większość postawiła by ot tak blaszaka na działce. No oby wszystko się udało ja tam śledzę na bieżąco sytuację, no na skrzynkę to trochę poczekasz ja mam ten plus że jest już na działce to samo woda w drodze dojazdowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 20.06.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2015 A dlaczego woda z 8 m ma nie nadawać się nawet do podlewania? Niktspecjalny możesz zapodać linka do tematu, w którym to opisywałeś? Pytam, bo mamy płytką studnię, z której ja wody pić nie chcę, a mąż się upiera że to jest woda zdrowsza niż kranówka. Dziwisz się Nikosiowi ? Ma oczyszczalnie przydomową - jedną z najtańszych i najgorszych pod względem technologii oczyszczania dostępnych na rynku " nie no wymiękam.Mam odpływy ,myje auto w garażu,nic mi nie śmierdzi,nie mam grzyba na ścianach ,mam w studzienkach odpływowych sitka,nie zapycha mi się instalacja,odpływy idą do : Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: osadnik.jpg Wyświetleń: 69 Rozmiar: 68,9 KB ID: 246517 Mam oczyszczalnie ekologiczna z firmy JPR-System " http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223827-Gara%C5%BC-w-bryle-domu-kto-posiada/page11 Smakowała by ci woda gdybyś miała w pobliżu studni szambo bez dna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts