Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne do "blaszaka"

Recommended Posts

Dziwisz się Nikosiowi ? Ma oczyszczalnie przydomową - jedną z najtańszych i najgorszych pod względem technologii oczyszczania dostępnych na rynku

"

nie no wymiękam.Mam odpływy ,myje auto w garażu,nic mi nie śmierdzi,nie mam grzyba na ścianach ,mam w studzienkach odpływowych sitka,nie zapycha mi się instalacja,odpływy idą do :

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: osadnik.jpg

Wyświetleń: 69

Rozmiar: 68,9 KB

ID: 246517

Mam oczyszczalnie ekologiczna z firmy JPR-System "

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223827-Gara%C5%BC-w-bryle-domu-kto-posiada/page11

Smakowała by ci woda gdybyś miała w pobliżu studni szambo bez dna?

A te witaminki też bardzo lubię.Przepraszam autora ale kilka słów temu wymiękalskiemu.Otóż kolego nie masz kompletnie racji a gdyby było mało okropnie pierniczysz głupoty nie znając absolutnie działania przydomowej oczyszczalni w moim przypadku JPR-system.Bardzo szybko zadzwoniłem do Szefa JPR-system i usłyszeć tego byś nie chciał.Ale.Gdybyś miał ,a on potrafi szukać to pozwie nawet cię do sadu za te oszczerstwa pod adresem jego firmy.Gdyby Dlatego zanim coś napiszesz nie zastanawiasz się kompletnie nad treścią komu jak to dedykujesz po co to już nawet ja nie wiem zważywszy na fakt ,że autor prosił o powściągliwość z innymi wnioskami w temacie.2 aleeee.Skoro pofatygowałeś się z takim oczernianiem mnie powiedz jak ty masz to rozwiązane.Wody puki co używam z miejskiego ujęcia.Jakieś głupoty przeczytałeś że ze studni.No to do zobaczenia.Ale 3 .Fajnie to wymyśliłeś.

• Odpowiedzi 253
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

2 aleeee.Skoro pofatygowałeś się z takim oczernianiem mnie powiedz jak ty masz to rozwiązane.Wody puki co używam z miejskiego ujęcia.

Mam takie samo rozwiązanie jak Ty( prawie bo nie piszesz co masz za tym osadnikiem) . Rozkopywałem okolice oczyszczalni i wcale to co zobaczyłem nie były to moje marzenia ... Lubisz pisać o marzeniach to zrób to samo a potem zastanów się o czym piszesz .

Mam takie samo rozwiązanie jak Ty( prawie bo nie piszesz co masz za tym osadnikiem) . Rozkopywałem okolice oczyszczalni i wcale to co zobaczyłem nie były to moje marzenia ... Lubisz pisać o marzeniach to zrób to samo a potem zastanów się o czym piszesz .

Nic nie masz i na dodatek kłamiesz by mnie obrażać.Szkoda ,że mod nie reaguje. Skąd czerpiesz te głupoty zresztą bardzo absurdalne czym wprowadzasz czytających w błąd.Ty to lubisz tak w sobotę trochę rżnąc głupa.Oczyszczalnie mą serwisują mi Panowie z JPR-system 4-6 razy w roku.Czyszczą dreny i sprawdzają odciek ze studzienki rozdzielacza-rewizyjnej.Dawkują swoje płyny ,po tych badaniach ustalają dawkę.Nie mów ,że masz coś podobnego popara...cu ponieważ nie masz nic.Przepraszam autora raz jeszcze ale facet mnie zadżaźnił.:D:D:D

Widzisz są dwie szkoły budowania.Ja nie czekałem ponieważ chciałem zmienić swój statut i zacząć szybko by opuścić lokum w którym ....nazwę to , nie czułem się komfortowo.Jak wiesz twój ZE zwraca ci za część przyłącza i łaski ci nie robią.Tak było u mnie.Szybko zrobiłem warunki i mogłem się budować.Miałem upierdliwego sąsiada (i mam nadal) to nie miałem skąd pociągnąć prądu.Takie jest życie.Życzę ci abyś coś ugrał w swych marzeniach.

Ja mam spore fajne mieszkanie i małe dzieci więc z budową i wyprowadzka na wieś mi się nie spieszy. Powoli, małymi krokami na wszystko przyjdzie czas. Narazie chce ta działkę potraktować rekreacyjnie - grill, piaskownica itp. Na budowę przyjdzie czas :)

Kemot :

Jeszcze rozważam po rozmowie z energą wiem, że owszem można podpiąć budynek gospodarczy ale musi być legalny oraz mieć wykonaną i odebraną w nim instalacje elektryczną.

Czyli jakieś 300zł za odbiór i choć nie jest to wielki koszt to chyba bardziej skłaniam się ku agregatowi, mniej wygodne wyjście ale przyda mi się taka maszynka na przyszłość czasem mamy jakąś pracę w warunkach bez prądu i już kiedyś myśleliśmy o kupnie agregatu to główny powód takiej decyzji.

Beton będzie zamawiany jedyne do czego ja potrzebuję prąd to zaprawa i klej do betonu kom.

A po postawieniu ścian wykonanie i odbiór instalacji i już będzie zwykły docelowy do domu a generator zostanie w zapasie :)

Gadalem z elektrykiem za 400zl zrobi mi instalację w blaszaku i podpisze wszystkie papiery potrzebne dla ZE, ja tylko muszę wykopać rów na kabel. Blaszak i tak mi się przyda na budowie. Koszty za dach dwuspadowy i instalację to około 1200zl więcej niż za zwykły dach płaski. Dla porównania opłata stała za prąd w taryfie C dla7kW to ok. 800 zł, za taryfę G 150zl rocznie. Stąd wniosek ze blaszka zwróci się po 2 latach uzytkowania.

Ja mam spore fajne mieszkanie i małe dzieci więc z budową i wyprowadzka na wieś mi się nie spieszy. Powoli, małymi krokami na wszystko przyjdzie czas. Narazie chce ta działkę potraktować rekreacyjnie - grill, piaskownica itp. Na budowę przyjdzie czas :)

Rozumiem, bardzo zdrowe podejście.;)

Jasne że inwestycja warta tej ceny, szczególnie dla osób chcących budowę rozłożyć lub odłożyć na kilka lat.

Ja np chciałbym zacząć w tym roku i już w następnym tyg. mam składać papiery jeszcze o pozwolenie na budowę, ale budować chce powoli przez kilka lat (3-4) aby uniknąć brania kredytu

Jeszcze rozważam to podpięcie energi do blaszaka kusi mnie agregat ale z drugiej strony wygoda była by nieporównywalna w razie co dam na pewno tu znać

Jasne że inwestycja warta tej ceny, szczególnie dla osób chcących budowę rozłożyć lub odłożyć na kilka lat.

Ja np chciałbym zacząć w tym roku i już w następnym tyg. mam składać papiery jeszcze o pozwolenie na budowę, ale budować chce powoli przez kilka lat (3-4) aby uniknąć brania kredytu

Jeszcze rozważam to podpięcie energi do blaszaka kusi mnie agregat ale z drugiej strony wygoda była by nieporównywalna w razie co dam na pewno tu znać

Dokładnie, ja budowę planuje rozpocząć za 3-4 lata i podobnie jak Ty ciągnąć kolejne 4-5 ze względów opisanych wyżej (małe dzieci to wygodniej mieszkać w mieście) ale też dzięki takiemu rozłożeniu w czasie planuje nie brać kredytu. czy się uda zobaczymy.

Panowie, u mnie podobnie, z tym, że jeszcze w tym roku chcielibyśmy rozpocząć budowę. Czy się uda to nie wiadomo, ponieważ trafiliśmy na nieprofesjonalnego architekta i wciąż uzupełniamy projekt o brakujące dokumenty. Tym sposobem wchodzimy w zakres zmienionego prawa budowlanego i czy to lepiej, czy gorzej, przetestujemy na sobie.

Także nie chcemy ubierać się w kredyt, stąd redukcja kosztów i rezygnacja z przyłącza tymczasowego na działce. Spróbujemy jeszcze pogadać z sąsiadem, a jak się nie uda, to kupujemy agregat.

Widzisz mother_nature u mnie tez architekt przeciąga i powoli zaczyna mnie to irytować, ja rozumiem, że ktoś ma dużo pracy ale charytatywnie tego nie robi i irytuje mnie, że moje odkłada na rzecz innych, nie chcę robić awantury bo chciałbym aby był też moim kierownikiem budowy, ale od 3 tyg słyszę że może w następnym tygodniu w lipcu mieliśmy zaczynać mam już urlop ustawiony na ten okres a tu jeszcze nawet papierów nie złożyliśmy do starostwa dziś dzwoniłem po raz kolejny i znowu usłyszałem "może jutro" i do końca tyg złożymy jak nie to prawdopodobnie pokażę swoją mniej miłą twarz najwyżej innego kierownika budowy będę szukał, choć zależało mi na tym bo koleś jest dobry kuzyn z nim budował i ogólnie poleca tyle że ma masę roboty i chyba już nie wyrabia ze zleceniami.

W takim razie powodzenia Kamilu, oby Twoje zamierzenia się zrealizowały!

Pytanie, czy ten pan będzie wyrabiał jako kierownik budowy, skoro już ma problem? Moja architekt także ma uprawnienia kierownika, ale na 100% bym jej nie zatrudniała do tego oraz nie polecam nikomu. To jest człowiek, któremu wiecznie wiatr w oczy wieje i przeciwności losu nie pozwalają nic porządnie załatwić.

• 1 month później...

Temat powoli rusza dalej :)

Starostwo przyjęło moje zgłoszenie budowy blaszaka poprawione o informacje o dachu 30 stopni. Z tym papierkiem udałem się do ZE i podpisałem umowę na wykonanie przyłącza. Termin jaki sobie wyznaczyli w umowie jest długi (do kwietnia 2017), ale znajomy, znajomego :D który pracuje w ZE obiecał, że zrobią szybciej :)

W moim ZE nie było problemu z podłączeniem prądu w taryfie G do pustej działki. We wniosku napisałem, że działka jest używana rekreacyjnie i tyle. Pracownik ZE pomagał mi w wypełnieniu. Ponadto zostałem zapewniony (ustnie), że wykonanie przyłącza to oczywista oczywistość i to, że zostanie wykonane jest tylko kwestią czasu. W moim przypadku do ok. roku. Z racji tego, że rozpoczęcie budowy w moim przypadku to kilka lat, zapytałem wprost czy nie powinienem mieć jakiegoś budynku na działce, aby ZE zbudował przyłącze. Oczywiście nie jest to żadnym problemem. Przy składaniu wniosku wymagane były: akt własności działki oraz mapka do celów opiniodawczych z Starostwa.

Dodam, że pracownik ZE sprawiał wrażenie, że wie o czym mówi.

W moim ZE nie było problemu z podłączeniem prądu w taryfie G do pustej działki. We wniosku napisałem, że działka jest używana rekreacyjnie i tyle(..)

Wiesz, to zależy od konkretnego ZE. Ja musiałem dostarczyć ksero przyjęcia zgłoszenia budowy budynku gospodarczego. To jest konieczne do rozpoczęcia przez nich prac. Tak śmiechem żartem powiem, że potem fizycznie tego budynku nie musi być :) wystarczy, że mam na papierze zgłoszenie do Starostwa :). Ale ja i tak ten garaż będę stawiał, ponieważ będzie mi potrzebny do przechowywania różnych gratów teraz i podczas budowy - potem, po zbudowaniu domu go rozbiorę. Chociaż im dłużej o tym myślę to może ten garaż jednak zostanie... W garażu w bryle domu będę trzymał 2 samochody, a blaszak otynkuję i będę miał dodatkowe pomieszczenie do "majsterkowania", przechowywania mebli ogrodowych itp. Zobaczymy - wszystko zależy od powierzchni domu - czy razem z blaszakiem nie przekroczę maksymalnej powierzchni zabudowy zapisanej w MPZP.

• 5 weeks później...

Fajnie, że się udało załatwić, choć dla kogoś kto by nie mógł czekać musiał by i tak inną metodę wybrać :/

Ogólnie powiem tak ja już jestem po postawieniu fundamentów, też zgłosiłem do ZE o warunki do mojego blaszaka to mi powiedzieli że też mam czekać i mam ponieść koszt nowego przyłącza :D bo ja już skrzynkę przy granicy mam i mam warunki na dom tam chciałem na osobne pomieszczenie gospodarcze, to mi "miły" pan z ZE powiedział, że niby nie da sie do tej skrzynki już podpiąć bo ma być wykorzystana inaczej do tego docelowego domu i mam ponieść koszt nowej:D hehe jasne ... powodzenia.

Ogólnie Energa operator zrobi wszystko co może aby zrobić komuś pod górę i wepchnąć prąd dla firm przynajmniej w moim regionie.

Ja rozwiązałem sobie problem zakupując agregat prądotwórczy który przez tak wielu był opisywany jako najgorsze zło brak komfortu pracy i ogromne koszty ponoszone na paliwo :D hehehe no bzdura totalna.....

Jedyna niewygoda jaka jest przy agregacie to to, że trzeba przed użyciem sprzętu iść pociągnąć raz za linkę i przełączyć pstryczek jak to jest dla kogoś taka niewygoda to powodzenia z budowaniem własnego domu.

Co do kosztów paliwa przez miesiąc prac nie zużyłem 15 litrów fakt jak używam betoniarki włączałem go jak nie używałem wyłączałem ale też nie co do sekundy średnio chodził po około 1-2 h dziennie więc koszt paliwa faktycznie no zwala z nóg ....

Dlaczego to piszę? aby nowi budujący nie dali się nabrać na jakieś taryfy budowlane i gadanie osób które dały się w to wkręcić i same przed sobą nie potrafią się przyznać, że to zmarnowane pieniądze, sobie i innym wmawiają że tak trzeba NIE TRZEBA!

Na takie potrzeby jakie są na budowie agregat wystarcza w zupełności jeśli budujesz systemem gospodarczym i planujesz budowę rozkładać na kilka lat to idealne rozwiązanie, a nie taryfa dla firm gdzie nawet jak nic nie robisz to bulisz po 100zł choć znam historie że i po 500-800 płacili za prąd na budowie jak dali sobie większą moc wcisnąć.

Reasumując tak jak kolega kemot zrobił to idealne rozwiązanie, jeśli jednak ma się już skrzynię i nie chce stawiać drugiej lub goni nas czas polecam jechać do sklepu po agregat omijać taryfę C szerokim łukiem.

Fajnie, że się udało załatwić, choć dla kogoś kto by nie mógł czekać musiał by i tak inną metodę wybrać :/

Ogólnie powiem tak ja już jestem po postawieniu fundamentów, też zgłosiłem do ZE o warunki do mojego blaszaka to mi powiedzieli że też mam czekać

Dzięki! No tak, ja mogę poczekać więc czekam spokojnie na prąd G do mojego blaszaka.

P.S. Planujesz założeniu tutaj dziennika?

• 1 month później...
Dzięki! No tak, ja mogę poczekać więc czekam spokojnie na prąd G do mojego blaszaka.

P.S. Planujesz założeniu tutaj dziennika?

kemot_p a gdzie pod Wawa się budujesz? pytam bo moze tez bede potrzebowal takie elektryka co klepnie wszystko;)

Ja, Otwock - dostalem dzis warunki z PGE i termin na docelowe to 5-2017 bo ustawa im pozwala 18 miesiecy i zawsze ZE biora maksymalne termin aby sie zabezpieczyc. NIemniej moga to zrobic wczesniej albo w ostatnim momencie wszystko zalezy od tego ile rpacy maja i checi. Pracownik PGE, ktory przyjmowal wniosek powiedzial,ze powinni sie wyrobic w 8-9 miesiecy ale juz ten, ktory przygotowal mi umowe powiedzial,ze to roznie bywa, tzn. firma ktora robi im projekt ma 100 dni max, firma wykonawcza ma 60 dni max - ok niby 4-5 miesiecy ale potem dodal,ze ich kierownik wysyla wiele wnisokow raz na jakis czas takze potrafia lezec u niego na biurku nawet przez 6 miesiecy i nic sie nie dzieje - NORMALNIE JAJA!! Az rece opadaja...czlowiek sie prawie musi prosic o prad a ustawodawca dal prawo pracownikom do naduzyc.

kemot_p a gdzie pod Wawa się budujesz? pytam bo moze tez bede potrzebowal takie elektryka co klepnie wszystko;)

Powiat pruszkowski. Ja mam termin na przyłącze kwiecień 2017. Jeśli chodzi o elektryka, który będzie robił instalację w garażu, to takiego jeszcze nie mam wybranego.

Powiat pruszkowski. Ja mam termin na przyłącze kwiecień 2017. Jeśli chodzi o elektryka, który będzie robił instalację w garażu, to takiego jeszcze nie mam wybranego.

a to druga strona Warszawy obecnie - blisko mojej młodości...Ursusa;) Ja koło Otwocka....ale dodajac do powyzszego posta zadzwonilem do zupelnie kogo innego w PGE i mila Pani mi powiedziala,ze jak tylko dostana umowe beda dzialac i aby do niej dzwonic....i oni tylko potrzebuja oswiadczenia,ze budynek bedzie mial cele mieszkaniowe - nie wazne czy blaszak, domek ogrodowy z obi......takze moze jest nadzieja;)

i oni tylko potrzebuja oswiadczenia,ze budynek bedzie mial cele mieszkaniowe - nie wazne czy blaszak, domek ogrodowy z obi......takze moze jest nadzieja;)

Naprawdę? Do domku ogrodowego z OBI podłączą Ci prąd w taryfie G? Fajnie, gratuluję i trzymam kciuki.

:)