Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze energetyczne do "blaszaka"

Recommended Posts

Naprawdę? Do domku ogrodowego z OBI podłączą Ci prąd w taryfie G? Fajnie, gratuluję i trzymam kciuki.

:)

Wlasnie prawo jest u nas pokopane....bo MPZP nie pozwala na budynki mieszkaniowe - 2-3 letnie bez PnB ALE jesli wystapie z projektem budowy docelowego domu to obok moge postawic co chce na czas budowy - kontener, domek itd. A budowe mozna zaczac - wyznaczyc dom, albo niby zaczac kopac fundamenty, dziennik budowy i pozniej nic a budowa juz idzie;) A PGE chce tylko oswiadczenie,ze obiekt jest do celow mieskznaiowych nie wazne czy kapie na glowe czy nie - tak mi powiedzial facet - wazne aby skrzynka byla zabezpieczona. Pytanie tylko czy elektrk to zrobi......tzn od skrzynki w granicy do "domku".

Zobaczymy co z tego wyjdzie napisze co i jak

• Odpowiedzi 252
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej dopiero zobaczyłem że pisałeś :)

Dziennik myślałem o nim ale z7 jest tyle na forum że nic nowego pewnie nie wymyślę choć z wersji GL czyli tej z garażem chyba nie ma.

W czasie prac nie było kiedy pisać wracałem padnięty :) ale zdjęcia są więc może niedługo coś wrzucę nie ukrywam, że napawa mnie dumą to "moje" czy raczej ojca i moje dzieło choć na razie prawię nic nie widać ot mały fundamęcik z ziemi, ale pracy przy tym było :)

Dalej zaczynamy na wiosnę teraz mała przerwa budowlana :)

Kamilu, ja Cię zachęcam do pisania, choćby mini dziennika :) Zawsze dobrze jest zerknąć do kogoś, kto męczy się przy tym samym ;) No, prawie, bo u nas będzie to z7 z dachem 35 stopni, bez garażu. Można sobie podpowiedzieć to i owo lub po prostu wesprzeć się słowem i docenić robotę :D

Wlasnie prawo jest u nas pokopane....bo MPZP nie pozwala na budynki mieszkaniowe - 2-3 letnie bez PnB ALE jesli wystapie z projektem budowy docelowego domu to obok moge postawic co chce na czas budowy - kontener, domek itd.

Taki kontenerek stawiany na czas budowy jest budynkiem tymczasowym i u mnie do takiego budynku nie podłączą prądu w taryfie G. Widać co rejon to mają swoje zasady.

Pytanie tylko czy elektrk to zrobi......tzn od skrzynki w granicy do "domku".

Każdy elektryk z uprawnieniami to zrobi. Potem dajesz mu do podpisania oświadczenie o wykonaniu instalacji http://pgedystrybucja.pl/media/pdf/Oswiadczenie_o_wykonaniu_instalacji_01.07.2015.pdf i z tym papierkiem do ZE.

Hej dopiero zobaczyłem że pisałeś :)

W czasie prac nie było kiedy pisać wracałem padnięty :) ale zdjęcia są więc może niedługo coś wrzucę nie ukrywam, że napawa mnie dumą to "moje" czy raczej ojca i moje dzieło choć na razie prawię nic nie widać ot mały fundamęcik z ziemi, ale pracy przy tym było :)

No to gratulacje, przyłączam się do zachęty @mother_nature żebyś mimo wszystko znalazł czas na dziennik ;)

U mnie tej jesieni udało się zniwelować teren (działka miała spadek ok 60cm na 15 m) i posadzić parę krzewów i drzewek owocowych :) Przyłącze elektryczne jest już w fazie projektu, warunki na gaz dostałem, jestem po wstępnej rozmowie ze studniarzami. Aha, i na 90% wybrałem już projekt - jak się żonie nie odwidzi :) będzie to Tuliusz II (http://www.dobredomy.pl/projekt/tuliuszII/) w wersji energooszczędnej lub jakiś inny bardzo zbliżony bryłą i rozkładem pomieszczeń.

U mnie sąsiad ma już budynek zadaszony nadany numer i chyba nawet geodeta odebrał mu już po wykonawczo go a w ZE dalej nie chcą go wpiąć.

Straszne problemy z tym mają wiedzą, że mogą zarobić na tych co się złamią.

Kiedyś myślałem, że są głupi bo tracą bo przecież jak ktoś się wkurzy kupi agregat i ma ich gdzieś, ale oni dobrze wiedzą co robią, prądu na budowie szczególnie w tych pierwszych etapach to się naprawdę niewiele zużywa bo dp czego betoniarka wiertarka czasem czy tam szlifierka, ale to są groszowe sprawy na tym nie zarobią lepiej jest wciskać niby budowlaną taryfę która nie istnieje nigdzie w żadnym rozporządzeniu poza umownym nazewnictwem ZE.

No i w końcu poświęciłem chwilę i założyłem ten dziennik ale tak jak mówię wiele nowego nie wymyślę.

U mnie sąsiad ma już budynek zadaszony nadany numer i chyba nawet geodeta odebrał mu już po wykonawczo go a w ZE dalej nie chcą go wpiąć.

Kiedyś myślałem, że są głupi bo tracą bo przecież jak ktoś się wkurzy kupi agregat i ma ich gdzieś, ale oni dobrze wiedzą co robią, prądu na budowie szczególnie w tych pierwszych etapach to się naprawdę niewiele zużywa bo dp czego betoniarka wiertarka czasem czy tam szlifierka, ale to są groszowe sprawy na tym nie zarobią lepiej jest wciskać niby budowlaną taryfę która nie istnieje nigdzie w żadnym rozporządzeniu poza umownym nazewnictwem ZE.

No i w końcu poświęciłem chwilę i założyłem ten dziennik ale tak jak mówię wiele nowego nie wymyślę.

a to sie zgadza

zgodnie z informacjami na stronie Energa Gdansk wymagaja odbioru przez Nadzor Budowlany (info linia mowi to samo). A w punkcie wystarczylo dac zaswiadczenie kier-bud (nawet nie chcieli nadania numeru budynku, czy oswiadczenia elektryka o gotowosci instalacji)

Co do numeru budynku - mi nadali zanim zaczalem budowe ;) Ale z tego co wiem wsszystko znowu zalezy od miejsca zamieszkania (i tym razem gminy) (ja zalatwilem wszystko ZA DARMO emailem .... )

Do tych co już to przeżyli

Dostałem właśnie z PGE "informacje o możliwości świadczenia usługi dystrybucji energii elektrycznej" plus fakturę i konieczność złożenia oświadczenia.

Kto wypełnia "Oświadczenie o wykonaniu instalacji"?

cytuję część wniosku

OŚWIADCZENIE WYKONAWCY

Oświadczam, że instalację elektryczną i ochronną oraz układ pomiarowo-rozliczeniowy/miejsce zainstalowania układu pomiarowo-rozliczeniowego* w obiekcie (nieruchomości) ........................................................................................................................................................ (nazwa obiektu/ nieruchomości) położonym w ...............................................................................................................................

itd.

dalej

OŚWIADCZENIE PODMIOTU PRZYŁĄCZANEGO

Przyjąłem do wiadomości powyższe oraz dodatkowo oświadczam, iż: 1) powyższa instalacja elektryczna i ochronna oraz układ pomiarowo-rozliczeniowy/miejsce zainstalowania układu pomiarowo-rozliczeniowego* zostały wykonane przez osobę posiadająca kwalifikacje do tego typu robót oraz zostały odebrane przez osobę

Czy tu chodzi tylko o skrzynkę w granicy działki czy może to co się znajduję za nią ? jedyne co mam na działce to budynek gospodarczy do którego planuje podłączyć tymczasowo prąd.

Dostałem właśnie z PGE "informacje o możliwości świadczenia usługi dystrybucji energii elektrycznej" plus fakturę i konieczność złożenia oświadczenia.

Kto wypełnia "Oświadczenie o wykonaniu instalacji"?

(...)

Czy tu chodzi tylko o skrzynkę w granicy działki czy może to co się znajduję za nią ? jedyne co mam na działce to budynek gospodarczy do którego planuje podłączyć tymczasowo prąd.

Skrzynkę w granicy założył Ci ZE. Teraz Ty wynajmujesz elektryka, który pociągnie kabel od skrzynki w płocie do budynku gospodarczego i podłączy go do RB-tki lub innej instalacji. Oświadczenie wypełnia właśnie ten elektryk :).

• 3 weeks później...

to jawen wykorzystywanie niewiedzy. Nie ma czegos takiego jak taryfa budowlana i prawo mowi,ze taryfe C mozna tylko wykorzystac do celow komercyjnych a budowa domu taka nie jest chyba,ze to blok;) ale ludzie sie na to lapia. Taryfy typu c sa dla firm i gospodarstw produkcyjnych realizujace cele komercyjne.

dla konsumentow czyli wg rozporzadzenia ministra gospodarki dz u 189poz1126

paragraf 6.1. podpunkt 5) zuzycie energii na potrzeby gospodarstwa domowego sa taryfy typu G

Niestety w polskim systemie prawnym nie ma definicji gospodarstwa domowego wiec pozostaje interpretacja slownikowa,

w ktorej to miesci sie gospodarowanie w celu zapewnienia sobie pozytkow z gospodarstwa, nieruchomosci na swoje potrzeby wlasne

moze to byc np budowa i rozbudowa w celu zapewnieniia polepszenia naszych prywatnych potrzeb mieszkaniowych i innych w ramach wlasnych nakladow np w budowie systemie gospodarczym

wg dyrektywy parlamentu UE 2011/83/UE z dnia 25-10-2011r

artykuł 3 w zwiazku z artykułem 25 i artykułem 27

wszelkie umowy zawarte przez przedsiebiorcę z konsumentem oparte o taryfy C są nieważne z mocy prawa

i wprowadzaniem w bład co do uprawnien konsumenta przy zawieraniu tego rodzajach umów.

tyle,ze "wszyscy powtarzaja jest taryfa budwlana" a to ZE na reke.

p.s. to info od kumpla prawnika;)

No tak ale my wiemy zresztą o tym pisaliśmy, że prad budowlany nie istnieje jest tylko i wyłącznie taryfa dla firm zresztą tak jak to opisałeś, ale ja z tym wszystkim byłem w ZE tłumaczyłem rozmawiałem i jak grochem o ścianę oni nie mogą przyłączyć i koniec....

Jedynie taryfa dla firm tzn oni używają terminów prąd budowlany ale jak już ustaliliśmy takie coś nie istnieje.

Ja polecam wszystkim budującym systemem gospodarczym zakup agregatu wiele osób tu straszy, że tak się nie da budować ale DA się i to bez najmniejszego problemu.

• 1 month później...
No tak ale my wiemy zresztą o tym pisaliśmy, że prad budowlany nie istnieje jest tylko i wyłącznie taryfa dla firm zresztą tak jak to opisałeś, ale ja z tym wszystkim byłem w ZE tłumaczyłem rozmawiałem i jak grochem o ścianę oni nie mogą przyłączyć i koniec....

Jedynie taryfa dla firm tzn oni używają terminów prąd budowlany ale jak już ustaliliśmy takie coś nie istnieje.

Ja polecam wszystkim budującym systemem gospodarczym zakup agregatu wiele osób tu straszy, że tak się nie da budować ale DA się i to bez najmniejszego problemu.

dostales na pismie odmowe przylaczenia w taryfie G? Moj kumpel prawnik wlasnie z powyzszym to wskoral...ale roznie to moze byc

Dostałem jedynie odmowę ustną pewnie świadomie nie dają pisemnych wiedząc że to nie do końca zgodne z prawem.

Mniejsza jednak o to prawdę mówiąc na dzień dzisiejszy agregat wydaje mi się nawet lepszym wyjściem niż taryfa G głównie przez przerwy miedzy pracami np teraz nie muszę się martwić, że ktoś mi się tam podepnie pod licznik czy tym podobne historie.

Jak już będę miał instalację w domu to powalczę o podłączenie na dzień dzisiejszy jest mi zwyczajnie zbędne.

Cieszę się, że nie dałem się naciągnąć na taryfę C i szkoda mi tych którzy się na to skusili najgorzej jak jeszcze idą w zaparte twierdząc, że to jedyna słuszna opcja.

witam

rowniez postawilem stan surowy zamkniety systemem gospodarczym na agregacie i teraz wlasnie planuje podlaczyc prad w taryfie G do altany lub jesli zrobie juz instalacje w budynku to odrazu do budynku

to czy do altany czy do budynku to jeszcze musze przemyslec

pozdrawiam wszystkich budujacych i lepszy agregat niz zlodziejska taryfa C

Mniejsza jednak o to prawdę mówiąc na dzień dzisiejszy agregat wydaje mi się nawet lepszym wyjściem niż taryfa G głównie przez przerwy miedzy pracami np teraz nie muszę się martwić, że ktoś mi się tam podepnie pod licznik czy tym podobne historie.

Z perspektywy własnych doświadczeń - zgłaszanie budynku gospodarczego, czekanie na decyzje (mi się akurat nie spieszy - dla Ciebie czas był priorytetem), uzupełnianie dokumentów, wykonanie WLZ i zabezpieczenie jej przed "lewymi" odbiornikami stwierdzam, że pomysł z agregatem jest całkiem ok.

• 4 weeks później...

Dostałem informację od ZE, że podłączenie prądu do mojej działki jest już w fazie projektu - przewidzidują, że około wakacji będę miał już skrzynkę w granicy. I teraz mam pytanie, bo słyszałem już wiele różnych opinii...

Mając już skrzynkę w granicy i postawiony blaszak na zgłoszenie - jakie formalności mam wykonać, żeby podłączyć prąd do garażu? Czy wystarczy wynająć elektryka, który to wykona, podpisze oświadczenie i gotowe? Czy potrzebne są jakieś zgłoszenia, projekty, ewidencja geodety? Orientuje się ktoś?

witam

mam pytanie bede robil instalacje w nowo wybudowanym domu

podpisalem umowe z tauron maja podlaczyc prad do 31 stycznia 2017

elektryk zrobi mi instalacje podlaczy ze skrzynka przy plocie i wypisze formularz ZI

czy pozniej tauron wysyla kogos do mojego domu i kontroluja ta instalacje jak jest wykonana zanim uruchomia prad ?

pozdrawiam