maxus79 06.02.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2016 ok rozumiem dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dvergon 10.02.2016 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Skrzynkę w granicy założył Ci ZE. Teraz Ty wynajmujesz elektryka, który pociągnie kabel od skrzynki w płocie do budynku gospodarczego i podłączy go do RB-tki lub innej instalacji. Oświadczenie wypełnia właśnie ten elektryk . Hmm, daliście mi teraz do myslenia. Ja skrzynkę w granicy już mam od 2 msc. Wniosek składałem oczywiście o prąd budowlany, gdyż na działce pominąwszy chwaściory nie było nic. Dostałem paiery z ze, że skrzynka gotowa i czekaja na oświadczenie o wykonaniu instalacji. Planuję zacząć budowę na wiosnę i sam już nie wiem, co zrobić po lekturze Waszych postów. Może rzeczywiście lepszym rozwiązaniem będzie agregat? Tylko, czy ze nie będzie robił jakichś problemów jeżeli kwestię podłączenia prądu odwlekę do czasu ssz, skoro podpisałem umowę o przyłącze do placu budowy? ps. Pozdrawiam sąsiada z powiatu pruszkowskiego i wszystkich innych również! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 10.02.2016 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Hmm, daliście mi teraz do myslenia. Ja skrzynkę w granicy już mam od 2 msc. Wniosek składałem oczywiście o prąd budowlany, gdyż na działce pominąwszy chwaściory nie było nic. Dostałem paiery z ze, że skrzynka gotowa i czekaja na oświadczenie o wykonaniu instalacji. Planuję zacząć budowę na wiosnę i sam już nie wiem, co zrobić po lekturze Waszych postów. Może rzeczywiście lepszym rozwiązaniem będzie agregat? Tylko, czy ze nie będzie robił jakichś problemów jeżeli kwestię podłączenia prądu odwlekę do czasu ssz, skoro podpisałem umowę o przyłącze do placu budowy? ps. Pozdrawiam sąsiada z powiatu pruszkowskiego i wszystkich innych również! Na podpisanie umowy od momentu otrzymania pisma o zakończonym procesie instalacji przyłącza (Skrzynki w granicy działki) masz 60 dni. Jeśli przekroczysz to energetyka ma prawo naliczyć kary umowne. W moim rejonie dystrybutorem jest ENEA i to są spore koszty - kary umowne (zapewne u innych dystrybutorów również są wysokie kary za przeciąganie czasu zawarcia umowy). Kilka dni temu elektryk założył mi skrzynkę budowlaną wraz z odbiorem urządzenia odbiorczego oraz zajmuje się dokumentacją. Enea ma do miesiąca przyjechać i założyć licznik. I sprawa dobiega końca. Do czasu postawienia budynku wraz ze zrobioną i odebraną instalacją elektryczną będziemy musieli płacić tzw prąd budowlany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 10.02.2016 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Pozdrawiam sąsiada z powiatu pruszkowskiego i wszystkich innych również! Witam W umowie o przyłącze jest podany termin od kiedy najpóźniej musisz rozpocząć pobieranie energii elektrycznej. Sprawdź sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dvergon 10.02.2016 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Na podpisanie umowy od momentu otrzymania pisma o zakończonym procesie instalacji przyłącza (Skrzynki w granicy działki) masz 60 dni. Jeśli przekroczysz to energetyka ma prawo naliczyć kary umowne. W moim rejonie dystrybutorem jest ENEA i to są spore koszty - kary umowne (zapewne u innych dystrybutorów również są wysokie kary za przeciąganie czasu zawarcia umowy). Kilka dni temu elektryk założył mi skrzynkę budowlaną wraz z odbiorem urządzenia odbiorczego oraz zajmuje się dokumentacją. Enea ma do miesiąca przyjechać i założyć licznik. I sprawa dobiega końca. Do czasu postawienia budynku wraz ze zrobioną i odebraną instalacją elektryczną będziemy musieli płacić tzw prąd budowlany. no to nici z mojego chytrego planu. Dziękuję za uzmysłowienie mi tej kwestii, zostało dosłownie kilka dni na zgłoszenie instalacji w ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 10.02.2016 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 no to nici z mojego chytrego planu. Dziękuję za uzmysłowienie mi tej kwestii, zostało dosłownie kilka dni na zgłoszenie instalacji w ZE. Ale dostałeś fv za przyłącze do zapłaty? Oraz informację o tym że proces wykonania przyłącza został zakończony? To że masz skrzynkę w granicy to jeszcze nie wszystko.Ja miałem skrzynkę w październiku a fv z informacją o czasie podpisania umowy przyszła pod koniec stycznia. Więc czas na podpisanie umowy o sprzedaż energii liczony jest od momentu kiedy otrzymałem informacje o zakończeniu budowy przyłącza od energetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dvergon 11.02.2016 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Ale dostałeś fv za przyłącze do zapłaty? Oraz informację o tym że proces wykonania przyłącza został zakończony? To że masz skrzynkę w granicy to jeszcze nie wszystko.Ja miałem skrzynkę w październiku a fv z informacją o czasie podpisania umowy przyszła pod koniec stycznia. Więc czas na podpisanie umowy o sprzedaż energii liczony jest od momentu kiedy otrzymałem informacje o zakończeniu budowy przyłącza od energetyki. Tak, fakturę otrzymałem i opłaciłem prawie 2 miesiące temu:( Elektryk już skrzykniety, dzisiaj lub jutro obiecał mi podłączyć erbetkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamil2k3 11.02.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 A ile będziesz miesięcznie płacić za sam abonament ?Jeśli buduje Ci firma i postawisz dom w około rok to może i już nie warto kombinować.Jeśli jednak będziesz budował metodą gospodarczą rozkładając budowę na kilka lat to ja bym wypowiedział umowę po pierwszym okresie budowy skoro i tak już podpisałeś.Jak będziesz robił przerwę to nie warto płacić tak na prawdę za nic.Cóż powiedzmy jeszcze raz prąd budowlany NIE ISTNIEJE to jest zwykły prąd tylko sprzedawany w taryfie dla firm aby naciągnąć ludzi nie ma tu żadnego innego wytłumaczenia ot taka zmowa zakładów energetycznych.Na budowie prądu się wcale dużo nie zużywa a posiadając wkrętarkę i zamawiając beton z zewnątrz można to ograniczyć niemal do minimum.I ZE o tym dobrze wie że na tym nie zarobią dlatego wciskają taryfę dla firm ludzie dla zasady nie powinni tego podpisywać to by może zmienili politykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dvergon 11.02.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 A ile będziesz miesięcznie płacić za sam abonament ? Jeśli buduje Ci firma i postawisz dom w około rok to może i już nie warto kombinować. Jeśli jednak będziesz budował metodą gospodarczą rozkładając budowę na kilka lat to ja bym wypowiedział umowę po pierwszym okresie budowy skoro i tak już podpisałeś. Jak będziesz robił przerwę to nie warto płacić tak na prawdę za nic. Cóż powiedzmy jeszcze raz prąd budowlany NIE ISTNIEJE to jest zwykły prąd tylko sprzedawany w taryfie dla firm aby naciągnąć ludzi nie ma tu żadnego innego wytłumaczenia ot taka zmowa zakładów energetycznych. Na budowie prądu się wcale dużo nie zużywa a posiadając wkrętarkę i zamawiając beton z zewnątrz można to ograniczyć niemal do minimum. I ZE o tym dobrze wie że na tym nie zarobią dlatego wciskają taryfę dla firm ludzie dla zasady nie powinni tego podpisywać to by może zmienili politykę. Dobrze prawisz, to rozbój w biały dzień. Ale co, my maluczcy możemy na to poradzić... Z tym generatorem jeszcze się zastanowię. Budować będę systemem mieszanym, , czyt. jak skończy się kasa, to podwijam rękawy i do roboty, hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dvergon 12.02.2016 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Dzisiaj pojechałem do PGE z oświadczeniem wykonania instalacji podpisanym przez elektryka i okazało się, ze tę cholerną instalację tymczasową musi odebrać jeszcze ktoś z uprawnieniami budowlanymi:mad: Chyba szybko muszę się rozejrzeć za kier budem. Może macie kogoś godnego polecenia w tej okolicy? (Ożarów- Warszawa-Pruszków) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.02.2016 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Dzisiaj pojechałem do PGE z oświadczeniem wykonania instalacji podpisanym przez elektryka i okazało się, ze tę cholerną instalację tymczasową musi odebrać jeszcze ktoś z uprawnieniami budowlanymi:mad: Chyba szybko muszę się rozejrzeć za kier budem. Może macie kogoś godnego polecenia w tej okolicy? (Ożarów- Warszawa-Pruszków) Zapytaj tego elektyrka, który podłączał Ci RB-tkę, on powinien znać kogoś z uprawnieniami budowlanymi, żeby mu podbił ten papier. No i pewnie ze 2,3 stówki za tem podpis będziesz musiał dołożyć. Po wszystki napisz ile Cię to finalnie wyniosło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dvergon 12.02.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Elektryk niestety nie ma namiarów na nikogo z uprawnieniami. Szukam w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 12.02.2016 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Mam zamiar na jesień mieć elektrykę zrobioną w domu i zmienić taryfę więc prąd budowlany będzie na kilka miesięcy. A ile dokładnie to kosztuje to jeszcze dokładnie nie wiem. Wiem że dużo Przyjdzie pierwsza fv to będzie jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 12.02.2016 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Elektryk niestety nie ma namiarów na nikogo z uprawnieniami. Szukam w necie Może spróbuj: Mariusz Skoneczny 509-995-352 Daj znać jak się czegoś dowiesz. Edytowane 4 Lipca 2016 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.02.2016 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 W kwestii mojego przyłącza nastąpił niewielki progres. Projekt rozbudowy sieci elektrycznej i przyłącza jest już w końcowej fazie, mi udało się zdobyć umowy służebności drogi wewnętrznej dla energetyki od wszystkich współwłaścicieli. Podobno w czerwcu/lipcu mam mieć już skrzynkę w granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek88.8 19.02.2016 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 W kwestii mojego przyłącza nastąpił niewielki progres. Projekt rozbudowy sieci elektrycznej i przyłącza jest już w końcowej fazie, mi udało się zdobyć umowy służebności drogi wewnętrznej dla energetyki od wszystkich współwłaścicieli. Podobno w czerwcu/lipcu mam mieć już skrzynkę w granicy. Na chwilę obecną ZE ma max rok od momentu podpisania umowy na wykonanie przyłącza do działki. Przepisy się zmieniły, Dlatego dają w umowie 60 dni od wykonania przyłącza na zawarcie umowy sprzedaży. Po tym czasie zazwyczaj mają prawo naliczyć kary umowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.02.2016 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Ja podpisywałem umowę w 07.2015 z terminem realizacji do 04.2017, ale liczę że uwiną się szybciej tak jak obiecali do 06.2016 bo chce móc już przed latem wykopać studnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 19.02.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 u mnie podobnie podpisalem umowe z tauron w styczniu 2016 i maja termin do stycznia 2017 wiec tez rok byli u mnie juz podwykonawcy i mowili ze w maju wykapia row pod kabel 112m i dadza skrzynke przy plocie mam pytanie czy komus zgodzili sie na inne umiejscowienie skrzynki niz tak jak jest w warunkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.Paco. 19.02.2016 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 Na chwilę obecną ZE ma max rok od momentu podpisania umowy na wykonanie przyłącza do działki. Przepisy się zmieniły, Dlatego dają w umowie 60 dni od wykonania przyłącza na zawarcie umowy sprzedaży. Po tym czasie zazwyczaj mają prawo naliczyć kary umowne. kiedy sie zmienily? ustawa mowi,ze ZE ma czas do 18 miesiecy od podpisania umowy i od konkretnego ZE zalezy czy wpisze 10 miesiecy czy 18miesiecy....u mnie PGE wpisalo 18 i jak wiem czesto przez 6 miesiecy niz z wnioskami nie robia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 19.02.2016 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2016 @malux79W warunkach masz pewnie napisane, że skrzynka będzie w granicy i tego nie zmienią bo tak sie teraz robi. Z kolei w projekcie będzie narysowane, w którym miejscu dokładnie będzie skrzynka - najczęściej robią to na granicy dwóch działek. Wykonawcy raczej od projektu nie odejdą, wiec jak chcesz coś zmieniać pogadaj z projektantem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts