Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak uziomu fundamentowego w projekcie, czy można go dorobić gdy mam już stan zerowy

matv

Recommended Posts

Witam,

W poniedziałek ekipa budowlana skończyła u mnie stan zerowy. Zacząłem przeglądać różne fora i okazuje się, że w dzisiejszych czasach w każdym domu powinien zostać wykonany uziom fundamentowy. Niestety u mnie w projekcie w ogóle czegoś takiego nie ma (zatem nie zostało to również wykonane).

Chciałbym więc zapytać, czy jest możliwość 'dorobienia' takiego uziomu na obecnym etapie? Od razu chciałbym wspomnieć, że jestem całkowicie zielony w tych sprawach, więc jakakolwiek porada co z tym zrobić byłaby przydatna.

Ewentualnie może moglibyście polecić kogoś z małopolski (okolic Krakowa, a lepiej nawet Bochni), kto miałby pojęcie o tym jak to powinno zostać zrobione bo jak widać projektant nie do końca się wywiązał z obowiązku.

Dzięki wielkie!

Edytowane przez matv

U mnie jest odwrotnie, tzn mam uziom wyprowadzony od uzbrojenia ław fundamentowych do kotłowni. Tak było w projekcie. Teraz już mam działającą elektrykę a wyjście uziomu wisi nie wykorzystane. Elektryk powiedział że teraz inaczej robi się instalację elektryczne i uziom jest nie potrzebny.

U mnie jest odwrotnie, tzn mam uziom wyprowadzony od uzbrojenia ław fundamentowych do kotłowni. Tak było w projekcie. Teraz już mam działającą elektrykę a wyjście uziomu wisi nie wykorzystane. Elektryk powiedział że teraz inaczej robi się instalację elektryczne i uziom jest nie potrzebny.

kazdy gada inaczej, u mnie ppwiedzial ze uziom ma byc wyprowadzony z rozdzielnicy na zewnatrz i wbity 3m pret w ziemie

A elektryk który robił pomiary też tak twierdzi? A GSU do czego masz podłączone?

matv w projekcie w części instalacja elektryczna powinno być, oczywiście dorobić uziom można np. otokowy, poszukaj normalnego elektryka w okolicy i tak ktoś elektrykę będzie robił i dobrze by było gdyby to nie był pan Janek od tynków.

Naturalny uziom fundamentowy jest najlepszym rozwiązaniem jakie można zastosować. Na sztucznym uziomie trudno uzyskać tak niską rezystancję jak na naturalnym. Dziwi mnie fakt, że elektryk z niego nie skorzystał jeśli został prawidłowo wykonany. Kolega ze stanem zerowym już z niego nie skorzysta, gdyż przed zalaniem ław należało pospawać po obwodzie wszystkie łączenia prętów zbrojeniowych, dospawać bednarkę i wypuścić w miejscu gdzie jest przewidziana GSU. Ostatnio przeprowadziłem kilkanaście pomiarów swojego naturalnego uziomu fundamentowego i rezystancja mieściła się w zakresie 1.8-3.1 omów :)

Mając uziom w kotłowni zaś skrzynkę tę właściwą we wiatrołapie w jaki sposób mam ten uziom wykorzystać?

Czy mam rozprowadzić po podłodze przewód uziemiający do każdego pomieszczenia w którym będzie urządzenie elektryczne np. do kuchni bo kuchnia indukcyjna i zmywarka, czy dobrze to rozumiem?

Elektrycy proszę pomóżcie, ogrzewanie podłogowe mam rozłożone więc jeszcze przed wylewką może by się dało wykorzystać uziom.

Pozdrawiam

Edytowane przez NOMIS
literówka

Mając uziom w kotłowni zaś skrzynkę tę właściwą we wiatrołapie w jaki sposób mam ten uziom wykorzystać?

Czy mam rozprowadzić po podłodze przewód uziemiający do każdego pomieszczenia w którym będzie urządzenie elektryczne np. do kuchni bo kuchnia indukcyjna i zmywarka, czy dobrze to rozumiem?

Elektrycy proszę pomóżcie, ogrzewanie podłogowe mam rozłożone więc jeszcze przed wylewką może by się dało wykorzystać uziom.

Pozdrawiam

Skoro instalacje robili elektrycy to niech to poprawią, masz też kierownika budowy. Czy instalacja jest po pomiarach? Ciężko radzić na odległość nie znając projektu, tego co zostało zrobione, wpływ na porady ma nawet sposób wykonania instalacji co i innych.

• 4 weeks później...

Jestem już po pomiarach uziomów.

Wyniki przedstawiają się następująco:

- uziom przy skrzynce elektrycznej w granicy działki (wykonany poprzez połączenie skrzynki ze stalowym słupkiem w ogrodzeniu działki, około 30 mb ogrodzenia z siatki i ok 10 słupków), wynik 3,2 Ohma;

- uziom w kotłowni (przyspawany płaskownik do zbrojenia ław fundamentowych, pręty zbrojenia zespawane ze sobą), wynik 12,3 Ohma.

Norma spełniona jest w obu przypadkach < od 30 Ohma.

Elektryk był nieco zdziwiony tymi wynikami, spodziewał się przed pomiarami, że wyniki będą odwrotne.

Jeśli chodzi o uziom fundamentowy stwierdził, że gdy w skrzynce w granicy jest doprowadzenie 5 przewdów, i do rodzielni w domu również 5 przewodów, to w takim przypadku uziom fundamentowy jest zbędny, ewntualnie można wykorzystać go w instalacji odgramniającej.

Pozdrawiam