Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usychające brzózki

Recommended Posts

Witam

Zauważyłem że na wiosnę część z moich kilku rocznych brzózek posadzonych w rzędzie na wschodniej miedzy usycha, jedna całkowicie uschła a sześć rozwinęło listki ale tylko do pewnego stopnia.

Pozostałe siedem drzewek ładnie rozwinęło liście. Drzewka mają już około 4 metrów wysokości.

W poprzednim roku wszystkie drzewka ładnie rosły, na jesieni przyciąłem dolne gałązki na wszystkich drzewkach jak co roku.

W poprzednim roku też obok nich wstawiłem słupki ogrodzeniowe ale to raczej nie powinno im zaszkodzić.

Nie wiem dlaczego połowa z tego rzędu usycha, na północnej i zachodniej miedzy też mam brzózki i tam nic złego się nie dzieje.

Faktem jest że mój sąsiad od strony usychających brzózek pryska randapem trawę i chwasty przy miedzy , przy miedzy też ma wsadzone młode porzeczki, czy to możliwe że nie chce aby mu moje brzózki zacieniały krzaki i podtrówa mi brzózki? Nawiasem mówiąc nie żyjemy ze sobą dobrze.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Choroba czy może sąsiad pomaga ?

Na zdjęciu są dwie gałązki z chorujące i zdrowej brzozy, stan na 1 maja 2015.

IMG_20150501_112014.jpgIMG_20150501_112021.jpg

Dziękuje za szybką odpowiedź.

Nie, nie dosypywałem ziemi, nie równałem i nie poprawiałem terenu terenu, jedyne co to ponad metr od nich wykopywałem dołki pod słupki (40-50 cm w ziemie) i zalewałem betonem a ziemię przewoziłem w inne miejsce.

Obserwuje te drzewka i widzę że na dwóch-trzech gałązkach liście rozwinęły się poprawnie a reszta jakby zatrzymała się w początkowym stanie i usychała. Czy to możliwe że brakuje im wody? Boję się że pousychają mi te brzozy a ja nic na to nie poradzę.

• 2 weeks później...