Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Niestety ale z kosiarkami akumulatorowymi zawsze jest ten problem. Pozornie kusi mobilność i "bezobsługowość" ale ...

Są relatywnie drogie. Mają słabe silniki i krótki czas pracy. Stosunkowo szybko zdycha akumulator, który kosztuje tyle co 1/3 kosiarki, albo i więcej.

Producent zawsze będzie pisał że zamontował silnik "dużej mocy" "wydajny" i "lekki akumulator" zapewniający "długi czas pracy" etc. ale to nie może być prawda. Przeciętna kosiarka tej szerokości koszenia jak ta którą podałeś ma: spalinowa około 3,7 kW, elektryczna 1,6-1,8 kW. Ile może mieć akumulatorowa? Tu producenci skrzętnie unikają konkretnej odpowiedzi bo nie jest wygodna. Akumulator ma 36 V i 5 Ah, czyli 180 Wh. Jak łatwo policzyć przeciętna kosiarka elektryczna popracowała by na takim akumulatorku około 6 minut (z czasem krócej) Zamontować akumulatora o dużej pojemności się nie da, bo zrobił by się z tego jakiś strasznie ciężki potwór. Czyli mamy do wyboru słabiutki silnik, małej wydajności który poddaje się na pierwszej wyższej kępce trawy, albo po skoszeniu kawałka wielkości większego prześcieradła trzeba ładować akumulator. Twoja decyzja czy chcesz w to brnąć czy może jednak ciągnięcie kabla lub "zabawa z olejami, paliwem, świecami itp." nie taka straszna.

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 6 months później...

Cześć, ostatnio wpadła mi w oko kosiarka na baterie - akumulator. Jest dość lekka, jako że jestem filigramową blondynką ( hehe no prawie - ciemny blond :-) ) myślę że dała bym rade ją obsługiwać bez problemów.

Mam około 7 arów trawnika, czy któraś z forumiczek posiada taką kosiarkę i mogła by się wypowiedzieć w temacie za i przeciw ?

Do tej pory miałam kosiarkę elektryczną, ale mam dość już wszędzie plątającego się przewodu.

Myślę o modelu marki greenworks GD40LM45 ten model z filmiku poniżej.

z góry dziękuje za wszystkie odp.

Cześć, ostatnio wpadła mi w oko kosiarka na baterie - akumulator. Jest dość lekka, jako że jestem filigramową blondynką ( hehe no prawie - ciemny blond :-) ) myślę że dała bym rade ją obsługiwać bez problemów.

Mam około 7 arów trawnika, czy któraś z forumiczek posiada taką kosiarkę i mogła by się wypowiedzieć w temacie za i przeciw ?

Do tej pory miałam kosiarkę elektryczną, ale mam dość już wszędzie plątającego się przewodu.

Myślę o modelu marki greenworks GD40LM45 ten model z filmiku poniżej.

z góry dziękuje za wszystkie odp.

Nie wierze ze na takiej bateryjce oblexisz 7a, Za ta kase kupisz fajna spalinowke. A po parametrach tej co pokazalas to wudze ze na wydajnosci ci nie zalezy, za polowe mniejsza kase kupisz mala i lekka spalinowke

Producent podaje, że akumulator jest na maks 500m2. Czyli w praktyce pewnie z 300m2. Także trzeba by robić przerwę na ładowanie baterii. Do tego waży z baterią ponad 18 kilo. Małe spalinówki o podobnej szerokości noża ważą od 23 kilo. Ja bym brał mała dobrą firmową spalinówkę. (stiga,Viking)

może taka:

https://www.stiga.pl/sklep/kosiarki/spalinowe_collector/collector_46_b.html

• 11 months później...
Minęło 1,5 roku od ostatniej wypowiedzi, czy cos sie w temacie zmieniło? Tzn interesuje mnie zakup dobrej kosiarki akumulatorowej, o odpowiedniej mocy, trawnik 350 m2 albo elektryczna ale z chronionym kablem. Słyszałem że sa takie, tylko nie wiem na czym ta ochrona kabla polega

Ostatnio byłem w sklepie ogrodniczym. Sprzedawca mówił, że akumulatorowe się poprawiają: są coraz mocniejsze silniki i coraz pojemniejsze i lżejsze akumulatory. Polecał kosy akumulatorowe firmy S[...] na 48V z 3-letnią gwarancją. Ale nadal przegrywają ze spalinowymi pod kątem mocy. Ja chciałem do łąki, gdzie trawa z innymi roślinami ma 1-1,5 m wysokości. To zdecydowanie odradzał tę akumulatorową: zawinie się przytulia dookoła i po koszeniu. Natomiast do przydomowego niskiego trawnika już mogłaby być.

• 8 months później...

Miałem już wszystkie rodzaje kosiarek elektryczne na kabel, spalinowe i obecnie akumulatorową. Z czystym sumieniem powiem : akumulatorowa nie ma sobie równych. Jest bezkonkurencyjna. Dodam, że użytkuję ją już chyba 5 sezon więc wiem co piszę.

Pozdrawiam niedowiarków. Jedyna jej wada to niestety cena zakupu.

Akumulatorowa kosiarka to zły pomysł właśnie ze względu na psujące się szybko akumulatory. W takiej samej cenie znajdziesz fajną kosiarkę elektryczną lub spalinową. Polecam kosiarki marki Faworyt. Fajny sprzęt, w dobrej cenie, blisko serwis, duża dostępność części zamiennych.

miałeś kolego kosiarkę aku, że piszesz to co piszesz ??? a może coś słyszałeś na ten temat a teraz się wypowiadasz ...powiedz szczerze ?

Edytowane przez alma23

Miałem już wszystkie rodzaje kosiarek elektryczne na kabel, spalinowe i obecnie akumulatorową. Z czystym sumieniem powiem : akumulatorowa nie ma sobie równych. Jest bezkonkurencyjna. Dodam, że użytkuję ją już chyba 5 sezon więc wiem co piszę.

Pozdrawiam niedowiarków. Jedyna jej wada to niestety cena zakupu.

Napisz jaką masz i ile kosisz trawnika na jednym ładowaniu.

Ja zastanawiam się czy znajdę coś do 1500pln co skosi mi 400m2.

Nie będę ukrywał, ale 400m2 i jedno ładowanie to chyba w tej cenie (i żadnej innej) nie da rady- oczywiście mogę się mylić Ja mam mały trawniczek (nieco ponad 100m2) i małą pojemność akumulatora (2,6Ah) na razie to moje 100 parę metrów na jednym ładowaniu spokojnie daje rade. Obecnie przymierzam się do zakupu kosiarki Greenworks z aku 4Ah. Jak dojdzie to mogę coś napisać na ten temat. Powiem tak (mając doświadczenie z tym co posiadam). Gdybym miał tyle trawnika (400m2) to mimo wszystko kupiłbym kosiarkę aku i albo krótka przerwa na czas ładowania albo 2 akumulatory. Jeśli nie to pozostaje w tym wypadku spalina, bo ciągnąć, rozwijać i zwijać kabel 230V to podziękuję - ten rozdział już przerabiałem.

Pozdrawiam

P.S.

faktycznie producenci piszą na jaki areał kosiarka jest przeznaczona ale... nie dodają, jak często będzie trzeba ładować aku i tu jest mały problem. Poza tym kosiarką aku zdecydowanie szybciej się kosi ;) i można mieć czas na ładowanie rozładowanego aku.

Edytowane przez alma23

Jeśli mogę zapytać, po co kupujesz 4Ah, skoro ta 2,6Ah Ci wystarcza na 100m2?

Ktoś pisał, że ta 4Ah może dać radę, ale nie chce mi się w to wierzyć. Pytanie też co się bedzie dziać przy większej trawie. Nie mówię już o tym, że szybciej zabraknie jej zasilania, tylko czy w ogóle da radę taką większą trawę przyciąć.

Nie będę ukrywał, ale 400m2 i jedno ładowanie to chyba w tej cenie (i żadnej innej) nie da rady- oczywiście mogę się mylić Ja mam mały trawniczek (nieco ponad 100m2) i małą pojemność akumulatora (2,6Ah) na razie to moje 100 parę metrów na jednym ładowaniu spokojnie daje rade. Obecnie przymierzam się do zakupu kosiarki Greenworks z aku 4Ah. Jak dojdzie to mogę coś napisać na ten temat. Powiem tak (mając doświadczenie z tym co posiadam). Gdybym miał tyle trawnika (400m2) to mimo wszystko kupiłbym kosiarkę aku i albo krótka przerwa na czas ładowania albo 2 akumulatory. Jeśli nie to pozostaje w tym wypadku spalina, bo ciągnąć, rozwijać i zwijać kabel 230V to podziękuję - ten rozdział już przerabiałem.

Pozdrawiam

P.S.

faktycznie producenci piszą na jaki areał kosiarka jest przeznaczona ale... nie dodają, jak często będzie trzeba ładować aku i tu jest mały problem. Poza tym kosiarką aku zdecydowanie szybciej się kosi ;) i można mieć czas na ładowanie rozładowanego aku.

Jak wiadomo aku są bardzo drogie a bosch ma tylko kosiarki i jakieś elektronarzędzia, które mnie akurat nie interesują. Zmieniam więc producenta na greenworks a ten ma akurat 4Ah w zestawie do tego dokupuję areator z wertykulatorem i w ten sposób będę miał 1 aku i 2 narzędzia. Cała tajemnica :)