Ifarrg 06.05.2015 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Pytanie laika dla Was będzie śmieszne. Wiem, że to robi elektryk i wiem, że on będzie wiedział, ale chciałbym zapytać tutaj innych elektryków. Zabezpieczenie różnicowo-prądowe jakiego typu stosuje się w budownictwie jednorodzinnym? Na przykładzie Hagera : 40A CD440J-CDA440J Prąd znamionowy 40A, Prąd różnicowy 30mA Typ AC czy 40A CD441J-CDC440J Prąd znamionowy 40A Prąd różnicowy 30mA Typ A Dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 06.05.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 (edytowane) To zależy, jakiego rodzaju urządzenia są planowane / zainstalowane w chronionej sieci, poczytaj np tu: http://www.abb.com/product/ap/seitp329/e65ed88f79649118c125763a002f6102.aspx Edytowane 6 Maja 2015 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 22.05.2015 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 To teoria, a w praktyce jakie się stosuje najczęściej w standardowo wyposażonych domach ? Wiadomo, że dziś w sieci są przeróżne urządzenia i a w razie ich zastosowania nikt nie będzie przezbrajał rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 24.05.2015 23:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Ja wiem jedno, A kosztują kilkadziesiąt złotych mniej, niż AC, czyli , patrząc na to, co jest popularne w bezpiecznikach (np 10A i 16A, które są killkaktornie czasami tańśze, niż bezpieczniki inne, niże te najbardziej popularne.. ) są częsciej kupowane, niż AC... A tak patrząc na nasze forum, to wolałbym, żeby było więcej konkretnych wypowiedzi typu " wybierz to, bo ma to i to, albo tamto bo stosuje sie wtedy i wtedy". A tu często jest tak, ze "fachofcy" wypowiadają się jakby ich technologia była z księżyca, a zwykły śmiertelnik nie miał prawa dostać pewnych rzeczy prosto wyjasnionych. Często to inni użytkownicy dają wyraziste wypowiedzi, wskazówki, a osoby, któe powinny się na tym znać, kluczą albo udzielają info tylko takiego minimalnego.Czasami nie da się pewnych rzeczy wytłumaczyć w paru zdaniach, ale w większości wypadków to po prostu robienie z prostych rzeczy wiedzy tajemnej. I nie mam tutaj na myśli tylko tego tematu, ale ogółu forum.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 27.05.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Ja wiem jedno, A kosztują kilkadziesiąt złotych mniej, niż AC, czyli , patrząc na to, co jest popularne w bezpiecznikach (np 10A i 16A, które są killkaktornie czasami tańśze, niż bezpieczniki inne, niże te najbardziej popularne.. ) są częsciej kupowane, niż AC.... Jest raczej na odwrót, to typ A jest droższy od typu AC. A czemu? Głównie dlatego, że jest mniej popularny niż AC... Różnica jest generalnie taka: AC - reagują na prąd przemienny, A - reagują na prąd przemienny i prądy stałe pulsacyjne. AC stosuje się w 99% domów bo są tańsze od A. Typ A jest jednak lepszym rozwiązaniem bo reaguje dodatkowo na to, co powstaje na wyjściach np. zasilaczy czy elementów półprzewodnikowych (czyli wszelka elektronika) a może się w jakiejś niekorzystnej sytuacji wydostać np. na metalowe elementy urządzeń - wyłącznik typu AC w takiej sytuacji nie zadziała, typ A już tak. W Polsce typ AC jest jak najbardziej dopuszczalny, aczkolwiek np. w Niemczech odchodzi się już od stosowania typu AC na rzecz typu A. Wybór należy więc do elektryka (w zasadzie do projektanta), w praktyce w budowie domu inwestor patrzy głównie na koszt więc kończy się AC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts