Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róznicowo-prądowy typ A czy AC do domu jednorodzinnego?

Recommended Posts

Pytanie laika dla Was będzie śmieszne.

Wiem, że to robi elektryk i wiem, że on będzie wiedział, ale chciałbym zapytać tutaj innych elektryków.

Zabezpieczenie różnicowo-prądowe jakiego typu stosuje się w budownictwie jednorodzinnym?

Na przykładzie Hagera :

40A CD440J-CDA440J Prąd znamionowy 40A, Prąd różnicowy 30mA Typ AC

czy

40A CD441J-CDC440J Prąd znamionowy 40A Prąd różnicowy 30mA Typ A

Dziękuję za odpowiedź

• 3 weeks później...

Ja wiem jedno, A kosztują kilkadziesiąt złotych mniej, niż AC, czyli , patrząc na to, co jest popularne w bezpiecznikach (np 10A i 16A, które są killkaktornie czasami tańśze, niż bezpieczniki inne, niże te najbardziej popularne.. ) są częsciej kupowane, niż AC...

A tak patrząc na nasze forum, to wolałbym, żeby było więcej konkretnych wypowiedzi typu " wybierz to, bo ma to i to, albo tamto bo stosuje sie wtedy i wtedy". A tu często jest tak, ze "fachofcy" wypowiadają się jakby ich technologia była z księżyca, a zwykły śmiertelnik nie miał prawa dostać pewnych rzeczy prosto wyjasnionych. Często to inni użytkownicy dają wyraziste wypowiedzi, wskazówki, a osoby, któe powinny się na tym znać, kluczą albo udzielają info tylko takiego minimalnego.Czasami nie da się pewnych rzeczy wytłumaczyć w paru zdaniach, ale w większości wypadków to po prostu robienie z prostych rzeczy wiedzy tajemnej. I nie mam tutaj na myśli tylko tego tematu, ale ogółu forum....

Ja wiem jedno, A kosztują kilkadziesiąt złotych mniej, niż AC, czyli , patrząc na to, co jest popularne w bezpiecznikach (np 10A i 16A, które są killkaktornie czasami tańśze, niż bezpieczniki inne, niże te najbardziej popularne.. ) są częsciej kupowane, niż AC....

Jest raczej na odwrót, to typ A jest droższy od typu AC. A czemu? Głównie dlatego, że jest mniej popularny niż AC...

Różnica jest generalnie taka:

AC - reagują na prąd przemienny,

A - reagują na prąd przemienny i prądy stałe pulsacyjne.

AC stosuje się w 99% domów bo są tańsze od A. Typ A jest jednak lepszym rozwiązaniem bo reaguje dodatkowo na to, co powstaje na wyjściach np. zasilaczy czy elementów półprzewodnikowych (czyli wszelka elektronika) a może się w jakiejś niekorzystnej sytuacji wydostać np. na metalowe elementy urządzeń - wyłącznik typu AC w takiej sytuacji nie zadziała, typ A już tak.

W Polsce typ AC jest jak najbardziej dopuszczalny, aczkolwiek np. w Niemczech odchodzi się już od stosowania typu AC na rzecz typu A.

Wybór należy więc do elektryka (w zasadzie do projektanta), w praktyce w budowie domu inwestor patrzy głównie na koszt więc kończy się AC.