Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie z maleńką sypialnią i kuchnią jamnikiem - pomóżcie proszę!

Arkona

Recommended Posts

Cześć!

To mój pierwszy post, chociaż podczytuję forum już od jakiegoś czasu. Serdecznie pozdrawiam :)

Piszę z prośbą o pomoc. Kupuję mieszkanie, które już za miesiąc wpadnie w moje łapy, a tymczasem próbuję wymyślić jak je urządzić. Jeśli ktoś z was ma chwilę czasu i chce mu się "pobawić" z moim mieszkaniem, będę bardzo wdzięczna.

Jest kilka problemów:

- jak ustawić łóżko 140x200 w sypialni, (zastawiając sobie dojście do okna + konieczność przesuwania drzwi) czy wzdłuż co powoduje, że przejście do szafy będzie bardzo wąskie (szafa we wnęce)

- czy w kuchni uda mi się zmieścić lodówkę, kuchenkę, pralkę, zmywarkę i zlew jednokomorowy, skoro jest tak mała?

- jak ustawić salon? Chcę mieć tam dużą szafę ścienną (myślałam o opcji, żeby zajmowała całą ścianę między pokojem a sypialnią), kanapę rozkładaną, fotel, stolik na kawę oraz duży stół do pracy (taki na minimum 4 osoby) przy krótym na codzień będą jeść i pracować 2 osoby. Aha, KONIECZNIE duży regał na książki bo na razie trzymam je gdzie popadnie.

Pokój dzienny - największy

Sypialnia - mniejsza, pod nim

Kuchnia - podłużne pomieszczenie po prawej na dole, połączona z korytarzem

Łazienka - najmniejsze pomieszczenie, u góry

Czy może ja to wszystko źle planuję i da się to zrobić dużo lepiej?

Pozdrawiam

plan surowy 2D.jpg

plan surowy 2D.jpg

Edytowane przez Arkona

Patrząc na powierzchnię mieszkania wydaje mi się że to była wcześniej kawalerka.Próbowałam to rozrysować,ale to takie upychanie wszystkiego na siłę co moim zdaniem nie ma sensu.

Gdyby to było moje mieszkania zrobiłabym tak ;)

http://images69.fotosik.pl/879/9263b4fc3dd80e5bmed.jpg

Dzięki Kinka :)

Tak, masz rację, mieszkanie było kiedyś kawalerką z dużą kuchnią. Twój projekt jest bardzo fajny i faktycznie przestronniejszy niż w układzie z osobną sypialnią.

Jednak sypialnia jest mi koniecznie potrzebna, mieszkam teraz w kawalerce gdzie łóżko jest w pokoju i po prostu mi to nie leży - mam potrzebę, żeby było osobno. Jedyna zmiana układu jaka przychodzi mi na myśl to wyburzenie ścianek między pokojem a korytarzem, "salon" zyskałby trochę przestrzeni, ale nie rozwiąże to problemu małej kuchni. Będę chyba musiała się w niej zmieścić i postawić na wysokie szafki.

Napisz dokładnie które ściany są działowe,może da się zamienić łazienkę z kuchnią i otworzyć ją na pokój.Czy okna są balkonowe czy zwykłe?

Chodzi mi o coś takiego (drzwi do sypialni są z licowane z szafą tak by się nie rzucały w oczy najlepiej w kolorze białym)

http://images66.fotosik.pl/880/c77c63f4280afdeemed.jpg

http://kp-aw.com/wp-content/uploads/2013/12/mg_84691.jpg

Ten projekt jest super!

Właśnie taką szafę sobie wyobrażałam, tyle że białą właśnie.

Okna są zwykłe, nie balkonowe.

Czy zamiana kuchni i łazienki jest możliwa jeśli pion kanalizacyjny jest przy łazience? Nie orientuję się czy technicznie to jest wielki problem, czy umiarkowany. Natomiast dla otwartej kuchni jestem w stanie zrobić wiele.

Jeśli i w kuchni i w łazience znajduje się pion kanalizacyjny, to można będzie się chyba do niego podłączyć, jeśli przeniosę łazienkę na miejsce kuchni?

Pion gazowy mam natomiast jeden, czy podciągnięcie gazu parę metrów dalej to problem, czy umiarkowanie?

Z góry dziękuję za pomoc!