Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana zamkniętej kuchni na otwartą - proszę o uwagi

Recommended Posts

cześć,

kupiliśmy z mężem mieszkanie które jest na etapie budowy i zastanawiamy sie nad wprowadzeniem zmian w projekcie.

W załączniku przesyłam rzut salonu i kuchni dewelopera oraz to co my pomyśleliśmy zrobić.

W naszej koncepcji zaznaczyliśmy zmiany jakie chcielibyśmy wprowadzić tzn otwarta kuchnia na salon, większa szafa przy drzwiach wejściowych, zmiana rozkładu włączników oświetlenia i dodanie jednego punktu.

Proszę o informacje czy to co wymyślaliśmy (przy dużej pomocy różnych projektów na forum) jest ok czy może inaczej coś byście rozmieścili.

Zmiany chcemy wprowadzić wyłącznie w tej części mieszkania, będzie to część traktowana tak jak wyżej napisałam jako salon/jadalnia.

Wymiary stołu to 120x75.

Pozdrawiam

aaa.jpg

sal+kuchnia.jpg

Nie podoba mi się ten stół tak w korytarzu oraz umieszczenie kaloryfera w kuchni,szkoda marnować tyle miejsca.

Pamiętam poprzednie warianty tego mieszkania,więc może jeszcze tak:

http://images67.fotosik.pl/883/f281b618f91c2307med.jpg

małe modyfikacje

http://images67.fotosik.pl/883/c9f9eb460604ac53med.jpg

Edytowane przez kinka

poniżej przesyłam projekt Kinki który wrzuciłam w program do projektowania.

i moje pytanie:

- między wsuniętym stołem a ścianą co jest grzejnik jest około 80cm, do tego dojdzie grzejnik czyli przejście będzie na jakieś 60cm. czy nie jest to za wąsko?

- co do lodówki to bardziej pasuje mi dalej od ściany, czy grzejnik nie będzie źle wpływał na jej pracę? szafka z piekarnikiem czy będzie wygodna w obsłudze w takim narożniku?

- w wyniku przesunięcia lodówki itp przerwa między blatem a lodówka wynosi około 155cm czy to nie za mało ?

proj.jpg

w załączonym pliku zaznaczyłam wszystkie moje wątpliwości odnośnie tego projektu,

Kinka - na Twoim planie wygląda wszystko fajnie tylko wydaje mi się głównie problem przejście za stołem w szerokości 60cm między krzesłem a kaloryferem.

bardzo proszę rzućcie okiem czy wszystko dobrze zrobiłam czy może gdzieś jest błąd.

aa3.jpg

150cm między blatem a lodówką jest wystarczająco, 129cm powinno starczyć na lewej ścianie (lodówka 65cm, szafka piekarnikowa 60 i blenda 4cm) blaty zrobiłbym po 60cm, agd tego wymaga, dzięki blendzie obok piekarnika wszystko powinno być ok, ew można spłycić jeden z blatów do 59cm, na wystający blat blenda, głębokość lodówki trzeba sprawdzić przed zakupem i kupić wg wymagań, myślę, że kaloryfer na ścianie nie będzie miał wielkiego wpływu na lodówkę, 3-4cm luzu zostaje do ściany, warto skontaktować się z producentem dla pewności, bo z gwarancją wychodzą cuda , odległość między stołem i krzesłem powinna być taka, abyś bez zbędnych dziwnych ruchów spokojnie mogła przejść, 63 to ciut za mało.

A buty postawić na stole :sick:

A tak serio to największy problem stanowi kaloryfer,może dać go na ścianę od szafy w korytarzu,albo tę po lewej od wejścia........?

http://www.egrzejniki.pl/userdata/gfx/9fc15de8b941fc855e0149dd9fa2064c.jpg

Edytowane przez kinka

Kinka - pomysł fajny, zainteresuję się u dewelopera ile policzy mnie za samo podłączenie grzejnika w korytarzu i sama zdecyduję jaki grzejnik dekoracyjny mi tam będzie pasować.

Niestety cennik zmian deweloperskich jest kosmiczny tzn 500zł za przesunięcie o mb grzejnika i za rezygnacje z grzejnika nic mi nie odliczą pewnie.

czy ustawienie grzejnika w korytarzy jest funkcjonalne pod względem ciepła w całym mieszkaniu ?