Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duża, zamknięta kuchnia. Pomoc w aranżacji.

figa83

Recommended Posts

Drodzy forumowicze. Przedstawiam plan kuchni zaproponowany przez architekta. Z czasem pojawiły się w mojej głowie pomysły na inne zaaranżowanie przestrzeni. Punktem wyjścia było to, że kuchnia jest zamknięta, nie połączona z salonem. Co myślicie o pomyśle "przeniesienia" mebli na część przy wejściu, a stół umieścić pod oknami. W domu będzie miejsce na drugi stół, przygotowany na bardziej oficjalne spotkania, w salonie.

Bez tytułu 2.jpg

Edytowane przez figa83

Mam nadzieję, że będzie jasne. Na razie mam je tylko na papierze. Działka jest jasna, dobrze nasłoneczniona. Taras nie jest głęboki, ok.4 m zadaszenia. Planuje także powiększyć "wschodnie" okno. Rozumiem, że od tego zależy umiejscowienie blatów itd. Też nad tym myślałam i chciałabym mieć wyspę, która czy z jednej, czy z drugiej strony byłaby dobrze naświetlona. Edytowane przez figa83

Dzięki elfir. Te zmiany, które naniosłaś w obrębie całego domu będą bardzo pomocne w dalszych pracach. Zastanawiam się na likwidacją małej toalety przy wejściu,żęki temu poszerzyłabym wiatrołap.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie do kuchni, czy widziałybyście sens odwrócenia zabudowy kuchni. Tak, jak w propozycji elfir, tylko stół/siedzisko zrobić pod oknami, a zabudowę i wyspę od strony wejścia. Miałby to sens? Wysoką zabudowę umieściłabym na ścianie przy schodach.

Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. Zrezygnowałam z wyspy na rzecz półwyspu. Do tej pory za wszelka cenę chciałam mieć wyspę z dojściem z czeterch stron, ale... Może jednak półwysep lepiej zgrałby się w tej kuchni. Pewnie znowu byłyby obawy o dostęp światła dziennego, dlatego myślę o powiększeniu okna wschodniego.

http://images67.fotosik.pl/904/28dcb65fceed42ae.png

Moja bardzo, bardzo robocza wersja. Robiona tylko w paincie. Mam jeszcze wersję zrobione w planerze Ikei, ale nie wiem, czy można tutaj wgrywać plany zrobione na ich stronie.