Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin przy ścianie zewnętrznej + grill

dropsec

Recommended Posts

Witam,

Jestem totalnym nowicjuszem jeśli chodzi o kominki/grille/wędzarnie. Ale z racji że będę w tym roku budował dom, chciałem podejść do tematu kompleksowo. Tj. mam taki pomysł by na ścianie zewnętrznej umieścić komin (od wewnątrz) z kominkiem od strony salonu (tradycyjnie), ale od strony tarasu również umieścić kominek a raczej grill.

Sęk w tym że ten na zewnątrz, ma służyć raczej tylko jako grill + ew. w przyszłości rozważam rozpoczęcie przygody z wędzeniem. Czy ktoś tutaj może mi doradzić czy takie rozwiązanie ma sens ? Tzn. funkcję grilla przy stronie tarasowej bardzo mnie przekonuje, tylko może zadam głupie pytanie, ale gdzie jak nie tutaj...:) Otóż do samego grilla potrzebne jest podłączenie pod wyciąg kominowy? Na moją logikę to nie, bo to będzie z założenia otwarte palenisko, ale proszę mnie ew. wyprowadzić z błędu.

W takim razie jeśli nie jest potrzebny wyciąg kominowy to kiedy on będzie mi potrzebny od strony zewnętrznej tarasowej? tzn. wtedy gdy będe chciał wędzarnik? Choć z tego co wiem, to pod wędzarnik potrzebny jest tylko dolny dolot powietrza. Może mnie ktoś oświecić w tych kwestiach?

Witam.

....Otóż do samego grilla potrzebne jest podłączenie pod wyciąg kominowy?... W takim razie jeśli nie jest potrzebny wyciąg kominowy

Zadałeś pytanie i następnie sam sobie na nie odpowiedziałeś, w dodatku błędnie ...

Sprawa jest prosta - chcesz kominek, to musi być komin do niego. Chcesz po drugiej stronie ścian domu kominek zewnętrzny, grill czy wędzarnię, to do tego masz mieć drugi przewód dymowy w tym kominie.

Ale napisz jeszce co rozumiesz pod pojęciem "wyciąg kominowy" ...

Pozdrawiam.

To ja już nic nie rozumiem... na projekcie (jeszcze nie skończonym) mam 3 przewody kominowe - dlaczego tak architekt umieścił a nie zrobił 2 tak jak piszecie ?

Zdjęcie jako inspiracja - bardzo mi się podoba, szukałem wiele ale tego nie znalazłem :)

Architekta pytałeś?

Przepraszam za określenie ale czasami Baturka odnoszę wrażenie ,że durnia z ludzi robisz.Pytasz o architekta jak wcześniej promujesz swoje pomysły własnie już na etapie projektu.Czasami sypniesz zagwozdką.:rolleyes:

Rozumiem że masz na pienku z Baturą ale nie rozumiem co radzisz. Kogo jak nie architekta należy pytać Twoim zdaniem w trakcie projektowania? Dropsc może architektowi źle postawiłeś zadanie 3 urządzenia 3 przewody dymowe albo źle odczytałeś rysunek bo obok kanałów dymowych jest wentylacyjny, rozmawiaj z architektem to pomaga.

Rozumiem że masz na pienku z Baturą ale nie rozumiem co radzisz. Kogo jak nie architekta należy pytać Twoim zdaniem w trakcie projektowania? Dropsc może architektowi źle postawiłeś zadanie 3 urządzenia 3 przewody dymowe albo źle odczytałeś rysunek bo obok kanałów dymowych jest wentylacyjny, rozmawiaj z architektem to pomaga.

Pisze o grillu i kominku gdzie widzisz trzecie urządzenie???Z Baturą wymieniamy poglądy i cenie jego wiedzę ale czasami mogę się z nim nie zgodzić.Moją propozycją jest projekt ,który zresztą autor zaakceptował.Zapytaj Baturki kiedy che wiedzieć o kominach i kominkach to ci pomoże.;)

Pisze o grillu i kominku gdzie widzisz trzecie urządzenie???Z Baturą wymieniamy poglądy i cenie jego wiedzę ale czasami mogę się z nim nie zgodzić.Moją propozycją jest projekt ,który zresztą autor zaakceptował.Zapytaj Baturki kiedy che wiedzieć o kominach i kominkach to ci pomoże.;)

Czytasz nieuważnie " ma służyć raczej tylko jako grill + ew. w przyszłości rozważam rozpoczęcie przygody z wędzeniem." nie wiadomo jak to architekt zinterpretował. Autor zaaprobował Twój projekt czyli to Ty jesteś autorem projektu, to mu wyjaśnij jego problemy.

Czytasz nieuważnie " ma służyć raczej tylko jako grill + ew. w przyszłości rozważam rozpoczęcie przygody z wędzeniem." nie wiadomo jak to architekt zinterpretował. Autor zaaprobował Twój projekt czyli to Ty jesteś autorem projektu, to mu wyjaśnij jego problemy.

Rozumiem ,że ty mu podpowiedziałeś jak Baturka. Architekt.Tobie wentylacja chyba rozjechała się ze spalinowymi.Wkleiłem autorowi by go zainspirować i tak jak doświadczony Baturka pisze w innym wątku ,że wolałby oszczędzić błędów w budowaniu kominów inwestorowi podpowiadając najlepszą opcje dla wymagań inwestora i samego budynku.Jeśli chodzi o rozważania jemu nie potrzeba ciągu wentylacyjnego.Wędzarnie pięknie doklei jak będzie miał widzi mi się.

Dobra widzę, że nieźle namieszałem :) Panowie chciałem powiedzieć, że na rysunku są 3 kółka łopatologicznie mówiąc, czyli są to albo 3 przewody dymowe albo 2 przewody + 1 wentylacyjny jak rozumiem. Dlatego może konkretnie zadam pytanie, po co mi przewód wentylacyjny ? (Fakt, architekta nie pytałem, widzę się z nim za jakiś tydzień, a sprawa mnie nurtuje)

Chcę kominek od salonu + grill/kominek od tarasu (+ ew. w przyszłości będzie miał funkcję wędzarni, tylko muszę to jakoś przewidzieć)

Poprzednicy mają rację - jeśli będzie typowe palenisko otwarte, musi być komin. W przeciwnym razie będziesz miał pełno dymu wokół domu i w samym domu, a przecież nie tego chcesz.

Dodanie funkcji wędzarni do zewnętrznego kominka to nieskomplikowana rzecz, pod warunkiem, że wędzarnię zrobi się od razu w momencie budowy. Komorę wędzarniczą umieszczasz po prostu w kominie, który musi mieć jednak konkretną budowę - szerokość, progi, kije wędzarnicze. Musisz też zapewnić drzwiczki, dzięki którym będziesz miał dostęp do części wędzarniczej. Nie ma sensu zakładać “kiedyś zrobię wędzarnię”, najlepiej zrobić ją od razu - koszty nie będą dużo większe, a późniejsza przeróbka to tylko niepotrzebne problemy.

[quote name=Vitcas Polska;6871680

Dodanie funkcji wędzarni do zewnętrznego kominka to nieskomplikowana rzecz' date='

pod warunkiem, że wędzarnię zrobi się od razu w momencie budowy.

Komorę wędzarniczą umieszczasz po prostu w kominie, który musi mieć jednak konkretną budowę - szerokość, progi, kije wędzarnicze. .

Pierwsze stwierdzenie powala .... uśmiałem się do BULU lub bólu [ jak kto woli ]

• 7 months później...

Podbijam temat

-czy można ze względu na oszczędność zrobić otwór na zewnątrz i zrobić metalowy komin z rury do kominka wewnętrznego,a kiedyś dobudować sobie zewnętrznie komin do kominka wewnętrznego,kominek zewnętrzny, grill zewnętrzny i wędzarnię i do nich komin?

-Czy ktoś użytkuje taką zewnętrzną wędzarnię i czy jest zadowolony,a tak praktycznie:

-czy okna się strasznie brudzą i czy w przypadku jak niedaleko jest okno tarasowe,to nie m jakichś nieszczelności przy ramie okiennej?