Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt prostej zabudowy z kartonu gipsu

bosman

Recommended Posts

Mam w projekcie kominek więc go wykonam.

Otrzymałem ostatnio wycenę prostej zabudowy w kształcie szafy z narożnym kominkiem o rozmiarach ramki 760x510x430 w kwocie

4 750.00zł

materiały : Karton gips, wełna kominkowa , gips.

Jak myślicie jest to dobra cena,

Parę złotówek więcej i Masz obudowę z materiałów (płyt) nagrzewających się i oddających ciepło drogą promieniowania.

A z kartonu i wełny to typową dmuchającą kurzem i wszelkimi alergenami farelkę zrobisz...

Zapytaj wykonawcę - kosztorysanta, o wycenę w technologi - ciepły kominek z grzejącymi ścianami. Ciekawe czy załapie temat, czy dalej jest technicznie w ubiegłym wieku.

Edytowane przez bohusz

Mam w projekcie kominek więc go wykonam.

Otrzymałem ostatnio wycenę prostej zabudowy w kształcie szafy z narożnym kominkiem o rozmiarach ramki 760x510x430 w kwocie

4 750.00zł

materiały : Karton gips, wełna kominkowa , gips.

Netto / brutto?

Panowie nie dotyczy P.bohusza.Były kominki w drzewie nie w drewnie

http://www.artehora.pl/files/gimgs/22_kominek-drzewo3.jpg

.Wałkowana wełna i karton gips i ścieranie zwolenników taniości i przeciwników bo kurz bo są lepsiejsze materiały prawie w takiej samej cenie.Prawie.itp.Tylko na to prawie nie wszystkich stać.

http://2.bp.blogspot.com/-PYd7IDgQJZ8/USzLNYuxFfI/AAAAAAAAAY8/P-0x3rN8P8Y/s1600/kominek.jpg

Ktoś sobie wyobraził coś takiego.Zaraz trzeba z tego robić ciepły kominek i go zabudowywać szlachetnymi kamieniami by zwać go chlubnie ciepły kominek.Rozumiem ,że macie złość na wełniaki ale autor konkretnie pyta:

................. 4 750.00zł .............. materiały : Karton gips, wełna kominkowa , gips.

Diabelska inspiracja różna od K-G

http://s8.flog.pl/media/foto/8453725_kominek-w-restauracji-rzym.jpg

Co na ten kartonowo-gipsiany zestaw powiecie.Nie dotyczy P bohusza.

http://x3.cdn03.imgwykop.pl/c3201142/comment_0VyfEqcTv2sn1WPctxD7h5UAWS4INyLN.jpg

Czy to w gipsie jest brzydkie???

http://www.wsbud.bulok.info/galeria/4.jpg

W ten przepiękny barek gipsiany wkomponować wkład i co sobota myć z kurzu wełniaka bo goście na grochówę przyjeżdżają.;).Nie dostrzegacie zalet tego monstrum materiałowego???

http://karolstankiewicz.home.pl/fachowyremont/allegro/zabudowy%20karton%20gips/polki%20na%20alkohol.jpg

Edytowane przez niktspecjalny

Z gipsu można sobie samemu machnąć, trochę lektury w internecie aby nie popełnić podstawowych błędów i można działać. Poniżej mój kominek, myślę, że materiał na obudowę bez wkładu nie wyniósł więcej niż niż 2500zł razem z kamieniem, na zdjęciu jeszcze nie dokończony bo bez cokołów http://www.mgprojekt.com.pl/upload/galleries/products/projekt-domu-julka-fot-35-1404904834-2nzfxzcp.jpg

Nie zgodzę się z bohusz, że taka zabudowa to dmuchawa kurzu i alergenów (sam jestem alergikiem), jak obudowa jest dobrze wykonana to nic się nie kurzy ponad standard przy grzaniu kominkiem, mówię to po 3 sezonach palenia. Od góry mam dużą kratkę wentylacyjną 30x30, przez którą co jakiś czas sprawdzam wnętrze obudowy kominka, jak na razie nie musiałem nawet odkurzać go w śroku a mam taką możliwość. Widziałem kominki w których oszczędzono z wentylacją obudowy tj. dano za małe kratki wentylacyjne i po przegrzaniu takiej obudowy w środku wisiały poodklejane taśmy i wykrzywione płyty izolacyjne, w takim przypadku to prawda, że mogą pylić na salon.

Ale jeśli miałbym budować teraz nowy kominek to już bym go zrobił w ciepłej obudowie aby akumulować ciepło.

Edytowane przez konarski

Witam.

Konarski ... kominek bardzo ładny ... ale jeżeli to kominek "gipsowo-kartonowo-wełniany", to popełniłeś tak kardynalne błędy że na podstawie tego zdjęcia producent wkładu odmówi Ci jakichkolwiek czynności gwarancyjnych w razie najmniejszego problemu. A każda jedna opinia techniczna wykonana przez kompetentną osobę była by powodem wielkiego zdziwienia dla Ciebie ... :confused:

Pozdrawiam.

Z gipsu można sobie samemu machnąć, trochę lektury w internecie aby nie popełnić podstawowych błędów i można działać. Poniżej mój kominek, myślę, że materiał na obudowę bez wkładu nie wyniósł więcej niż niż 2500zł razem z kamieniem, na zdjęciu jeszcze nie dokończony bo bez cokołów http://www.mgprojekt.com.pl/upload/galleries/products/projekt-domu-julka-fot-35-1404904834-2nzfxzcp.jpg

Nie zgodzę się z bohusz, że taka zabudowa to dmuchawa kurzu i alergenów (sam jestem alergikiem), jak obudowa jest dobrze wykonana to nic się nie kurzy ponad standard przy grzaniu kominkiem, mówię to po 3 sezonach palenia. Od góry mam dużą kratkę wentylacyjną 30x30, przez którą co jakiś czas sprawdzam wnętrze obudowy kominka, jak na razie nie musiałem nawet odkurzać go w śroku a mam taką możliwość. Widziałem kominki w których oszczędzono z wentylacją obudowy tj. dano za małe kratki wentylacyjne i po przegrzaniu takiej obudowy w środku wisiały poodklejane taśmy i wykrzywione płyty izolacyjne, w takim przypadku to prawda, że mogą pylić na salon.

Ale jeśli miałbym budować teraz nowy kominek to już bym go zrobił w ciepłej obudowie aby akumulować ciepło.

Gdyby neta dokładniej przeszukać to za 2500 można by pokusić się o taką konstrukcję z paleniskiem i ciepłą zabudową się zmieścić. No może troszke przesadziłem ;-)

Forest-Natura: nie trzymaj mnie w napieciu i zdradz czego sie tam dopatrzyłeś a ja mam nadzieję wyprowadzę Cię z błędu.

No ale to widać na zdjęciu...

Dołącz ewentualnie, bez zbędnych teorii o swojej genialności, zdjęcia ściany za kominkiem, może będzie na nich widać dodatkowe rozwiązania...

To kominek stalowo kartonowo wełniany?

Stosowanie wełny w pomieszczeniach mieszkalnych dopuszczone jest, jeżeli jest trwale i solidnie (szczelnie) zabudowania. Czy trwałą szczelną zabudowę wełny stanowi cieniuteńka folia, przyklejona do WEŁNY klejem wytrzymującym ok. 150 stopni?

LITOŚCI Mocium panie

http://www.mgprojekt.com.pl/upload/galleries/products/projekt-domu-julka-fot-35-1404904834-2nzfxzcp.jpg

projekt-domu-julka-fot-35-1404904834-2nzfxzcp.jpg

Edytowane przez bohusz

Forest-Natura: nie trzymaj mnie w napieciu i zdradz czego sie tam dopatrzyłeś a ja mam nadzieję wyprowadzę Cię z błędu.

Skoro tu jesteś musisz przywyknąć.Kominek bardzo ładny i rzucający się od razu w oko swoją nie nachalnością.Pewno za mało kratek w obudowie ,maże jak dla niego,zły dostęp do jego części składowych może,połączenie z kominem jak i w którym miejscu,może ta czarna szyba,może za mało powietrza do wkładu,może za cienka ściana tylna, może przeszkadza mu za mała nadbudowa nad wkładem.Poczekaj a zobaczysz i gwarantuje ci ,ze jak forest cie namierzył to będzie opcja rozbiorów.Nie daj się jeśli masz asa w rękawie i argumentami nie grzeszysz.Walcz o swoje a straszyć to oni potrafią oj potrafią szczególnie gdy w grę wchodzi K-G.

Miłego radosnego dnia NIKT, fajnie że jesteś i ostrzegasz użytkowników przed wszystkim co może ich tu spotkać na forum muratora. Myślę, że tą kampanie przedwczesnego ostrzegania, powinieneś bardziej intensywnie propagować. Profilaktyka to podstawa, szczególnie gdy chodzi o rozbiórkę kominka, na wskutek postów.

Tak się domyślałem, że może chodzić Wam o kratki wentylacyjne, ale są wszystkie wg instrukcji, nawet na forum kiedyś o nie pytałem i mi pomogliście w odpowiednim dobraniu wielkości. Na zdjęciu nie widać kratki z dolotem powietrza do obudowy bo jest ona z tyłu ściany do której przylega kominek (zejście do garażu), z tego co pamietam dolot ma 700cm2 a wylot 900cm2 centralnie nad wkładem.

http://www.konarscy.info/public/kratki.jpg

Za wkładem zachowana jest szczelina ponad 5cm ściana/wkład, po bokach jeszcze większa. Przy szybie szczelina dylatacyjna 5-10mm, nad półką z drewnem są 2 kratki, dolna to wentylacja z budynku, górna dodatkowy wylot ciepłego powietrza z obudowy. Obudowa jest z podwójnej płyty GK typu ogień.

Naprawdę muszę rozbierać? gwarancja kończy się za rok bo wkład stał przez rok bez obudowy + 3 lata palone z obudową. Szyba przykopcona bo potrafię jej nie myć po 2 miesiące. Połączenie z kominem wykonywała ekipa od której kupiłem wkład, rura pod kątem 45'.

http://www.konarscy.info/public/kratka_tyl.jpg

Edytowane przez konarski

Witam.

Aaa widzisz ... poprawiłeś pierwszego posta pisząc o przepływie powietrza a jak już dałeś zdjecia kratek to całkiem inaczej to wygląda.

Zwracam honor :rolleyes:

Ale ... jesteś pewien że na dolocie jest aż tyle ile piszesz ? Trochę mało mi się wydaje patrząc na zdjęcia kratki.

Wylot też wg mnie sporo za mały.

Przy kratkach nie liczy się wymiar ale czynn pole przekroju. Siatka to często minus 15/30 % tego pola. A jakieś elementy ozdobne w postaci całych paneli zastawiających prześwit sąładne, ale to nieporozumienie pod względem techchnicznym.

Producent (Rafa) nie podaje chyba czynnego pola przekroju tych krateczek - a szkoda.

Błędem jest umieszcanie kratek wylotowych w "suficie" takiego kominka. Po pierwszym sezonie będziesz miał na suficie brzydką "plamę", a co dwa sezony sufit będzie praktycznie do malowania. Ale to szczegół mało techniczny.

Tak z ciekawości - napisałeś że komnek zrobiłeś z podwójnej płyty GK ... napisz jeszcze co jest pod nią ...

Pozdrawiam.

Moja żona wyczuwa słusznie ironie u P bohusz i mówi by się nie wdawać w przepychanki słowne.Ale mnie to lotto.Wracając co ciebie.Część kratek mamy.Możesz mi przypomnieć jaki wkład masz i jaki system kominowy i te cm2 jakoś mi nie leżą konkretnie to:

z tego co pamietam dolot ma 700cm2 a wylot 900cm2 centralnie nad wkładem.

Dokładne wymiary z zamówienia, które wygrzebałem w mailach:

1 szt. VENTRA MODERN 50x14cm stal szczotkowana matowa 700cm2

2 szt. VENTRA MODERN 15x15cm stal szczotkowana matowa 225cm2

1 szt. VENTRO 30x30cm stal szczotkowana matowa 900cm2

Tak wiem, że siatka i panele ozdobne zmniejszają przepływ ale... wszystko działa jak należy, kominek nawet po kilku godzinach palenia ma tylko ciepłą obudowę dotykając w górnej części, max 40-45'C, to nie są temperatury które mogą mu zaszkodzić. Co do malowania, jak wspomniałem palone jest 3 sezon, nie mam strikte zdjęcia zrobionego nad kominkiem, ale uwierz, nie ma tam nawet najmniejszego zabrudzenia na suficie, w weekend zrobię na dowód tego zdjęcie, wyszperałem tylko takie z ostatnich świąt gdzie widać kawałek sufitu.

http://www.konarscy.info/public/salon.jpg

Wnętrze wyłożone wełną Rockwool Firerock 30mm sreberkiem do środka, wciskana między profile, wszelkie połączenia zaklejone taśmą aluminiową.

Wkład Hajduk Volcano 2LH, komin ceramiczny 200mm

Nie twierdzę, że moja realizacja to wzór zajebistości, chciałem tylko pokazać, że dla kogoś lubiącego majsterkować a na co dzień siedzącego za biurkiem, jest możliwe zbudowanie kominka bez poważniejszych błędów, które często popełniają "fachowcy" i jeszcze trzeba im za to zapłacić.

Jedyny błąd który popełniłem to zagipsowanie połączenia obudowa/ściana, po kilku paleniach oczywiście pękło i musiałem poprawić, po nacięciu i ponownym pomalowaniu jest już OK.

Edytowane przez konarski

Witam.

1 szt. VENTRA MODERN 50x14cm stal szczotkowana matowa 700cm2

2 szt. VENTRA MODERN 15x15cm stal szczotkowana matowa 225cm2

1 szt. VENTRO 30x30cm stal szczotkowana matowa 900cm2

Bzdura - producent po łatwiźnie idzie i podaje przcież zwykłe pole policzone po obwodzie ramki (pewnie jeszce zewnętrzne wymiary są tu) ...

Odlicz od tego powierzchnię środkowego ozdobnego panelu przy kratce 50x14 i jeszcze odejmij od tego ze 20 % na siatkę - wyjdzie Ci faktyczne pole czynne.

Od reszty kratek zrób to samo.

40-45 stopni to jest praktycznie na zewnętrznej ścianie zabudowy wykonanej z materiałów szamotowych, chłonącej ciepło jak gąbka. Szacuję że pomędzy wełną a płytą GK, gdzie jest po prostu zwykła tektura, jest ona już w Twoim kominku ponadpalana na całej powierzchni mającej takątemparaturę o której piszesz.

Nie twierdzę że Twój kominek jest brzydki, nie ładny i nie do wykonania przez kogoś, kto się zaprze i postanowi zrobić go własnym sumptem. Wręcz przeciwnie - może się podobać i nic w tym dziwnego.

Natomiast jest źle wykonany przez zbyt małe pola przekroju otworów mających wytworzyć w nim konwekcję powietrza - tak brzmiała by każda opinia techniczna wystawiona czy to na potrzeby ekspertyzy sądowej tyczącej się sporu np. z wykonawcą,czy też potrzebnej do roszczeń gwarancyjnych paleniska.

Pozdrawiam.