Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
Witaj , myślę że dom nigdy nie jest za duży jak masz tylko za co go ogrzać w zimie...

Ale kto bogatemu zabroni... :)

Bloczek betonowy 24 cm + 20 cm styropianu. To nie jest ściana konstrukcyjna - to samo docieplenie :) Przy takim systemie akustyka jest na poziomie ok. 45 db. Dodatkowo sam styropian potęguje przenoszenie boczne dźwięków. Zamień ścianę konstrukcyjną na ceramiczny Porotherm 30 cm + 15 cm wełny - "U" ściany będzie jak trzeba, a przynajmniej nie oszalejesz w domu z powodu absurdalnej akustyki :)

Ale kto bogatemu zabroni... :)

Bloczek betonowy 24 cm + 20 cm styropianu. To nie jest ściana konstrukcyjna - to samo docieplenie :) Przy takim systemie akustyka jest na poziomie ok. 45 db. Dodatkowo sam styropian potęguje przenoszenie boczne dźwięków. Zamień ścianę konstrukcyjną na ceramiczny Porotherm 30 cm + 15 cm wełny - "U" ściany będzie jak trzeba, a przynajmniej nie oszalejesz w domu z powodu absurdalnej akustyki :)

a jeszcze lepiej na silikat 18 cm + 26 cm styropianu. Ciepło i cicho.

Moim zdaniem ten dom jest specyficznie poukładany. Mi by to nie pasowało, ale trudno mi wyrokować czy komuś innemu będzie w takim domu dobrze, czy też nie.

Dla mnie salon jest zbyt mały - nie ma dość miejsca, żeby podjąć kilku gości na kanapach, stół jadalny też tylko dla domowników przewidziany. I to piszę ja, czyli osoba, która spędów gościowych nie lubi, raczej zaprasza po jednej parze czy jednej rodzinie na raz. :) U siebie widzę, że wspólnie spędzamy masę czasu w pokoju dziennym, dzieci się bawią, oglądamy coś razem, rozkładamy laptopy. Moim zdaniem dobrze byłoby, aby wszyscy domownicy mogli komfortowo zasiąść w salonie. W projekcie wrysowano jeden narożnik - położy się pani domu a reszta gdzie ma usiąść? Garaż też wydaje się taki na styk, że już ani rowery nie wejdą, ani nic dodatkowego. W efekcie często widzę jak takie garaże są u sąsiadów zastawione różnościami, a auto i tak pod chmurką.

Gabinet na parterze bardzo mały. W zasadzie taki dodatkowy pokój na parterze to dobra rzecz, zwłaszcza gdy myśli się o tym, aby na stare lata nie ganiać po schodach, ale w tym projekcie pokój jest po prostu za mały na ewentualną dwuosobową sypialnię.

Na poddaszu dla rodziny trzyosobowej będzie po sypialni i jeden pokój zapasowy. Łazienka duża, fajna pralnia, garderoba przy głównej sypialni - podobają mi się.

Szkoda, że schody z zabiegiem, wygodniejsze byłyby bez.

Okna kolankowe - jak dla mnie niespecjalnie wyglądają na elewacji ogrodowej. Jakoś tak bajerancko na siłę. Tylko komplikują obróbki i orynnowanie.

Osobiście wolałabym inaczej podzielić przestrzeń - z większym przydziałem metrażu na część dzienną, z jednym dodatkowym pokojem (np. gabinet z rozkładaną kanapą w razie goszczenia kogoś z noclegiem).

• 2 weeks później...