adam332 21.05.2015 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Witam Zabrałem się za zabudowę wkładu kominkowego - będzie używany sporadycznie. Wygląd planuję prosty front od podłogi do sufitu. Zabudowa z profili i wełna. Mam parę pytań. 1. Okazało się ze do wkładu nie można podłączyć bezpośrednio powietrza z zewnątrz. Czy jak założę na dole przepustnicę z linką i tak zostawię to będzie ok ? 2. Czy na dole pod wkładem musi być kratka przy podłodze tym bardzie że front wokół drzwiczek ma otwory wentylacyjne ? 3. Ile kratek : jedna pod komorą dekompresyjną druga w komorze dekompresyjnej ? 4. Wygląda to teraz tak jak na zdjęciach wkuty w ścianę bo chciałem mieć większą przestrzeń w pokoju czy tak wykute jest ok ? 5. Front ma byc na równo z GK czy może jak by zachodzić na gk jak są te otwory wentylacyjne ? W późniejszym czasie obkleję to kamieniem. Za wszystkie sugestie i odpowiedzi serdecznie dziękuję.serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 21.05.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 W skrócie,sprzedaj tą największą paść dostępną na rynku nawet w cenie złomu i nie rób sobie krzywdy. Jeżeli chcesz kominek to zawołaj montażystę co się zna. Inaczej zrobisz sobie i rodzinie krzywdę.wbrew hasłu sklepu w którym zakupiłeś wkład "nie bądź bohaterem w swoim domu" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam332 22.05.2015 03:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Dzięki za wyczerpująca odpowiedz na moje pytania. Wkład mam jaki mam i tego nie cofne a na kupno następnego nie mam kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 22.05.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Dzięki za wyczerpująca odpowiedz na moje pytania. Wkład mam jaki mam i tego nie cofne a na kupno następnego nie mam kasy. widzę, że aż nie spałeś po informacji, że kupiłeś bubla. owszem wkład nie jest wysokich lotów, natomiast możesz go zamontować mniej więcej dokładnie tak jak zaplanowałeś, kiedyś prawie każdy wkład był podobnie skonstruowany 1. ok.przy paleniu otwierasz zawsze na max. tu linka nie służy do regulacji tylko do całkowitego otwarcia 2. musi.min.min. 30x15 3. kratka wylotowa min.min. 50x15 4. wkucie poprowadził bym o równej szerokości plus 20 cm tyłu wkładu, czyli ok 70 cm, bez tego zwężania 5. teoretycznie niby może, ale lepiej i praktyczniej gdy wkład będzie względem obudowy cofnięty na jakieś 4-5 cm 6. zapewnij wentylację salonu 7. nie czytaj internetu w nadmiarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 22.05.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 widzę, że aż nie spałeś po informacji, że kupiłeś bubla. owszem wkład nie jest wysokich lotów, natomiast możesz go zamontować mniej więcej dokładnie tak jak zaplanowałeś, kiedyś prawie każdy wkład był podobnie skonstruowany 1. ok.przy paleniu otwierasz zawsze na max. tu linka nie służy do regulacji tylko do całkowitego otwarcia 2. musi.min.min. 30x15 3. kratka wylotowa min.min. 50x15 4. wkucie poprowadził bym o równej szerokości plus 20 cm tyłu wkładu, czyli ok 70 cm, bez tego zwężania 5. teoretycznie niby może, ale lepiej i praktyczniej gdy wkład będzie względem obudowy cofnięty na jakieś 4-5 cm 6. zapewnij wentylację salonu 7. nie czytaj internetu w nadmiarze Lechu doradź jeszcze w sprawie dolotu powietrza, bo przyłącze przygotowane i wyprowadzone z posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 22.05.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 (edytowane) Lechu doradź jeszcze w sprawie dolotu powietrza, bo przyłącze przygotowane i wyprowadzone z posadzki kolega sam sobie odpowiedział przecież, dodałem tylko wskazówki - patrz punkt 1 to nie jest super rozwiązanie, ale do takiego wkładu jedyne, a Ty co proponujesz ? zaślepić ? jednym zdaniem sprowadziłeś adama332 do parteru , tymczasem tysiące takich dość prymitywnych urządzeń funkcjonuje w naszym kraju nikomu nie robiąc krzywdy, co najwyżej sprawność będzie na poziomie 35% jakby jakiś tester podłączył to pod cma pewnie osiągnął by niezłe rezultaty, kosztem dyskwalifikacji innych wkładów Edytowane 22 Maja 2015 przez lecho*ski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam332 22.05.2015 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Czyli rozumiem że mam mieć 3 kratki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.05.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 kolega sam sobie odpowiedział przecież, dodałem tylko wskazówki - patrz punkt 1 to nie jest super rozwiązanie, ale do takiego wkładu jedyne, a Ty co proponujesz ? zaślepić ? jednym zdaniem sprowadziłeś adama332 do parteru , tymczasem tysiące takich dość prymitywnych urządzeń funkcjonuje w naszym kraju nikomu nie robiąc krzywdy, co najwyżej sprawność będzie na poziomie 35% jakby jakiś tester podłączył to pod cma pewnie osiągnął by niezłe rezultaty, kosztem dyskwalifikacji innych wkładów A co ma do tego sprawność?! Sprawność to sztuka eksploatacji. Można palić niesprawnie w najlepszym Brunnerze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.05.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 A co ma do tego sprawność?! Sprawność to sztuka eksploatacji. Można palić niesprawnie w najlepszym Brunnerze... Trzymam się bandy.............. Sprawność to sztuka eksploatacji ..................................padłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.05.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Trzymam się bandy.............. Sprawność to sztuka eksploatacji ..................................padłem. Coś ostatnio często padasz może czas na balkonik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.05.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Coś ostatnio często padasz może czas na balkonik Wiesz co to eksploatacja.???Czy rżniesz prawidłowego głupa.???,Chyba to drugie bo nie rozumiesz ,a Baturka tak cię ukochał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 22.05.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 (edytowane) Wiesz co to eksploatacja.???Czy rżniesz prawidłowego głupa.???,Chyba to drugie bo nie rozumiesz ,a Baturka tak cię ukochał. Wyluzuj, szkoda zdrowia, za chwilkę będziesz uzależniony od forum muratora. Oczywiście że to drugie tutaj masz rację. A co do Batury to ja go nie znam ani on mnie ale jest normalny gość i tyle. Edytowane 22 Maja 2015 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 23.05.2015 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Trzymam się bandy.............. Sprawność to sztuka eksploatacji ..................................padłem. No to to taki żart ale faktem jest że można palić nieekonomicznie w najlepszym palenisku...... Z drugiej jednak strony badziewiaste palenisko trudno zamienić w sprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 23.05.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 No to to taki żart ale faktem jest że można palić nieekonomicznie w najlepszym palenisku...... Z drugiej jednak strony badziewiaste palenisko trudno zamienić w sprawne. Badziewne palenisko to poprostu badziewne palenisko. Wszelkie próby usprawnienia to leczenie syfa pudrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 23.05.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 prawda jest taka zę zainteresowany dawno temat odpuścił, trzeba było zwrócić wkład (w leroy merlin jest taka możliwość o ile jest nie używany), dołożyć dosłownie kilka stówek i można by montować wkład dostosowany do przyłaczenia zewnętrznego powietrza. połowa pytań i odpowiedzi byłaby zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.05.2015 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Badziewne palenisko to poprostu badziewne palenisko. Wszelkie próby usprawnienia to leczenie syfa pudrem. Masz pracę masz ,zyski ,satysfakcjonuje cie to co robisz.Powiadam zamilcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 24.05.2015 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 No to to taki żart ale faktem jest że można palić nieekonomicznie w najlepszym palenisku...... Z drugiej jednak strony badziewiaste palenisko trudno zamienić w sprawne. Przecież nie promujesz głupoty technicznej by czytający miał w mózgu wodę.Pan X z paleniskiem super X i wsadem jeszcze większym jak super X ,głaskając młodą panterę, będzie miał w dupie badziewiaste palenisko.................bo to ma działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam332 24.05.2015 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 (edytowane) Tematu nie odpuściłem a nawet zadałem pytanie czy ma być 3 kratki ale nikt nie odpowiedział tylko trwa jakaś bezsensowna dyskusja. Wkład kupiłem kilka miesięcy temu w Briko i nie było już możliwości zwrotu bo jak by była to bym kupił inny wkład z dolotem bo nie zbawi mnie 500 zł więcej . Tak czy innaczej kominek zbudowany i temat zakończony- poniżej zdjęcia. Ciepło daje takie że przy obecnych temperaturach sauna więc spełnia swoje zadanie.. Edytowane 24 Maja 2015 przez adam332 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 24.05.2015 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Wyraznie napisalem jaki wlot i wylot cieplego powietrza.zamiast spokojnie przeczytac zadales kolejne skrotowe i niekonkretne pytanie, a wlot i wylot zrobiles dokladnie o polowe mniejszy niz absolutne minimum.suma sumarum postrzepilem sobie jezyk i nabilem posty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.05.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Czyli jak zwykle...Odpowiedź Lechowskiego sie nie liczy , bo co najmniej 10 osób jej nie potwierdziło... Adam. Masz wytyczne Lecha. Jest instrukcję producenta wkładu. Też ją tak "wnikliwie" przeanalizowałeś jak jego odpowiedź?! A ten czarny trójnik jak wepchnąłeś do ceramicznego komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts