Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa wkładu GK

adam332

Recommended Posts

Witam

Zabrałem się za zabudowę wkładu kominkowego - będzie używany sporadycznie. Wygląd planuję prosty front od podłogi do sufitu. Zabudowa z profili i wełna.

Mam parę pytań.

1. Okazało się ze do wkładu nie można podłączyć bezpośrednio powietrza z zewnątrz. Czy jak założę na dole przepustnicę z linką i tak zostawię to będzie ok ?

2. Czy na dole pod wkładem musi być kratka przy podłodze tym bardzie że front wokół drzwiczek ma otwory wentylacyjne ?

3. Ile kratek : jedna pod komorą dekompresyjną druga w komorze dekompresyjnej ?

4. Wygląda to teraz tak jak na zdjęciach wkuty w ścianę bo chciałem mieć większą przestrzeń w pokoju czy tak wykute jest ok ?

5. Front ma byc na równo z GK czy może jak by zachodzić na gk jak są te otwory wentylacyjne ? W późniejszym czasie obkleję to kamieniem.

Za wszystkie sugestie i odpowiedzi serdecznie dziękuję.serdecznie dziękuję.

WP_000042.jpgWP_000043.jpgWP_000044.jpgWP_000045.jpgWP_000047.jpg

Dzięki za wyczerpująca odpowiedz na moje pytania. Wkład mam jaki mam i tego nie cofne a na kupno następnego nie mam kasy.

widzę, że aż nie spałeś po informacji, że kupiłeś bubla.

owszem wkład nie jest wysokich lotów, natomiast możesz go zamontować mniej więcej dokładnie tak jak zaplanowałeś, kiedyś prawie każdy wkład był podobnie skonstruowany

1. ok.przy paleniu otwierasz zawsze na max. tu linka nie służy do regulacji tylko do całkowitego otwarcia

2. musi.min.min. 30x15

3. kratka wylotowa min.min. 50x15

4. wkucie poprowadził bym o równej szerokości plus 20 cm tyłu wkładu, czyli ok 70 cm, bez tego zwężania

5. teoretycznie niby może, ale lepiej i praktyczniej gdy wkład będzie względem obudowy cofnięty na jakieś 4-5 cm

6. zapewnij wentylację salonu

7. nie czytaj internetu w nadmiarze ;)

widzę, że aż nie spałeś po informacji, że kupiłeś bubla.

owszem wkład nie jest wysokich lotów, natomiast możesz go zamontować mniej więcej dokładnie tak jak zaplanowałeś, kiedyś prawie każdy wkład był podobnie skonstruowany

1. ok.przy paleniu otwierasz zawsze na max. tu linka nie służy do regulacji tylko do całkowitego otwarcia

2. musi.min.min. 30x15

3. kratka wylotowa min.min. 50x15

4. wkucie poprowadził bym o równej szerokości plus 20 cm tyłu wkładu, czyli ok 70 cm, bez tego zwężania

5. teoretycznie niby może, ale lepiej i praktyczniej gdy wkład będzie względem obudowy cofnięty na jakieś 4-5 cm

6. zapewnij wentylację salonu

7. nie czytaj internetu w nadmiarze ;)

Lechu doradź jeszcze w sprawie dolotu powietrza, bo przyłącze przygotowane i wyprowadzone z posadzki ;)

Lechu doradź jeszcze w sprawie dolotu powietrza, bo przyłącze przygotowane i wyprowadzone z posadzki ;)

kolega sam sobie odpowiedział przecież, dodałem tylko wskazówki - patrz punkt 1

to nie jest super rozwiązanie, ale do takiego wkładu jedyne, a Ty co proponujesz ? zaślepić ?

jednym zdaniem sprowadziłeś adama332 do parteru , tymczasem tysiące takich dość prymitywnych urządzeń funkcjonuje w naszym kraju nikomu nie robiąc krzywdy, co najwyżej sprawność będzie na poziomie 35%

jakby jakiś tester podłączył to pod cma pewnie osiągnął by niezłe rezultaty, kosztem dyskwalifikacji innych wkładów ;)

Edytowane przez lecho*ski

kolega sam sobie odpowiedział przecież, dodałem tylko wskazówki - patrz punkt 1

to nie jest super rozwiązanie, ale do takiego wkładu jedyne, a Ty co proponujesz ? zaślepić ?

jednym zdaniem sprowadziłeś adama332 do parteru , tymczasem tysiące takich dość prymitywnych urządzeń funkcjonuje w naszym kraju nikomu nie robiąc krzywdy, co najwyżej sprawność będzie na poziomie 35%

jakby jakiś tester podłączył to pod cma pewnie osiągnął by niezłe rezultaty, kosztem dyskwalifikacji innych wkładów ;)

A co ma do tego sprawność?! Sprawność to sztuka eksploatacji. Można palić niesprawnie w najlepszym Brunnerze...

Wiesz co to eksploatacja.???Czy rżniesz prawidłowego głupa.???,Chyba to drugie bo nie rozumiesz ,a Baturka tak cię ukochał.

Wyluzuj, szkoda zdrowia, za chwilkę będziesz uzależniony od forum muratora. Oczywiście że to drugie tutaj masz rację.

A co do Batury to ja go nie znam ani on mnie ale jest normalny gość i tyle.

Edytowane przez Remiks

Trzymam się bandy.............. Sprawność to sztuka eksploatacji ..................................padłem.

No to to taki żart ale faktem jest że można palić nieekonomicznie w najlepszym palenisku......

Z drugiej jednak strony badziewiaste palenisko trudno zamienić w sprawne.

prawda jest taka zę zainteresowany dawno temat odpuścił, trzeba było zwrócić wkład (w leroy merlin jest taka możliwość o ile jest nie używany), dołożyć dosłownie kilka stówek i można by montować wkład dostosowany do przyłaczenia zewnętrznego powietrza. połowa pytań i odpowiedzi byłaby zbędna.

No to to taki żart ale faktem jest że można palić nieekonomicznie w najlepszym palenisku......

Z drugiej jednak strony badziewiaste palenisko trudno zamienić w sprawne.

Przecież nie promujesz głupoty technicznej by czytający miał w mózgu wodę.Pan X z paleniskiem super X i wsadem jeszcze większym jak super X ,głaskając młodą panterę, będzie miał w dupie badziewiaste palenisko.................bo to ma działać.;)

Tematu nie odpuściłem a nawet zadałem pytanie czy ma być 3 kratki ale nikt nie odpowiedział tylko trwa jakaś bezsensowna dyskusja.

Wkład kupiłem kilka miesięcy temu w Briko i nie było już możliwości zwrotu bo jak by była to bym kupił inny wkład z dolotem bo nie zbawi mnie 500 zł więcej . Tak czy innaczej kominek zbudowany i temat zakończony- poniżej zdjęcia. Ciepło daje takie że przy obecnych temperaturach sauna więc spełnia swoje zadanie..

WP_000054.jpgWP_000056.jpg

WP_000055.jpg

Edytowane przez adam332

Czyli jak zwykle...Odpowiedź Lechowskiego sie nie liczy , bo co najmniej 10 osób jej nie potwierdziło...;)

Adam. Masz wytyczne Lecha. Jest instrukcję producenta wkładu. Też ją tak "wnikliwie" przeanalizowałeś jak jego odpowiedź?! A ten czarny trójnik jak wepchnąłeś do ceramicznego komina?