Emila3000 12.05.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 budynek na ospę zachorował? :jawdrop: partacze przeokropni. :mad: płyteczki bardzo ładne, elegancko wygląda kotłownia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 12.05.2016 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Jak tak patrzę na te placki to zdaję sobie sprawę, że nic mnie nie zatrzyma w firmie kiedy będą ocieplać u mnie Nigdy nie szukaj do ocieplenia ludzi co "potrafią" zrobić na budowie wszystko, choć pewnie i tacy są. Znajdz ekipę tylko i wyłącznie od docieplenia, najlepiej zrób wywiad w lokalnej sewerze lub innej hurtowni, tamci sprzedawcy będą wiedzieli kto co kupuje i czym się zajmuję, termin sobie zaklep za wczasu - to naprawdę dobra rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 12.05.2016 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Ależ rujnacja I jak tym ludziom nie wstyd tak coś spartolić? oni byli przekonani że to jest prawidłowo, że to jest dobrze bo oni tak zrobili już dziesiątki domków i każdy był zadowolony i to baaaaardzo. szybko i bardzo dobrze, całej okolicy pięknie docieplili:) serio, on ten kerownik chciał wzywać policję i straszył sądem, że to jest wyłudzenie robocizny... ...do teraz mi w głowie grzmi; " Panie tu są piony, to jest dobrze zrobione, spotkamy się w sądzie, to jest wyłudzenie robocizny...." po czym poszedł do auta i napił się syropu na kaszel, serio przyjeżdzał zmęczony i potem se łykał "coś" z buteleczki z napisem tusipect czy herbapect czy cos takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 12.05.2016 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 budynek na ospę zachorował? no niestety zachorował ale już zaczynamy leczyć, ten klej zostanie, tylko to wyszczotkują i dadzą troszkę więcej kleju i obwodowo bo tego kleju było i tak cienko i mało i wogóle do doopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.05.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Bob, mam nadzieję, że nauczony doświadczeniem patrzysz na ręce innym fachowcom. Jest tyle rzeczy na budowie, ktore można sp..ć Trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 12.05.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Znajdz ekipę tylko i wyłącznie od docieplenia, najlepiej zrób wywiad w lokalnej sewerze lub innej hurtowni, tamci sprzedawcy będą wiedzieli kto co kupuje i czym się zajmuję, termin sobie zaklep za wczasu - to naprawdę dobra rada. U mnie wywiad kończy się na pytaniu czy robi Pan grafit? To jeżeli chodzi o najbliższą okolicę. Ekipę poleconą mam przez znajomych - około 60-80 km ode mnie. Ocieplenie na razie zeszło na drugi plan. A ekipa mimo, że polecana to i tak będę na budowie, tak samo jak przy wylewkach. Inaczej się nie da A Tobie powodzenia życzę i dalej będę śledził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 12.05.2016 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 U mnie wywiad kończy się na pytaniu czy robi Pan grafit? To jeżeli chodzi o najbliższą okolicę. Ekipę poleconą mam przez znajomych - około 60-80 km ode mnie. Ocieplenie na razie zeszło na drugi plan. A ekipa mimo, że polecana to i tak będę na budowie, tak samo jak przy wylewkach. Inaczej się nie da A Tobie powodzenia życzę i dalej będę śledził Pytanie o grafit może być dwojakie:) 1 chcą wyczuć czy jesteś przy groszu bo jest troszkę droższy i może Ci włączyć inną taryfe - u nie to jest około 100-140pln z materiałem za m2. 2 ja miałem to samo pytanie choć im jest obojętne ale odniosłem wrażenie, że wolą grafit chyba ze względu na to że łatwiej sie go tnie na ciepło. Skąd inąd wiem z lokalnej sewery, że w ogórkowych dla nich terminach jak zima i mokra jesień to jeżdzą na szkolenia, wiedzą o co chodzi w dociepleniu. Jak szefowi tej nowej ekipy tłumaczyłem o co mi chodzi to ja zaczynałem zdanie a on kończył-wyrażnie wiedział o co chodzi. Ja niestety nie dam rady gapić sie jak robią ale będzie na budowie gipskartonitd a on DOSKONALE wie kiedy jest dobrze a kiedy jest źle. Pamiętaj! ZERO kołków, klejenie obwodowe i przynajmniej 40% powierzchni płyty styropianu musi być pokryta klejem - tak jest przynajmniej napisane na opakowaniu Ceresit ZS. aaa i fachowcy zaczynają od listwy startowej, nie jak zwykle pierwszy rząd płyt styro i dopiero potem jakies dziwne montowanie listwy od spodu. U mnie nawet kierbud zwrócił na to uwage, że oni ( ta pierwsza ch.....a ekipa) też źle robią bo niby jest niewygodnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 12.05.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2016 Ale to ja zadawałem to pytanie Większość odpowiadała, że nie robi na tym "badziewiu", to się trzymać nie chce, itd. Na drugim pytaniu o kołkowanie odpadała reszta, dlatego szukałem przez kolegę i rozmowy z właścicielem były owocne. Ale to w przyszłym roku najwcześniej - w tym muszę przykryć kabelki, żeby nóżek nie dostały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 13.05.2016 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]355640[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]355641[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]355642[/ATTACH] oglądało to wielu fachowców i mówili żeby całego nie zrywać ja jednak podjąłem decyzję zrywać wszystko. ...dopiero jak zobaczyli co jest pod spodem, stwierdzili: dobrze, że to zrywam... są też pozytywy. Możesz mi wierzyć albo nie, ale 90% ocieplenia położonego na super-energooszczędnych projektach jest TAK właśnie położonych przez DOBRE ekipy. Zresztą jak sam napisałeś "oglądało to wielu fachowców i mówili żeby całego nie zrywać" - wiedzą, że robią w identycznej "technologii" i strach się bać. Dlatego zalecają kołkowanie: - po pierwsze więcej zarobią, - po drugie zapobiegną odpadnięciu tak przymocowanego styropianu co mogłoby narazić ich na koszty poprawek. Opowiadają, że styropian i budynek musi oddychać i takie tam, wytłumaczenie zawsze się znajdzie. Ocieplenie to tak ważny element, że lepiej mieć urlop na moment przyklejania styropianu, być ciągle na budowie, zaglądać, podpatrywać wręcz poprawiać. ps. Fachowcy biorą "od metra" roboty naprawdę jest masę i klienci walą oknami i drzwiami, ze szkodą dla jakości Edytowane 13 Maja 2016 przez Wykona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 13.05.2016 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 A to napisz jak powinno się prawidłowo kleić , u mnie na budynku magazynowym tak właśnie kleili ... chciałbym uniknąć błędów jak będę ocieplał dom . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 13.05.2016 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Obwodowo to podstawa!Następnie w przypadku kleju to 40% powierzchni płyty styropianu. To jest napisane na workach kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.05.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Obwodowo to podstawa! Następnie w przypadku kleju to 40% powierzchni płyty styropianu. To jest napisane na workach kleju. Proponuje przyszłej ekipie od docieplenia pokazać fotki z dziennika sadysty jak się powinno robić eleganckie ocieplenie i albo zrobią tak samo dobrze albo na drzewo prostować szyszki. Rozumiem że bez kołkowania ale czy przypadkiem w narożnikach nie są wymagane kołki? Gdzieś mi się to o uszy obiło. Jeszcze wrócę do tematu rolet. Patrząc na to ze od południa masz tylko 3 wąskie okienka (nie licząc na stryszku), od zachodu okno tarasowe w dużej wnęce i to że z silki masz dom (więc bardzo duża masa akumulacyjna) to śmiem stwierdzić że stosując okna o Ug=0,5 i g=50% nie powinno Ci się nic przegrzać. Pod tym względem uważam (jeżeli to był główny powód założenia rolet) że to były stracone pieniądze (no chyba że wizualnie Ci się na tyle podoba że drugi raz też być się na to zdecydował a wtedy to inna sprawa) tym bardziej że pewnie na te okno tarasowe przesuwne roleta była okropnie droga. Nie pamiętam czy to Ty byłeś co kiedyś w wątku o płytach narzekałeś że Ci ściany popękały bo nie masz ścian wewnętrznych nośnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 26.05.2016 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 Proponuje przyszłej ekipie od docieplenia pokazać fotki z dziennika sadysty jak się powinno robić eleganckie ocieplenie i albo zrobią tak samo dobrze albo na drzewo prostować szyszki. Rozumiem że bez kołkowania ale czy przypadkiem w narożnikach nie są wymagane kołki? Gdzieś mi się to o uszy obiło. Jeszcze wrócę do tematu rolet. Patrząc na to ze od południa masz tylko 3 wąskie okienka (nie licząc na stryszku), od zachodu okno tarasowe w dużej wnęce i to że z silki masz dom (więc bardzo duża masa akumulacyjna) to śmiem stwierdzić że stosując okna o Ug=0,5 i g=50% nie powinno Ci się nic przegrzać. Pod tym względem uważam (jeżeli to był główny powód założenia rolet) że to były stracone pieniądze (no chyba że wizualnie Ci się na tyle podoba że drugi raz też być się na to zdecydował a wtedy to inna sprawa) tym bardziej że pewnie na te okno tarasowe przesuwne roleta była okropnie droga. Nie pamiętam czy to Ty byłeś co kiedyś w wątku o płytach narzekałeś że Ci ściany popękały bo nie masz ścian wewnętrznych nośnych? tak borykałem sie pęknięciami poniżej pare fotek z pomieszczenia technicznego, brakuje jeszcze tylko blatu, zlewu i oswietlenia w suficie, tzn nie brakuje bo jest tylko nie ma czasu to zamontować. ...właśnie mi się przypomniało, że mam pod domem 100m pe32 ( by piczman ), miało to być do wymiennika do czerpni ale cały układ wentylacji i ogrzewania się zmienił to to zostało jakby niewykorzystane ale chyba znalazłem do tego zastosowanie. jako, że rureczki maja wlot i wylot na scianie za pralką w technicznym to pomyślałem , że wykorzystam to jako podgrzewacz wody do pralki, musze jeszcze dokładnie zmierzyć temperature wody ze studni (ciepła nie jest) i zmierzyć po przebyciu 100m, jełsi będzie róznica większa niż 5stC to tak to podłącze. w sumie wody w tych 100m będzie chyba na dwa prania, więc napuszcze poczekam i dopiero potem zmierze teperature w następnym poście wkleje foty " saga styropianowa" uważajcie bo zdjęcia są mocne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 26.05.2016 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 nie wiem czy sie smiac czy płakac ta da: cdn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 26.05.2016 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2016 nastepne: tak oto gawiedź budowlana radzi sobie na rynku...... pomalowałem ostatnio sufit w kotlowni i wyszło bdb, miałem jakąś farbe gruntujacą chyba od śnieżki i potem dwa razy jakąś zwykłą farbą - wcześniej wkleiłem fotki. pomontowałem też wszędzie zawory : sprawdziłem też wszystkie nitki bo hydraulika też miałem nieprzytomnego, jakoś się nie zrozumieliśmy bo on se pomyślał, że będzie robił full w sensie z ogrzewaniem i PC i podłogówką ale potem okazało się, że ma zrobić tylko wode i odejścia do kanalizy i chłop był szczerze i głeboko zawiedziony i w sumie na koniec nie zrobił odwodnienia liniowego w garażu a kase wziął...... skoor...syn Następny kwiatek to POŚ w tamtym roku w lato chłop się pytał jak wysoko jest woda: mówie 80-120 ppt dwa dni przed montażem miał przyjechać ale nie dał rady i jakos pożniej dojechał i przez telefon ze mna znów pyta: jak wysoko jest woda? mówie:pytał Pan już ale przypomne, badania były i wynika,że 80-120ppt facet z białego bmw: aaaaaa, yyyyyyyy hhhmmmmm no dobrze.... ( już mi te mlaskanie nie pasowało) w ten sam dzień wieczorem dzwoni już majster od ekipy montującej: tooo tamto a żwir Pan ma? ja: (se myślę jaki ku*wa żwir) jaki żwir? nikt mi nie mówił a rozmawiałem z SZEFEM z białego bwm monter: yyy jak to Pan nie ma żwiru, żwir jest potrzebny, proszę się sie dogadać z szefem od białego bmw ja do szefa: czemu nic Pan nie mowil o żwirze? jaki żwir? szef: yyyy aaaa hmmmmmm no zapomniałem Panu powiedzieć ja do szefa: wie Pan co bd miał baaaaaaaaaaaardzo mało czasu bo jest dziewiętnasta a na jutro na 11 ma być żwir i to jakieś 6 ton a jakoś nie widzę kolejki ciężarówek ze żwirem przy drodze do mnie szef z białego bmw za pol miliona: da PAn radę to nie jest cięzko załatwić kuźwa załatwiłem przyjechała ekipa godzne później bo coś tam..... ale fajnie , że aby zadzwonili że bedą pozniej. rozpakowali się, minikoparkę wszystko, wszystko, przebrali sie wypili kawe zrobili dwa razy koparką i staneli nad dołem i sie drapią w głowę, dzwonią chodzą tu i tam..... i w końcu wołają panie inwestorze... monter: woda wysoko widzi Pan? ja do montera: serio to jest woda? przecież od roku było wiadomo, że woda wysoko i nawet wczoraj PANOWI od białego bmw mówlłem, że woda wysoko tak na 80-120 ppt monter; kurde coś tam mówił ale żeby tak aż tak wysoko.....psze pana to trzeba dodatkowo zamontować taka studnie i przepompownie ja: ile? monter: niech Pan dzwoni do bmw ja do bmw: wie pan co... bmw: co woda tam jednak jest? ja: tak tam jest jednak woda, dziwne bo bylo wiadomo że bedzie woda i ona tam jednak jest bmw: trzeba przepompownie ja; tak wiem, że trzeba, rok temu wiedzialem ze trzeba, ile? bmw; +2kpln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 27.05.2016 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Pozdrawiam " pechowego " inwestora, czytam o Twoich perypetiach i uczę się na Twoich błędach. Utwierdziłeś mnie tylko w przekonaniu, że warto korzystać z ekip polecanych, na te polecane warto poczekać i nie patrzyć przede wszystkim na cenę ( tanio, tak jak w twoim przypadku często wychodzi najdrożej ).Mamy chyba tego samego wykonawcę płyty fundamentowej, tylko na temat współpracy mamy chyba różne opinie. Mam pytanie odnośnie ocieplenia, czy dla ściany wysokości 4 metrów kołkowanie jest konieczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 27.05.2016 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Placki na ścianach jak po stadzie krów na łące Tego nieprzytomnego z bmk-i też nie zazdroszczę. Nie wiem, co z tymi ludźmi nieteges jest?? Nam jedna firma, która miała przyłącz wody robić, właśnie się wykręciła. Zwodzili nas parę m-cy, nie mieli kiedy wyceny zrobić i podjechać na działkę, bo zawaleni robotą, przekładali terminy. Teraz tekst, że nie mają urządzenia do przebicia pod drogą, musieliby podnająć, a że się nie opłaci, tamto sramto. Za to gościu soczyście zaczął opowiadać jak to mogą nam podłogówkę w całym domu zrobić, jak będzie pięknie i wspaniale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.05.2016 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Mother, a nie próbowaliście dogadać się z ludźmi z waszego ZGK? U nas przyłącze wod-kad robiła ekipa z naszego gminnego ZGK, a elektryczne z PGE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 27.05.2016 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Pozdrawiam " pechowego " inwestora, czytam o Twoich perypetiach i uczę się na Twoich błędach. Utwierdziłeś mnie tylko w przekonaniu, że warto korzystać z ekip polecanych, na te polecane warto poczekać i nie patrzyć przede wszystkim na cenę ( tanio, tak jak w twoim przypadku często wychodzi najdrożej ). Mamy chyba tego samego wykonawcę płyty fundamentowej, tylko na temat współpracy mamy chyba różne opinie. Mam pytanie odnośnie ocieplenia, czy dla ściany wysokości 4 metrów kołkowanie jest konieczne ? Ta ekipa nie była najtańsza ale była z polecenia. PF juz Ci zrobił czy dopiero będzie robił? kołkowanie nie ale musi być klejenie obwodowe i placki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 27.05.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2016 Mother, a nie próbowaliście dogadać się z ludźmi z waszego ZGK? U nas przyłącze wod-kad robiła ekipa z naszego gminnego ZGK, a elektryczne z PGE. U nas na sprawach wody i kanalizacji łapę trzyma gmina. Musiałam nieźle się nagimnastykować udając głupią blondynkę, żeby mi urzędnik udostępnił listę firm. No i ci co teraz odmówili, byli z tej listy... Nic to, będziemy szukać dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts