Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Indywidualna stodoła - dziennik budowy.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 291
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podbudowaliście mnie :) dzięki.

Bob myślę, że znajdziesz dobre rozwiązanie dla poddasza. Tam gdzie nie można się swobodnie poruszać można pod skosami zrobić np. szafy. To jest coś co w domu jest bardzo potrzebne – magazyn na sprzęt sportowy, ciuchy zimowe / ciuchy letnie, miejsce na zeskładowanie zapasowej pościeli, miejsce na rodzinne pamiątki, które nie nadają się do pokazywania, a żal wyrzucić.

Myślę, że nawet pralnię w takiej przestrzeni pod skosem dałoby się zainstalować.

To tak na szybko przyszło mi do głowy.

mały zestaw podrózny:

[ATTACH=CONFIG]323258[/ATTACH]

a tu gdzieś w polsce na sztuce:

[ATTACH=CONFIG]323259[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]323260[/ATTACH]

tu na statku w sylwestra:

[ATTACH=CONFIG]323261[/ATTACH]

a to moje marzenie, chciałbym to wstawić na dole w salonie:

[ATTACH=CONFIG]323262[/ATTACH]

Wow! Ilość bębnów poraża, nie wiem co powiedzieć. Może tylko tyle, że do twarzy Ci w tej żółtej czapeczce.

Gdzie koncertujesz? Widzę, że to coś więcej niż tylko hobby!

Rozumiem, że ściany salonu już masz wybrane - wytłoczki na jajka ;-)

hej

no właśnie ja takie mam ale jeśli chodzi o okna to mam szczególny układ u producenta i cena jest tak atrakcyjna, że se czekam, pasuje mi to:)

ale oprócz tego zastanawiam się jak zrobić izolacje między parterem a poddaszem nieużytkowym.

Badnijccie te foty

IMG_3993.jpgIMG_3994.jpg

Edytowane przez bob_budownik

A to taki gdzieś podpatrzony pomysł w realizacji. To mój młodszy pomocnik, ma niesamowity zapał do wszelkich prac budowlanych, ostatnio nawet jak kopara przyjechała dałem pół godziny zabawy łychą, sziecko było przeszczęśliwe;)

image.jpg

A tak w sumie to nie wiem czy nie lepeij było wylać strop, ale czy przy tym rozstawie scian obeszło by się bez jakiegoś słupa....

Prościej by było z sufitem, izolacją i z automatu byłaby podłoga na poddaszu..

Wszystko ma swoje minusy dodatnie i plusy ujemne:)

:confused:

• 2 weeks później...
hej

no właśnie ja takie mam ale jeśli chodzi o okna to mam szczególny układ u producenta i cena jest tak atrakcyjna, że se czekam, pasuje mi to:)

ale oprócz tego zastanawiam się jak zrobić izolacje między parterem a poddaszem nieużytkowym.

Badnijccie te foty

[ATTACH=CONFIG]324641[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]324642[/ATTACH]

ja myślę mniej więcej zrobić to tak rzut boczny.1.jpg czyli w miejsc gdzie będzie stryszek to między belkami ułożyć dobra wełnę. Rozstaw wiązarów jest 1m więc i tak na nie będziesz musiał dać jakieś łaty w odpowiednim rozstawie do których przykręcisz płyty OSB o grubości min.18mm ( czy projekt wiązarów uwzględnił to obciążenie?) Te łaty mogą być przykładowo na 10cm wysokie i przy okazji zmieści się dodatkowe 10cm wełny między nimi co polepszy izolacyjność a tam nie musi być aż tak wysoko ale jak chcesz aby było wyżej to dasz niższe łaty ale one i tak muszą być. Od dołu wiązarów i tak zrobisz sznurkowanie i na nim będzie leżeć wełna więc dobry sznurek jest potrzebny. Najlepiej cały dolny pas wiązara wypełnić wełną a w części gdzie nie będzie stryszku to na to można sypnąć granulat z wełny bo jest tani więc można sobie nie żałować. Też tam resztki z ocieplenia możesz dać zamiast wyrzucać.

Pęknięcia chyba każdemu się zdarzają po paru latach a jak wystąpią wcześniej tzn ze fundament czy dach był źle zrobiony. Nie wiem czy jest jakiś sposób na nie pękanie jeżeli te dwa elementy zawiodą. Oczywiście trzeba sufit najpierw zrobić zgodnie ze sztuką bo jak to będzie źle zrobione to nic nie pomoże. Ja badając domy w szkielecie drewnianym zauważyłem że do stropu czy wiązarów najczęściej przykręcane są łaty a do nich płyty gk więc teoretycznie to powinno wystarczyć. Praktycznie mnie paru ludzi z tych firm co tak robią też zapewniają że tak jest ok więc trzeba temu wierzyć. Ale podwieszany sufit też można zrobić, zależy od wysokości pomieszczeń jakie sobie przewidujesz.

Kamil, tak właśnie zrobie. Zaizoluje dokładnie to co na rysunku, tylko bez piętra bo nie mam. Ewentualnie kiedyś pianke dam na deskowanie ale to bardziej dla izolacji akustycznej bo nie mam gdzie bębnów postawić. Do tego celu mam tylko stryszek.

A i mam pytanie co sądzicie o odkurzaczu centralnym w parterowce, jest to sens?

No i mega news, jutro okna.

Jutro wkleje jakies foty.

Okna!!

IMG_4077.jpgIMG_4078.jpgIMG_4079.jpgIMG_4081.jpg

Montaż zajął ekipie jeden dzień, ciepły montaż na taśmie illbucka w licu ściany. Bylem caly dzień na budowie i sprawdzałem.

a taki będzie widok z kuchni przez okno:

IMG_4080.jpg

Strasznie się umordowałem w te upały bo musiałem rurę od deszczówki wykopać i ułożyć wyżej bo była zanisko. Tzn była dobrze jakby była kanalizacja ściekowa albo jakiś rów, ale ja muszę zrobić studnie chłonną i wody gruntowe są dość wysoko.