ditomasso 23.05.2015 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Witajcie, nie mam pojęcia, jak przenosi się wątek. Do tej pory wywnętrzałam - a w zasadzie już "wyogrodniczałam" się w wątku: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229540-dom-Pierwszy-%28nie%29Wielki-komentarze&p=6868431#post6868431 Ale to forum o budowie, więc wypada zacząć teraz w nowym miejscu - tam gdzie dane nam ogrody. Ogród zakładamy własnoręcznie, bo i fundusz ograniczony i frajda z niego wielka. Podobają mi się bardzo ogrody trawiaste. Tu na forum ogród Malkul jest czymś przepięknym! Nie cierpię tui, zatem mam duże pole do popisu, jeśli chodzi o pomysły na żywopłoty. Ostatecznie zaczęłam z jałowcami, skrzypem, trawami i po stronie sąsiada (gdzie już on tui nawalił...) sadzę niskie berberyski, trzmielinki i ostrokrzewy. Warzywnika nie będzie, ale z tyłu domu będzie mailniak i agrest. Może kiedyś na jakieś drzewka owocowe też się skuszę, ale to pieśń przyszłości. A teraz trochę historii z równoległego forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 23.05.2015 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Co istotne - ogród mieliśmy bardzo nierówny. Spadek był po przekątnej na całej działce. Zamiast nawozić tony ziemii zdecydowaliśmy się na poziomy. 20 kwietnia: Pan Koparkowy zrobił kawał roboty! Może nie jest to jeszcze oogród i masa grabienia przed nami, ale robi się równiej [ATTACH=CONFIG]313890[/ATTACH] Za domem całkiem płasko jest! [ATTACH=CONFIG]313899[/ATTACH] A i moja skarpa zaczyna wyglądać jak skarpa... jak ktoś ma wielką wyobraźnię! [ATTACH=CONFIG]313891[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]313892[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 23.05.2015 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 26 kwietnia: No to miałam dziś dzień konia! Dzień konia-ogrodnika Ale wróc, najpierw foty zasadzonych od dwóch dni Hakuro: [ATTACH=CONFIG]314658[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]314659[/ATTACH] Wczoraj były kolejne duuuże zakupy [ATTACH=CONFIG]314660[/ATTACH] A dziś trzeba było posadzić conieco... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 23.05.2015 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Poczytałam trochę o lawendzie, i oto miód na moj sercec: lubi piasek, głównie piasek i jeszcze raz piasek! Juhuu! Zatem dziś miałam co robić. Zaczęłam wytyczać, mierzyć, liczyć i takie oto coś mi wyszło... Posadziłam, oczywiście [ATTACH=CONFIG]314665[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]314666[/ATTACH] Nurtuje mnie tylko, czym to obsypać? Spirea ma korę, ale lawenda nie lubi kwasowego odczynu. Może jednak kamyki? No i w końcu wsadziłąm Magnolię... Szczerze wątpię, czy się przyjmie, bo stanowisko owszem - słoneczne, ale bynajmniej nie osłonięte... Takiego po prostu nie mamy [ATTACH=CONFIG]314667[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]314668[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]314669[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 23.05.2015 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 29 kwietnia: Odwiedziliśmy dziś szkółkę leśną w Grębocinie. Po wizycie mieliśmy taki wózek zakupów: [ATTACH=CONFIG]315123[/ATTACH] A pod garażem powoli robi się, jak w centrum ogrodniczym [ATTACH=CONFIG]315124[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 23.05.2015 05:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Postanowiłam spisać po kolei wszystkie roślinki, które kupujemy. Żeby potem można było wrócić i ewentualnie dokupić, bo jeszcze zapomnę nazwy Zatem po kolei: Jałowiec chiński - Juniperus chinensis Stricta [ATTACH=CONFIG]315136[/ATTACH] Żywotnik zachodni Teddy [ATTACH=CONFIG]315137[/ATTACH] Trawa - Stipa Pony Tails [ATTACH=CONFIG]315138[/ATTACH] Świerk karłowaty [ATTACH=CONFIG]315139[/ATTACH] Ostrokrzew - Ilex [ATTACH=CONFIG]315140[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 23.05.2015 05:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Calocephalus [ATTACH=CONFIG]315143[/ATTACH] Bambus[ATTACH=CONFIG]315144[/ATTACH] Śliwa czerwonolistna:[ATTACH=CONFIG]315145[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]315146[/ATTACH] Wierzba Hakuro Nishiki - Salix integra[ATTACH=CONFIG]315148[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 23.05.2015 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Zamówiłam trway na sklep.trawy.eu:A oto i moje zamówienie:Equisetum hyemale (skrzyp) - świetny na żywopłot przy dodze, choć to nie trawa, tylko bylina:[ATTACH=CONFIG]315974[/ATTACH]http://sklep.trawy.eu/equisetum-hyemale-skrzyp.html Festuca glauca (kostrzewa)[ATTACH=CONFIG]315975[/ATTACH]http://sklep.trawy.eu/festuca-glauca-kostrzewa.html Spartina pectinata 'Aureomarginata' Spartyna grzebieniasta- planuję sadzić na południowej części ogrodzenia, na tle wysokich iglaków:[ATTACH=CONFIG]315976[/ATTACH]http://sklep.trawy.eu/spartina-pectinata-aureomarginata.html Miscanthus sinensis 'Morning Light' (miskant)http://sklep.trawy.eu/miscanthus-sinensis-morning-light-miskant.html Miscanthus sinensis 'Zebrinus' (miskant)[ATTACH=CONFIG]315978[/ATTACH]http://sklep.trawy.eu/miscanthus-sinensis-zebrinus-miskant.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 23.05.2015 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Kolejny weekend minął pod egidą szpadla I po raz pierwszy pomyślałam sobie, że działka 1100m jest cholernie duża i że większej bym nie chciała... W niedzielę nabyłam 3 tawuły japońskie oraz 30 jałowców Blue Arrow. Tawuły wsadzone - pomino silnej wichury, i 13 jalowców też A oto tawyły między dwiema śliwami wiśniowymi przy podjeździe. Z tyłu na plocie widać zaczątki żywopłotu z berberysów i trzmielin, a dalej z ostrokrzewu: [ATTACH=CONFIG]317474[/ATTACH] A poniżej moje zakupy i to, co udało mi się wsadzić: [ATTACH=CONFIG]317475[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]317476[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 23.05.2015 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Tawuły pousychały mi na tych czerwonych końcachMam nadzieję, ze to chwilowe. Nie sypnęłąm im kompostu przy sadzeniu, muszę dziś nadrobić... 21 maja:Jesteśmy już po randapowaniu i czekamy na sromotny koniec chwastów. Na razie w najlepsze się zielenią, ale to podobno normalne.Od jutra mam 3 dni wolnego, muszę zakończyć wysadzanie zaległości. BTW - przyjechały zamówione sadzonki traw. A raczej szczoty, bo przyjechały mocno przystrzyżone... Trochę mnie to zadkoczyło , myślałam, że będą spektakularniejsze...Malkul pisała, że ta firma dostarcza dobrej jakości trawy, więc mam nadzieję, że tak będzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 23.05.2015 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Posadziłam wczoraj miskanty przed jałowcami Blue Arrow. 3 zebrinusy i 3 morning light. Sadziłąm je co 50-60 cm. Zastanawiam się, czy aby nie za gęsto... [ATTACH=CONFIG]318123[/ATTACH] Dumna z siebie jestem, bo te jałowce wyszły mi prosto, jak żołnieżyki! Taki równy szpaler... [ATTACH=CONFIG]318124[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]318125[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 23.05.2015 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Obsadziłam też naszą skarpę. Od kilku tygodni miałam te rośliny ułożone w doniczkach na skarpie. Patrzyłam na nie, patrzyłam i mi coś nie leżało. [ATTACH=CONFIG]318129[/ATTACH] Najbardziej chyba to, że tak półokrągło wszystko stało... A ja prosto lubię. I zrób tu prosto na górce! Dziśwzięłam szpadel, narysowałam proste linie i zaczęłam przestawiać. Ta nowa wersja podoba mi się znacznie bardziej. Górny rządek to kostrzewy - Eliah Blue i Galuca. Takich rzędów będzie jeszcze 3 - nad i pod - tylko dokupić muszę Potem są wspominane już jałowce płożące, a poniżej Caleocephalus - czyli srut kolczasty. Tak w dwóch rzędach jest ciekawszy. [ATTACH=CONFIG]318128[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izolda69 23.05.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 witam wpadłam z wizytą, fajnie się zapowiada otoczenie domku na pewno będę zaglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 24.05.2015 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 witam wpadłam z wizytą, fajnie się zapowiada otoczenie domku na pewno będę zaglądać Dzięki Iza! Niestety, widzę, ze mi się zdjęcia nie wyświetlają Ponaprawiam to kiedyś... A tymczasem pędzę robić świąteczny obiad (szparagi oczywiście ), a potem wskakuję na grządkę... Mąż zrobił mi dziś nasyp i mogę dosadzić pozostałejałowce na żywopłot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izolda69 24.05.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 przesyłam Ci Asia link do ciekawego forum o tematyce ogrodowej ... może już zaglądałaś ? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki/page615 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 24.05.2015 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 przesyłam Ci Asia link do ciekawego forum o tematyce ogrodowej ... może już zaglądałaś ? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184529-Pytania-do-Elfir-forumowej-ogrodniczki/page615 Dzięki Iza! Właśnie wpadłam tam wczoraj. Myślę, że parę pytań do Elfir skieruję - w końcu żółtodziób jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 24.05.2015 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 No to się pochwalę. Szpaler moich Blue Arrow stoi! Wsadziłam pozostałe 10. Muszę dokupić jeden, bo mi zbrakł Oto i one: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 28.05.2015 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Znalazłam dziś na Pinterescie. Zakochałam się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 28.05.2015 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Już ponad tydzień od randapowania, a zielsko zielone :bash: Uuuuuuu... Brrrrrrrrr....... Grrrrrr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izolda69 02.06.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Znalazłam dziś na Pinterescie. Zakochałam się! [ATTACH=CONFIG]318839[/ATTACH] piękne te trawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts