Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród Pierwszy (nie)Wielki metodą prób, błędów i zapału

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej, ja polecam zdecydowanie kamień. Moją lawendę mam obłożoną kamieniem i rośnie rewelacyjnie. Kamień się nagrzewa i utrzymuje ciepło, a to lawenda lubi.

Masz bardzo piaszczystą glebę na swojej działce, myślałaś o tym by ogród zrobić w stylu rabat żwirowych?

Hej! Dzięki za radę. O rabatach żwirowych nie myślalam. Generalnie trochę błądzę we mgle...

Obecnie czekam na efekty randapowania, po został powtórzony przedwczoraj.

Dopiero jak powalczę z tym perzem i skrzypem wszechobecnym, to zamierzamy nawieżć ziemię i wyrównać na cacy.

Póki co obsadzam powoli ogrodzeniei to wszystko.

Mąż Inwestor dzielnie walczy z tarasem.

Wczoraj po raz pierwszy przeszliśmy po nim suchą stopą ;)

A dziś wylądowały także meble ogrodowe.

DSC_0304.jpg DSC_0310.jpg DSC_0311.jpg

Generalnie brakło nam kilku legarów, więc jest stop. Ale w przyszłym tygodniu już zakończymy powierzchnię.

Ze względu na kłopoty z wysokością taras zostanie wykończony na brzegach swoistymi donicami. Mąż zamierza zbudować z drewna coś takiego - na sezonowe bratki, pelargonie, wrzosy i inne rabatki.

thumb.html.jpg

• 1 month później...
CO NOWEGO w ogrodzie ? tarasik obsadziłaś roślinkami ?

Oj Iza, niewiele...

Ogród zarasta komosą. Trawnik odłożyliśmy na wrzesień. Mąż z zapaleniem płuc... Jedyna nowość to pelargonie na oknie ;)

Ale co się odwlecze, to nie uciecze. Zrobimy po wakacjach.

BTW - stanowczo jestem lepsza w budowaniu i wykańczaniu wnętrz... :rolleyes:

• 3 weeks później...
Też się porywamy w tym roku na pierwszy nasz ogródek. Zakupy w zgierskiej szkółce końca poczynione i niedługo będzie wielkie sadzenie iglaków. Ciekawe jak to wyjdzie, bo z żoną znamy się na ogrodnictwie jak ryba na lataniu :D

Witam kot.michauu! To podobnie, jak my :)

Obecnie cierpimy na duże zachwaszczenie, ale we wrześniu planujemy zrobić już trawę.

Póki co, obsadziliśmy działkę iglakami od strony pola.

Posadziłam też kilka gatunków traw ozdobnych z nadzieją na to, że się rozrosną.

No i mamy kilka drzewek - brzózki, wierzby hakuro i śliwy czerwonolistne.

Mamy też lawendę i krzewy liściaste - tawuły i pęcherzyce. Generalnie dużo do podlewania, a w ogrodzie jakby zginęło ;)

Życzę powodzenia przy robótkach ziemnych! Nas na razie pokonały :rolleyes:

• 2 weeks później...
Niedawno kupiliśmy mieszkanie pod Wrocławiem w domaszczynie, jak na razie budowa jeszcze trwa, ale zastanawiam się juz nad urządzeniem ogrodu. Chciałabym rozplanować to jakoś (mąż powiedział że się nie miesza :) ) Podpowiecie coś? Dodam że ogród będzie miał około 120 m kw http://www.domaszczyn.com.pl/nieruchomosc/mieszkania/dom-szeregowy-ds04b taki jak tutaj. WIem tylko na razie że chcielibyśmy aby był teren dla dzieci i jakiś kącik na odpoczynek :)

• 3 weeks później...

Taras wyszedł piękny :yes: A wielkością roślin sie nie przejmuj. Sadź i czekaj, sadź i czekaj

Zobacz na to zdjęcie

lipiec 2013

DSC_0165.JPG

lipiec 2015

DSC_0555.JPG

2013

DSC_0163.JPG

2015

20150705_124633.jpg

Dobrze, ze mam zdjęcia, bo sama bym sobie nie uwierzyła.

Pozdrawiam

Ś-ś

Edytowane przez śmig_śmigalska

• 1 month później...