Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród Pierwszy (nie)Wielki metodą prób, błędów i zapału

Recommended Posts

puk puk ... co słychać ?

jak koteczki ? dużo zniszczeń ?

Oj Izo, przepraszam, ale ostatnio jestem strasznie nieobecna! ;)

Koteczki super, rosną jak na drożdżach. Nie niszczą za bardzo - zresztą my nie mamy firan, zasłon, dywanów, to i nie mają czego niszczyć :p

A my obecnie po zakupach ikeowych. Trochę zaczęłam w tym wątku. Jak skończę, to dorzucę post w dzienniku.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229540-dom-Pierwszy-%28nie%29Wielki-komentarze&p=6997156#post6997156

• 5 months później...
  • Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wątek ruszył szumnie i zdechł... Minęła zima - już druga z kolei ;) Zatem czas najwyższy zająć się ogrodem - w końcu!!! :yes:

Przez ostanie kilkanaście wieczorów siedziałam, myślałam i rysowałam.

Oczywiście od zeszłego lata się nic nie zmieniło, kilka roślin przeżyło, kilka nie wytrzymało łagodnej zimy :p, a ogólnie to zarosło jak dziadowski bicz!

Ale obiecałam sobie, ze w tym roku palcem nie tknę, dopóki nie pojawi się jakiś cudotwórca, co mi tu wyrówna, trawniki porobi i wytyczy rabaty. Inaczej znów się narobię, coś przeżyje, coś zdechnie, a widok będzie nadal żalosny :bash:

Zatem rzeczy mają się następująco. Porysowałam, pokombinowałam. Mam wstępny plan tego, co powinno być ukształtowane.

Był Pan Cudotwórca (to się jeszcze okaże... ;) ) i umówił się ze mną na czerwiec.

Plan jest taki: fachowcy równają teren wg naszej koncepcji - czyli wielopoziomowo, bo taka spadzista działka... Robią trawniki z siewu, siatka na krety (czyli tynkarska) i nawadnianie.

I wytyczają rabaty.

Kostkę na chodnik kładzie Mąż Inwestor, ścieżki zobaczymy...

Ale zaraz, zaraz. Najpierw Wam tu wrzucę, co porysowałam i mapę do porównania ;)

20160508_230553.jpg 20160508_230649 (2).jpg

A oto i moje wypociny:

20160508_225918.jpg

Odrobinę wyjaśnień do pikczera ;)

[ATTACH=CONFIG]355246[/ATTACH]

A może lepiej nie... Na jutro pokoloruję, to będzie może łatwiej.. Haha :D

A tak ogólnie:

na środku jest DOM ;) Pokratkowany teren to podjazd, który jest i ścieżka od podjazdu do wejścia do domu - której nie ma...

Dalej mamy dwie (te łukowate) ścieżynki od wejścia do tarasu i od tarasu w dół ogrodu.

Celowo mówię w dół ogrodu, ponieważ teren, który zaczyna się na górnej wysokości rabaty nr 11 leży około 80-100 zm niżej i obecnie schodzi się dość stromo (taka lekka kratka to ta górka). W poprzednich postach macie zdjęcia, jak to powstawało:

http://forum.muratordom.pl/entry.php?129815-R%C3%B3wnanie-z-jedn%C4%85-%28wielk%C4%85!%29-niewiadom%C4%85

http://forum.muratordom.pl/entry.php?129976-Wsp%C3%B3lnymi-si%C5%82ami-tworzymy-nasz-ogr%C3%B3d-marze%C5%84

I tu na tym dole ogrodu zaplanowany jest prostokątny plac z paleniskiem. by móc w bograczu gulasz gotować. Jeszcze nie wiem, czy będzie z kostki, czy ze żwirku - to jeszcze temat dlaszych rozważań...

Jak już zauważyliście, ponumerowałam planowane rabaty. Pozostałe tereny to będzie trawa.

Za domem miał być wylany taki materiał, jaki wylewa ssię na place zabaw. Coś a'la tartan. Ale okazało sie to zbyt drogie, więc też będzie trawa.

A teraz zaczynam rozważania na temat rabat. Myślę, że w kolejnych postach będę Wam zawracać tym głowę. I mam wielką nadzieję, że ktoś to poczyta i podoradza ;)

Dziś z Mężem nastrajamy się na kamień ;)

Plan jest taki, żeby ścieżkę zrobić z grafitowego nostalitu - bo taki mamy podjazd.

Natomiast na obrzeża rabat chciałabym taką ładną kostkę granitową łupaną nieregularną:

kostka-granitowa-lupana-nieregularna,big.jpg

Rabaty marzą mi się z białego grysu, więc w pompę kasy pójdzie w kamień ;) Ale będzie pięknie.

Halo! Śmigalska! Co tam u Was po zimie? ;)

Dobrze, ze zapisałam w ulubionych ten wątek. Gratuluję kolejnych postępów w drodze ku cywilizacji. Wiem, jak bardzo cieszą.

Osiągnęłam już stan błogostanu :-)) Ogród powoli dojrzewa i pozwala na poczucie radochy ze spełnienia marzeń. Jeśliś ciekawa ogrodu, to link jest w podpisie.

SAM_0937.jpg SAM_0960.jpg SAM_1030.jpg SAM_1043.jpg

Pozdrawiam Ś-ś

A dla Ciebie Izo kilka forek moich kociaków:

[ATTACH=CONFIG]355252[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]355253[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]355251[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]355254[/ATTACH]

koty są cudne, milusie wyglądają na bardzo grzeczniutkie .....pomiziaj je ode mnie

widzę, że dzieje się u ciebie ...postępy są nie narzekaj :yes:

działeczka nabiera kształtu, ......a badyle.... przyjdzie czas, że o nich zapomnisz :)

Dzięki Iza za miłe słowa.

Rzeczywiście, zaczyna się dziać.

Czekam niecierpliwie na czerwiec i Pana Ogrodnika :lol2:

Póki o robimy zakupy w kamieniołomach. Jutro wjeżdża nostalit na ścieżkę do domu.

Wybieramy się też po 2 tony granitu łupanego na rabaty i kilkaset kilo grysu :wiggle:

Żal mi tylko tego weekendu, bo z zapaleniem oskrzeli i gardła walczę... A powsadzałoby się iglaczki ;)

Wczoraj nadjechał nostalit ;)

Mój kochany Małżonek ma taką wrodzoną dziecięcą cechę, że jak mu takie fajne klocki przywożą, to od razu chce się nimi bawić. No i się zabrał - skoro świt.

Wykonał obrzerza chodnika i co mnie jabardziej cieszy, utworzył mi w ten sposób rabatę numer 5 :lol2::lol2::lol2:

20160514_135417.jpg

Nadmieniam, ze wszystko to robił w koszulce z napisem Bohater Domu :D

Moja działka zarosła, jak dziadowski bicz. Ale za to co rano pięknie maki mi się rozwijają. I umówmy się, że tak miało być.

20160514_135354 (2).jpg

A kawiatki uprawiam nadal w donicach. Fiołki i żagwin:

20160514_135502.jpg

ostnice raczej będą zdychać co roku. Gdyby nie było włókniny może byłaby szansa na samosiew.

Dzięki Elfir za radę.

Tym razem już je mam :) Ale na samosiew raczej bym nie liczyła. Mam glebę klasy VI - dosłownie sam piach...

A ta moja rabata to raczej eksperymentalna. Generalnie się już nie mogę doczekać prac generalnych w ogrodzie. A że ten chodnik stworzył mi rabatę, to musiałam się wyżyć ;)

Jakie trawy polecasz na ten suchoziem? Z posadzonych w zeszłym roku przeżyła mi w zasadzie tylko spatina oraz jakaś taka turzyca, co się pleni na prawo i lewo. Biało-zielono-różowe liście - podobna do Ice Dance.

Poniżej może napiszę trochę o roślinach, które póki co rozważam, Bo mi się podobają - oczywiście ;)

1. Haconechloa Macra

2. Miskanty wszelakie - Zebrinus, Glacimillus, chiński Morning Light...

3. Spartina Aureomarginata - bo już mam i działa ;)

4. Ostnica mocna PonyTail - mam i już wiem...

5. Rozplenica japońska

6. Łubin!!!

7. Czosnek

8. Ophiphogon - konwalijnik

9. Żurawka - heuchera

10. Turzyce - palmowa, aurea, The Beatles

11. Perłówka jednostronna

12.Klon Ginnala

13. trzcinnik calamagrostis

14. Proso: Panicum Virgatum Heavy Metal oraz Praire Sky.

15. Bukszpan -ale mało

• 3 weeks później...

W tym miesiącu zaczynamy robić ogród. We wtorek ma pojawić się nasz wykonawca. Zaczynamy od oprysku chwastów, które u nas są olbrzymie. Dziewanna, komosa, maki, perz i skrzyp!

Zakupiliśmy kostkę granitową na rabaty oraz żwirek w tym samym odcieniu.

20160611_092914.jpg 20160611_092945.jpg

Firma ogrodnicza będzie miała za zadanie wyrównać teren, wykonać trawniki + siatka na krety i nawadnianie oraz wytyczyć rabaty.

Wprost nie mogę się doczekać! :wiggle:

Edytowane przez ditomasso