ditomasso 17.11.2015 22:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 puk puk ... co słychać ? jak koteczki ? dużo zniszczeń ? Oj Izo, przepraszam, ale ostatnio jestem strasznie nieobecna! Koteczki super, rosną jak na drożdżach. Nie niszczą za bardzo - zresztą my nie mamy firan, zasłon, dywanów, to i nie mają czego niszczyć A my obecnie po zakupach ikeowych. Trochę zaczęłam w tym wątku. Jak skończę, to dorzucę post w dzienniku. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229540-dom-Pierwszy-%28nie%29Wielki-komentarze&p=6997156#post6997156 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 08.05.2016 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Wątek ruszył szumnie i zdechł... Minęła zima - już druga z kolei Zatem czas najwyższy zająć się ogrodem - w końcu!!! Przez ostanie kilkanaście wieczorów siedziałam, myślałam i rysowałam. Oczywiście od zeszłego lata się nic nie zmieniło, kilka roślin przeżyło, kilka nie wytrzymało łagodnej zimy , a ogólnie to zarosło jak dziadowski bicz! Ale obiecałam sobie, ze w tym roku palcem nie tknę, dopóki nie pojawi się jakiś cudotwórca, co mi tu wyrówna, trawniki porobi i wytyczy rabaty. Inaczej znów się narobię, coś przeżyje, coś zdechnie, a widok będzie nadal żalosny Zatem rzeczy mają się następująco. Porysowałam, pokombinowałam. Mam wstępny plan tego, co powinno być ukształtowane. Był Pan Cudotwórca (to się jeszcze okaże... ) i umówił się ze mną na czerwiec. Plan jest taki: fachowcy równają teren wg naszej koncepcji - czyli wielopoziomowo, bo taka spadzista działka... Robią trawniki z siewu, siatka na krety (czyli tynkarska) i nawadnianie. I wytyczają rabaty. Kostkę na chodnik kładzie Mąż Inwestor, ścieżki zobaczymy... Ale zaraz, zaraz. Najpierw Wam tu wrzucę, co porysowałam i mapę do porównania A oto i moje wypociny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 08.05.2016 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 Odrobinę wyjaśnień do pikczera [ATTACH=CONFIG]355246[/ATTACH] A może lepiej nie... Na jutro pokoloruję, to będzie może łatwiej.. Haha A tak ogólnie: na środku jest DOM Pokratkowany teren to podjazd, który jest i ścieżka od podjazdu do wejścia do domu - której nie ma... Dalej mamy dwie (te łukowate) ścieżynki od wejścia do tarasu i od tarasu w dół ogrodu. Celowo mówię w dół ogrodu, ponieważ teren, który zaczyna się na górnej wysokości rabaty nr 11 leży około 80-100 zm niżej i obecnie schodzi się dość stromo (taka lekka kratka to ta górka). W poprzednich postach macie zdjęcia, jak to powstawało: http://forum.muratordom.pl/entry.php?129815-R%C3%B3wnanie-z-jedn%C4%85-%28wielk%C4%85!%29-niewiadom%C4%85 http://forum.muratordom.pl/entry.php?129976-Wsp%C3%B3lnymi-si%C5%82ami-tworzymy-nasz-ogr%C3%B3d-marze%C5%84 I tu na tym dole ogrodu zaplanowany jest prostokątny plac z paleniskiem. by móc w bograczu gulasz gotować. Jeszcze nie wiem, czy będzie z kostki, czy ze żwirku - to jeszcze temat dlaszych rozważań... Jak już zauważyliście, ponumerowałam planowane rabaty. Pozostałe tereny to będzie trawa. Za domem miał być wylany taki materiał, jaki wylewa ssię na place zabaw. Coś a'la tartan. Ale okazało sie to zbyt drogie, więc też będzie trawa. A teraz zaczynam rozważania na temat rabat. Myślę, że w kolejnych postach będę Wam zawracać tym głowę. I mam wielką nadzieję, że ktoś to poczyta i podoradza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 08.05.2016 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2016 (edytowane) puk puk ... co słychać ? jak koteczki ? dużo zniszczeń ? A dla Ciebie Izo kilka forek moich kociaków: Edytowane 9 Maja 2016 przez ditomasso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 10.05.2016 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Dziś z Mężem nastrajamy się na kamień Plan jest taki, żeby ścieżkę zrobić z grafitowego nostalitu - bo taki mamy podjazd. Natomiast na obrzeża rabat chciałabym taką ładną kostkę granitową łupaną nieregularną: Rabaty marzą mi się z białego grysu, więc w pompę kasy pójdzie w kamień Ale będzie pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 10.05.2016 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2016 Mąż dziś wykonał schody na taras. Ale mnie uradowały! Skakać nie trzeba! A ja zgodnie z planem pokolorowałam mój projekt A co! Też się wykazałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 11.05.2016 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Boski:De są !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Halo! Śmigalska! Co tam u Was po zimie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 11.05.2016 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 (edytowane) Jak już pisałam. Mąż Inwestor nas ogrodził. Lada dzień brama się uprądowi i będzie hulać. Póki co, otwarta. I jak widać, chwasty mają u mnie raj Edytowane 11 Maja 2016 przez ditomasso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 11.05.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 Halo! Śmigalska! Co tam u Was po zimie? Dobrze, ze zapisałam w ulubionych ten wątek. Gratuluję kolejnych postępów w drodze ku cywilizacji. Wiem, jak bardzo cieszą. Osiągnęłam już stan błogostanu ) Ogród powoli dojrzewa i pozwala na poczucie radochy ze spełnienia marzeń. Jeśliś ciekawa ogrodu, to link jest w podpisie. Pozdrawiam Ś-ś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 11.05.2016 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2016 [. Jeśliś ciekawa ogrodu, to link jest w podpisie.] Gratuluję Ogrodowiska! Może kiedyś i ja będę miała w końcu taki śliczny ogród! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izolda69 13.05.2016 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 A dla Ciebie Izo kilka forek moich kociaków: [ATTACH=CONFIG]355252[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]355253[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]355251[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]355254[/ATTACH] koty są cudne, milusie wyglądają na bardzo grzeczniutkie .....pomiziaj je ode mnie widzę, że dzieje się u ciebie ...postępy są nie narzekaj działeczka nabiera kształtu, ......a badyle.... przyjdzie czas, że o nich zapomnisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 13.05.2016 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2016 Dzięki Iza za miłe słowa. Rzeczywiście, zaczyna się dziać. Czekam niecierpliwie na czerwiec i Pana Ogrodnika Póki o robimy zakupy w kamieniołomach. Jutro wjeżdża nostalit na ścieżkę do domu. Wybieramy się też po 2 tony granitu łupanego na rabaty i kilkaset kilo grysu Żal mi tylko tego weekendu, bo z zapaleniem oskrzeli i gardła walczę... A powsadzałoby się iglaczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 15.05.2016 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Wczoraj nadjechał nostalit Mój kochany Małżonek ma taką wrodzoną dziecięcą cechę, że jak mu takie fajne klocki przywożą, to od razu chce się nimi bawić. No i się zabrał - skoro świt. Wykonał obrzerza chodnika i co mnie jabardziej cieszy, utworzył mi w ten sposób rabatę numer 5 :lol2: Nadmieniam, ze wszystko to robił w koszulce z napisem Bohater Domu Moja działka zarosła, jak dziadowski bicz. Ale za to co rano pięknie maki mi się rozwijają. I umówmy się, że tak miało być. A kawiatki uprawiam nadal w donicach. Fiołki i żagwin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 15.05.2016 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Dla takich widoków uwielbiam mieszkać na wsi! Krajobraz po burzy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 16.05.2016 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2016 A oto i wynik dzisiejszej układanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 22.05.2016 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 No i rzuciłam się na moją jedyną rabatę. Rosły tam sobie pęcherzyce - zatem niech rosną dalej. Dosadziłam im ostice Pony Tail (zeszłoroczne mi zdechły...) Jeszcze Mąż musi wykonać opaskę wokół domu. Wtedy będę mogła zasypać. Póki co - prawie cała przykryta włókniną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.05.2016 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 ostnice raczej będą zdychać co roku. Gdyby nie było włókniny może byłaby szansa na samosiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 23.05.2016 19:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 ostnice raczej będą zdychać co roku. Gdyby nie było włókniny może byłaby szansa na samosiew. Dzięki Elfir za radę. Tym razem już je mam Ale na samosiew raczej bym nie liczyła. Mam glebę klasy VI - dosłownie sam piach... A ta moja rabata to raczej eksperymentalna. Generalnie się już nie mogę doczekać prac generalnych w ogrodzie. A że ten chodnik stworzył mi rabatę, to musiałam się wyżyć Jakie trawy polecasz na ten suchoziem? Z posadzonych w zeszłym roku przeżyła mi w zasadzie tylko spatina oraz jakaś taka turzyca, co się pleni na prawo i lewo. Biało-zielono-różowe liście - podobna do Ice Dance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 23.05.2016 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Poniżej może napiszę trochę o roślinach, które póki co rozważam, Bo mi się podobają - oczywiście 1. Haconechloa Macra 2. Miskanty wszelakie - Zebrinus, Glacimillus, chiński Morning Light... 3. Spartina Aureomarginata - bo już mam i działa 4. Ostnica mocna PonyTail - mam i już wiem... 5. Rozplenica japońska 6. Łubin!!! 7. Czosnek 8. Ophiphogon - konwalijnik 9. Żurawka - heuchera 10. Turzyce - palmowa, aurea, The Beatles 11. Perłówka jednostronna 12.Klon Ginnala 13. trzcinnik calamagrostis 14. Proso: Panicum Virgatum Heavy Metal oraz Praire Sky. 15. Bukszpan -ale mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 12.06.2016 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2016 (edytowane) W tym miesiącu zaczynamy robić ogród. We wtorek ma pojawić się nasz wykonawca. Zaczynamy od oprysku chwastów, które u nas są olbrzymie. Dziewanna, komosa, maki, perz i skrzyp! Zakupiliśmy kostkę granitową na rabaty oraz żwirek w tym samym odcieniu. Firma ogrodnicza będzie miała za zadanie wyrównać teren, wykonać trawniki + siatka na krety i nawadnianie oraz wytyczyć rabaty. Wprost nie mogę się doczekać! Edytowane 12 Czerwca 2016 przez ditomasso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts