Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogród Pierwszy (nie)Wielki metodą prób, błędów i zapału

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja tez mam przepuszczalną glebę, nowe sadzonki podlewam często, tam gdzie rosną nie mogę poprowadzić nawadniania i są na skarpie, deszcz spływa, zobaczymy czy sobie poradzą

Kasik, ja właśnie wczoraj biegałam po ogrodzie z Panem Ogrodniczym w celu wyznaczenia skarpy.

Na zdjęciach poniżej wytyczone są kijkami jej granice. Ogrodniczy mi powiedział, że siatka na krety powinna dość dobrze przytrzymać glebę i nie będzie spływać wtedy woda z glebą. I jeszcze planuję wzmocnić tą skarpę jakimiś listewkami lun palisadami.

Na poniższym zdjęciu widać obrys naszej skarpy.

Poniżej (przy trampolinie) także obrysowałam miejsce, gdzie ma być klepisko pod palenisko :stirthepot:

originalz.jpgoriginalzz.jpgoriginalzzz.jpg

Mam już swoją pierwszą rabatę :)

Zasadziłam:

miskanta zebrinusa

2x trawę, której nawy niestety nie zapzamietałam. Ta wysoka z białymi brzegami.

2x perovskia

2x szałwia

1x campanulla

1x penstemon chacha lavender

2x ostnica

1x rozchodnik

[ATTACH=CONFIG]362636[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]362637[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]362638[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]362639[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]362640[/ATTACH]

Robicie jakąś opaskę z kostki?, roślinki będziesz miała pod dachem? u mnie jest tak częściowo i cały czas testuję :) które przeżyją na piachu bez wody :)

myślałam o opasce przy podmurówce wokół domu

u mnie jest kotka, od małego mieszkała w bloku ale wychodziła przez balkon (mieszkaliśmy na parterze) teraz od 3 lat jest z nami na wsi ale mieszka na zewnątrz (oczywiście przy każdej okazji próbuje wejść do domu), dzieli się z nami myszami i nornicami.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

i jest super ... :wiggle:

pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno nie było nic ;)

a teraz piękna trawka o lawendzie nie wspomnę; jak tak patrzę to aż się nie chce wracać z ogrodu do domu, najchętniej siedziałabym na tarasie z kawką i książką.....ach

a jak kocia rodzinka ? szaleją trochę po ogrodzie ?

• 4 weeks później...
i jest super ... :wiggle:

pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno nie było nic ;)

a teraz piękna trawka o lawendzie nie wspomnę; jak tak patrzę to aż się nie chce wracać z ogrodu do domu, najchętniej siedziałabym na tarasie z kawką i książką.....ach

a jak kocia rodzinka ? szaleją trochę po ogrodzie ?

Oj Iza, kocia rodzinka się trochę zmiksowała.

Mój czarny kot - Martini zaginął.

Roxy nadal z nami.

Ale za zgubę mamy nowego znajdę. Identycznego, małego czarnego koteczka. Dla odmiany - Martini ;)

20160828_155316.jpg