Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Silikaty, 3%, dlaczego

Recommended Posts

Nie znam się, nie rozumiem, albo coś.

Jak czytam w necie porównania materiałów na ściany to ni w cholerę nie wychodzi mi inaczej niż to, że silikaty to prawie same zalety a już na pewno biją resztę. Potem czytam (http://www.mgprojekt.com.pl/blog/porownanie-materialow-budowlanych/), że budowy w Polsce to:

44% ceramika,

32% beton komórkowy,

8% technologia szkieletowa,

3% silikaty,

pozostałe 9% to inne technologie budowlane - prefabrykowana, ściany murowane z bloczków keramzytobetonowych, itp.

Dlaczego tak mało? 3%?

• Odpowiedzi 73
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Termika...Zależy jak kto na to patrzy. Dla mnie termika jest najlepsza z wymienionych tu materiałów. Największe zdolności akumulacyjne i największa bezwładność! Tylko owczy pęd i wykonawcy (patrz Fotohobby) powoduje że mało kto to docenia i dostrzega. Ale na tym forum chyba, te zalety dostrzeżono już dawno...

sasiad robi z porothermu chalupa mu stoi, to i ja sobie z tego zrobie tak zwany owczy ped. Malo kto analizuje materialy budowlane,

Nie ma w tym nic złego moim zdaniem. Porotherm gwarantuje bardzo dobrą (przez co rozumiem, że ciepłą, o dużej nośności i dobrej izolacyjności akustycznej) ścianę. Moim zdaniem ceramika poryzowana to jedyny materiał konstrukcyjny, który nie ma ewidentnych wad. Analizując poszczególne parametry ścian i materiałów niestety łatwo dojść do wniosku, że i beton komórkowy i silikaty i prefabrykaty mają jakieś słabe strony, których trudno się wypiąć.. Przy betonie komórkowym problemem jest kruchość materiału i niska izolacyjność akustyczna - szczególnie przy tych najbardziej "ciepłych" betonach. Silikaty są ciężkie i niewygodne w murowaniu (szczególnie metodą gospodarczą jest to udręka). Dodatkowo mają bardzo słabą izolacyjność termiczną i praktycznie nie da się mieszkać albo przynajmniej pracować w nieocieplonym domu z silikatu. A Porotherm ma wszystkie parametry w rozsądnej normie, bez jakichś obniżek formy.

A dlaczego tylko 3%? Pochodź sobie po stronach biur architektonicznych i spróbuj namierzyć projekt rozpisany na silikat... :D

" Moim zdaniem ceramika poryzowana to jedyny materiał konstrukcyjny, który nie ma ewidentnych wad."

Moim zdaniem ceramika z dziurami ma sporo wad.

To relikt przeszłości, który nieźle się trzyma dzięki inercji umysłowej architektów i budujących.

"Silikaty są ciężkie i niewygodne w murowaniu (szczególnie metodą gospodarczą jest to udręka). Dodatkowo mają bardzo słabą izolacyjność termiczną i praktycznie nie da się mieszkać albo przynajmniej pracować w nieocieplonym domu z silikatu."

A znasz jakieś domy, których teraz się nie termoizoluje w czasie budowy?

Materiał na ściany jest nieistotny.

Malbork czy Wawel nie byłyby tym czym są , jakby nie były ciężkie.

Stoją przez stulecia i maja się dobrze.

MOŻNA sobie zbudować dom z papieru.

Otrzymamy w nim papierowy komfort...

Ściana z pustaka ceramicznego to SITO!

W każdym miejscu przez połączenie bloczków można kartkę papieru do środka wepchać...

Znaczy - najlepszy dom to dom jak sito?

:lol:

Adam M.

Silikaty są ciężkie i niewygodne w murowaniu

Mit kogoś, kto nigdy z tym materiałem nie pracował :D

Przywiązanie do ceramiki poryzowanej kojarzy mi się z tym żartem:

- Dlaczego ty zawsze odcinasz koniec szynki, jak wkładasz ją do brytfanny? No, powiedz mi, dlaczego? Ja tego nie rozumiem.

- Jak to dlaczego, przecież tak się robi.

- Co to znaczy: się robi?

- No, tak się robi.

- Ale dlaczego tak się robi?...

Wreszcie żona mówi:

- Moja mama zawsze tak robiła.

Mąż poszedł do mamy. (Mężczyzna w takiej sytuacji potrafi być wytrwały i dociekliwy)

- Mamo, dlaczego ty zawsze odcinałaś koniec szynki, jak wkładałaś ją do brytfanny?

- No, jak to, to normalne.

- No, ale konkretnie, powiedz mi, dlaczego?

- Nie wiem, pewnie dlatego, że moja mama tak robiła.

Dotarli do babci i pytają:

- Babciu, dlaczego ty obcinałaś koniec szynki, jak wkładałaś ją do brytfanny?

- Bo miałam za małą brytfannę.

Dlaczego nasi przodkowie budowali z cegły - bo nie było nowocześniejszych materiałów

:D