giman 23.05.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 Nie znam się, nie rozumiem, albo coś. Jak czytam w necie porównania materiałów na ściany to ni w cholerę nie wychodzi mi inaczej niż to, że silikaty to prawie same zalety a już na pewno biją resztę. Potem czytam (http://www.mgprojekt.com.pl/blog/porownanie-materialow-budowlanych/), że budowy w Polsce to: 44% ceramika,32% beton komórkowy,8% technologia szkieletowa,3% silikaty, pozostałe 9% to inne technologie budowlane - prefabrykowana, ściany murowane z bloczków keramzytobetonowych, itp. Dlaczego tak mało? 3%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxx.adik 23.05.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2015 sasiad robi z porothermu chalupa mu stoi, to i ja sobie z tego zrobie tak zwany owczy ped. Malo kto analizuje materialy budowlane, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.05.2015 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 a wykonawcy zawsze delikatnie odradzają, bo bloczki małe, ciężkie, twarde. Trzeba się więcej narobić, niż przy BK na przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 24.05.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 1) cena2) słaba termika3) większa pracochłonność4) rzadko wpisywane w projektach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.05.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 A co nie tak z ceną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 24.05.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 1) cena 2) słaba termika 3) większa pracochłonność 4) rzadko wpisywane w projektach Ad1 ?? Ad2 bez większego wpływu na całą ścianę Ad3 ale dobra ściana, warto Ad4 raczej mała popularnośc, króluje i rządzi gazobeton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.05.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Termika...Zależy jak kto na to patrzy. Dla mnie termika jest najlepsza z wymienionych tu materiałów. Największe zdolności akumulacyjne i największa bezwładność! Tylko owczy pęd i wykonawcy (patrz Fotohobby) powoduje że mało kto to docenia i dostrzega. Ale na tym forum chyba, te zalety dostrzeżono już dawno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kjuta 24.05.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 silikaty odradzają wykonawcy, mój chyba z 5 razy usiłował na mnie wywrzeć presję i zmianę decyzji na parotherm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 24.05.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Bo ciężkie i trzeba się nadźwigac. Są też materiałem średniowymiarowym. Natomiast trzymają wymiar i ściany z nich są naprawdę rewelacyjne - wykańcznie glazurą robiłem bezpośrednio na nich. Ja polecam, Porotherm zresztę też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atelega 24.05.2015 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Ad1 ?? Ad2 bez większego wpływu na całą ścianę Ad3 ale dobra ściana, warto Ad4 raczej mała popularnośc, króluje i rządzi gazobeton to jest temat dlaczego tylko 3% więc napisałem dlaczego przypuszczalnie, nie musisz mi odpowiadać i przekonywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 24.05.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Nie przekonuję, raczej rozmawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.05.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 mam dom z silikatu (do tego sporo żelbetu i izolacji), jeszcze nie mieszkam. od miesiąca w domu z wyłączonym ogrzewaniem stała temperatura 20-21*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 24.05.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 To po części zasługa właśnie silikatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 24.05.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Yendrek , zachowujesz się jak agitator.Jest cisza. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.05.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Ja zbudowałam z silikatu i gdybym kiedykolwiek miała budować kolejny to też pewnie z tego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.05.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 "Dlaczego tak mało? 3%? " A bo mądrych w populacji też jest mało... A że nie każdy z tych mądrych się buduje - to wychodzi te 3%. :lol: Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pollo_loco 28.05.2015 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 sasiad robi z porothermu chalupa mu stoi, to i ja sobie z tego zrobie tak zwany owczy ped. Malo kto analizuje materialy budowlane, Nie ma w tym nic złego moim zdaniem. Porotherm gwarantuje bardzo dobrą (przez co rozumiem, że ciepłą, o dużej nośności i dobrej izolacyjności akustycznej) ścianę. Moim zdaniem ceramika poryzowana to jedyny materiał konstrukcyjny, który nie ma ewidentnych wad. Analizując poszczególne parametry ścian i materiałów niestety łatwo dojść do wniosku, że i beton komórkowy i silikaty i prefabrykaty mają jakieś słabe strony, których trudno się wypiąć.. Przy betonie komórkowym problemem jest kruchość materiału i niska izolacyjność akustyczna - szczególnie przy tych najbardziej "ciepłych" betonach. Silikaty są ciężkie i niewygodne w murowaniu (szczególnie metodą gospodarczą jest to udręka). Dodatkowo mają bardzo słabą izolacyjność termiczną i praktycznie nie da się mieszkać albo przynajmniej pracować w nieocieplonym domu z silikatu. A Porotherm ma wszystkie parametry w rozsądnej normie, bez jakichś obniżek formy. A dlaczego tylko 3%? Pochodź sobie po stronach biur architektonicznych i spróbuj namierzyć projekt rozpisany na silikat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 29.05.2015 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Architekt / Projektant to dziś najlepszy handlowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.05.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 " Moim zdaniem ceramika poryzowana to jedyny materiał konstrukcyjny, który nie ma ewidentnych wad." Moim zdaniem ceramika z dziurami ma sporo wad. To relikt przeszłości, który nieźle się trzyma dzięki inercji umysłowej architektów i budujących. "Silikaty są ciężkie i niewygodne w murowaniu (szczególnie metodą gospodarczą jest to udręka). Dodatkowo mają bardzo słabą izolacyjność termiczną i praktycznie nie da się mieszkać albo przynajmniej pracować w nieocieplonym domu z silikatu." A znasz jakieś domy, których teraz się nie termoizoluje w czasie budowy? Materiał na ściany jest nieistotny. Malbork czy Wawel nie byłyby tym czym są , jakby nie były ciężkie. Stoją przez stulecia i maja się dobrze. MOŻNA sobie zbudować dom z papieru. Otrzymamy w nim papierowy komfort... Ściana z pustaka ceramicznego to SITO! W każdym miejscu przez połączenie bloczków można kartkę papieru do środka wepchać... Znaczy - najlepszy dom to dom jak sito? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.05.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Silikaty są ciężkie i niewygodne w murowaniu Mit kogoś, kto nigdy z tym materiałem nie pracował Przywiązanie do ceramiki poryzowanej kojarzy mi się z tym żartem: - Dlaczego ty zawsze odcinasz koniec szynki, jak wkładasz ją do brytfanny? No, powiedz mi, dlaczego? Ja tego nie rozumiem. - Jak to dlaczego, przecież tak się robi. - Co to znaczy: się robi? - No, tak się robi. - Ale dlaczego tak się robi?... Wreszcie żona mówi: - Moja mama zawsze tak robiła. Mąż poszedł do mamy. (Mężczyzna w takiej sytuacji potrafi być wytrwały i dociekliwy) - Mamo, dlaczego ty zawsze odcinałaś koniec szynki, jak wkładałaś ją do brytfanny? - No, jak to, to normalne. - No, ale konkretnie, powiedz mi, dlaczego? - Nie wiem, pewnie dlatego, że moja mama tak robiła. Dotarli do babci i pytają: - Babciu, dlaczego ty obcinałaś koniec szynki, jak wkładałaś ją do brytfanny? - Bo miałam za małą brytfannę. Dlaczego nasi przodkowie budowali z cegły - bo nie było nowocześniejszych materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts