ehtele 24.05.2015 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 Witam, Nadszedł ten czas że zaczynamy swoją budowę. Oczywiście kompletnie na tym się nie znamy. Robimy projekt indywidualny. Koncepcja ma być zrealizowana do końca lipca. W tym roku zamierzamy zrobić tylko fundamenty. Jest wiele wątpliwości przede wszystkim mamy młodego architekta, który jeszcze robi uprawnienia. Z jednej strony jest to dla mnie plus bo świeża, młoda krew z pomysłami, a z drugiej mam nadzieję, że nie popełni błędów które będą mnie kosztować spore pieniądze. Działka 750m w kwadracie. Wstępne założenia - dom 120m, kuchnia otwarta na salon, 3 sypialnie, ew. gabinet. Przestrzeń sufitowa nad salonem otwarta. Garaż w bryle bądź obok. Koniecznie zadaszony taras. Dom z dachem dwuspadowym. Prosta bryła z dużymi przeszkleniami, ale nie bardzo nowoczesna. Nie podoba mi się większość budowanych domów typu dworki. Poniżej inspiracje wysłane do architekta. Pytanie czy jest jakiś wątek tutaj, który kojarzycie, że ktoś buduje w podobnym stylu? Chętnie bym pooglądała realizacje typu stodoła, ale niczego rozsądnego nie znalazłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 25.05.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Witam, Nadszedł ten czas że zaczynamy swoją budowę. Oczywiście kompletnie na tym się nie znamy. Robimy projekt indywidualny. Koncepcja ma być zrealizowana do końca lipca. W tym roku zamierzamy zrobić tylko fundamenty. Jest wiele wątpliwości przede wszystkim mamy młodego architekta, który jeszcze robi uprawnienia. Z jednej strony jest to dla mnie plus bo świeża, młoda krew z pomysłami, a z drugiej mam nadzieję, że nie popełni błędów które będą mnie kosztować spore pieniądze. Działka 750m w kwadracie. Wstępne założenia - dom 120m, kuchnia otwarta na salon, 3 sypialnie, ew. gabinet. Przestrzeń sufitowa nad salonem otwarta. Garaż w bryle bądź obok. Koniecznie zadaszony taras. Dom z dachem dwuspadowym. Prosta bryła z dużymi przeszkleniami, ale nie bardzo nowoczesna. Nie podoba mi się większość budowanych domów typu dworki. Poniżej inspiracje wysłane do architekta. Pytanie czy jest jakiś wątek tutaj, który kojarzycie, że ktoś buduje w podobnym stylu? Chętnie bym pooglądała realizacje typu stodoła, ale niczego rozsądnego nie znalazłam. [ATTACH=CONFIG]318258[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318259[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318260[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318261[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318262[/ATTACH] ja od takiego architekta trzymałbym sie z daleka, na komputerze moze wszystko wrysowac i nawet przeliczyc co nie znaczy ze bedzie to realne do zrobienia. a przy architekcie bez doswiadczenia mozez byc prawie pewny ze beda babole które beda duzo kosztowac. a czemu nie gotowy, przy twoich wymaganiach projektów beda setki jak nie tysiace do wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 25.05.2015 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Nadszedł ten czas że zaczynamy swoją budowę. Oczywiście kompletnie na tym się nie znamy. Oj będzie się działo.... Koncepcja ma być zrealizowana do końca lipca. Optymistycznie. Moja koncepcja rodziła się przez rok i jak pomyślę, co planowałem na początku..... brrrrr! Dopiero trzecia wersja z poprawkami to to czego chciałem. Od koncepcji do projektu raczej daleka droga. Może Wam się uda, ale to jak jazda bez pasów (doświadczenia) i kasku (kogoś kto dobrze doradzi i wyleje wiadro zimnej wody na głowe) z początkującym rajdowcem (architekt). Oczywiście jest szansa, że dojedziecie szczęśliwi. W takich wyścigach raczej stawiałbym na doświadczonego kierowcę. W tym roku zamierzamy zrobić tylko fundamenty. Tiaaa.... 1. Badania gotechniczne zrobione? Skąd wiecie jaki grunt macie na działce? Może po roku budynek zacznie osiadać a ściany pękać, bo robione na oko? 2. Warunki przyłącza - prąd, woda, gaz, kanalizacja, uzgodnienia, mapki, droga dojazdowa? Tego nie załatwia się w tydzień. 3. Dopiero jak zbierzecie papiery - pozwolenie na budowę... jeżeli uwiniecie się w 3 miesiące - będzie BARDZO szybko. 4. Macie już ekipę? Oni mają swoje terminy - niektórzy na rok, dwa do przodu. 5. Plus inne nieprzewidziane sprawy, które wyjdą po drodze. Jest wiele wątpliwości przede wszystkim mamy młodego architekta, który jeszcze robi uprawnienia. Z jednej strony jest to dla mnie plus bo świeża, młoda krew z pomysłami, a z drugiej mam nadzieję, że nie popełni błędów które będą mnie kosztować spore pieniądze. Radziłbym wpierw poszperać PORZĄDNIE w gotowych projektach, wybrać parę propozycji, które wpadną Wam w oko i na bazie tego krystalizować swój przyszły dom z pomocą architekta. Działka 750m w kwadracie. Super. A co z : - wymaganiami narzucanymi przez lokalny urząd - (linia zabudowy, odległości, warunki, rodzaj dachu itd. itp.)? - rodzajem gruntu? - poziomem wód gruntowych? - drogą dojazdową/zjazdem? - prądem na działce - chociażby budowlanym? - wodą? - kanalizacją? - gazem (jeżeli ma być używany)? - wymiarami działki (należy zachować odpowiednie odległości od granicy z sąsiadami - zazwyczaj 4m)? - stronami świata (ustawienie pomieszczeń, doświetlenie, nagrzewanie przez słońce) I teraz wracając do początku... Nadszedł ten czas że zaczynamy swoją budowę. Oczywiście kompletnie na tym się nie znamy. Jeżeli nie macie worka pieniędzy i nerwów ze stali - zadbajcie o PORZĄDNĄ pomoc przy budowie. Przygotujcie się do tego solidnie. Nie piszę tego, aby Was obrazić czy być uszczypliwym. Wydaje mi się, że zbyt optymistycznie do tego podchodzicie. Ale jeżeli wszystko co napisałem jest dla Was proste i macie już coś pozałatwiane - dobra Wasza. Gorzej, jeżeli jesteście nieświadomi punktów, które poruszyłem powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.05.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2015 Chętnie bym pooglądała realizacje typu stodoła, ale niczego rozsądnego nie znalazłam. [ATTACH=CONFIG]318258[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318259[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318260[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318261[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]318262[/ATTACH] Zajrzyj do działu z projektami domów - jest tam wątek "nowoczesne stodoły" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanowska 26.05.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Jest wiele wątpliwości przede wszystkim mamy młodego architekta, który jeszcze robi uprawnienia. Z jednej strony jest to dla mnie plus bo świeża, młoda krew z pomysłami, a z drugiej mam nadzieję, że nie popełni błędów które będą mnie kosztować spore pieniądze. Posłuchaj mnie, a nie tych "DORATCÓW" Twój "architekt" z biura, to nie jest stricte architekt, tylko młody człowiek z pomysłami, jak najlepiej zaprojektować Wasz dom. I jemu mówisz, co byś gdzie chciała, gdzie kuchnia, łazienka, salon, pom. gospodarcze itd., itp. Ten człowiek robi wam PLAN domu. I fajnie, że jest młody i ma ciekawe pomysły! DOPIERO POTEM oddaje swój plan do prawdziwego architekta, który z nim współpracuje i na tej podstawie PRAWDZIWY architekt stara się zaprojektować dom wg tego planu. I nic w tym złego, o ile ten PRAWDZIWY ma łeb na karku i zaprojektuje tak, jak sobie Pani życzy. Istnieje spore ryzyko, że architekt (ten prawdziwy) coś spierdoli, bo musi coś spierdzielić w tak dużym projekcie, jakim jest dom. U mnie np. spierdzielił dach, ale całe szczęście dało się to zmienić w trakcie budowy. Także TEORETYCZNIE bezpieczniej jest kupić gotowy projekt. Ja zaryzykowałam i zleciłam indywidualny, i jestem megazadowolona z rozkładu pomieszczeń i z dachu też, ale musiałam dopłacić 2,5tys. złotych, żeby zrobili to tak, jak chciałam i jak mówiłam projektantowi - temu od planowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geostar 26.05.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Posłuchaj mnie, a nie tych "DORATCÓW" Twój "architekt" z biura, to nie jest stricte architekt, tylko młody człowiek z pomysłami, jak najlepiej zaprojektować Wasz dom. I jemu mówisz, co byś gdzie chciała, gdzie kuchnia, łazienka, salon, pom. gospodarcze itd., itp. Ten człowiek robi wam PLAN domu. I fajnie, że jest młody i ma ciekawe pomysły! DOPIERO POTEM oddaje swój plan do prawdziwego architekta, który z nim współpracuje i na tej podstawie PRAWDZIWY architekt stara się zaprojektować dom wg tego planu. I nic w tym złego, o ile ten PRAWDZIWY ma łeb na karku i zaprojektuje tak, jak sobie Pani życzy. Istnieje spore ryzyko, że architekt (ten prawdziwy) coś spierdoli, bo musi coś spierdzielić w tak dużym projekcie, jakim jest dom. U mnie np. spierdzielił dach, ale całe szczęście dało się to zmienić w trakcie budowy. Także TEORETYCZNIE bezpieczniej jest kupić gotowy projekt. Ja zaryzykowałam i zleciłam indywidualny, i jestem megazadowolona z rozkładu pomieszczeń i z dachu też, ale musiałam dopłacić 2,5tys. złotych, żeby zrobili to tak, jak chciałam i jak mówiłam projektantowi - temu od planowania. Popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.05.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 mój nic nie spierdzielił... Tyle, że przewymiarował jego konstruktor pewne elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 26.05.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 1. młody architekt, ryzykowna sprawa. Nie mówię że źle, ale nawet z doświadczonym trzeba umieć rozmawiać, a młody przeważnie nie słucha2. projekt indywidualny- dobra rzecz3. dach 2 spadowy dom stodoła - jeszcze lepsza. Zadbaj o dobre stężenia dachowe, lub wzmocnienia ścian szczytowych żelbetowymi rdzeniami, idącymi od dołu nie od stropu4. nie jest prawdą że mało takich domów, większość pracowni projektuje właśnie stodoły, tylko pracowni które robią pod zamówienie a nie katalogowce. Od katalogowców się trzymaj z daleka5. 120m2 do dużo za mało na wasz program. W moim domu są 3 sypialnie + modelarnia (czyli dla innych byłaby to duża garderoba) i gabinet, a dom ma 200m + garaż. 120m to wychodzi całkiem nieźle na parterówce, ale dom z poddaszem minimum minimorum to 160m2. Może 140. Jeśli się planuje imprezy w knajpie, a nie w domu. 6. otwarta przestrzeń nad salonem- zły pomysł. Drogi, mało funkcjonalny, wbrew pozorom niełatwy do dobrego zrobienia wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 01.06.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 (edytowane) Jest wiele wątpliwości przede wszystkim mamy młodego architekta, który jeszcze robi uprawnienia. … czyli NIE-architekt ! - wpuściłeś do prowadzenia swojego „samochodu” osobę bez Prawa Jazdy ! czyli może się uda, lub nie. powodzenia http://forum.muratordom.pl/showthread.php?128564-Nowoczesne-stodo%C5%82y-inspiracje/page37 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?32337-nowoczesne-domy-inspiracje/page162 Edytowane 1 Czerwca 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 21.08.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Młody czy stary architekt - ryzyko kłopotów jest takie same.Odradzam wszystkim robienie projektu indywidualnego. To drogie i bardzo czasochłonne rozwiązanie. Zanim zaczęła się moja udręka z architektami wydawało mi się, że Projekt indywidualny umożliwi optymalizację kosztów całej inwestycji – bo jedynym właściwym momentem na oszczędności jest etap projektowania. Tymczasem nie da się wydębić od architekta kosztorysu.Mam bardzo złe doświadczenia z pracą z architektem i straciłam już wiarę w to, że można trafić w Warszawie na rzetelnego architekta. Po pierwsze ceny - od 23 do 50 tysięcy złotych za dom piętrowy o pow. 160 m2.Po drugie szczątkowa znajomość prawa - szczególnie nowelizacji prawa budowlanego. Na każde pytanie o odległości, parametry itp. jest ta sama odpowiedź - muszę sprawdzić, bo nie jestem pewien... Zgroza, czy ci ludzie nie są obowiązani znać podstawowe parametry niezbędne do posadowienia budynku na działce zgodnie z prawem?Niestety trzeba się liczyć z takim niebezpieczeństwem, że dla architekta ważniejsze są jego twórcze aspiracje i osobiste preferencje niż zaspokojenie potrzeb i wymagań Klienta. U mnie przejawiało się to np. w tym, że ścisły reżim zachowania symetrii dla okien spowodował, że w sypialni nie miałabym gdzie postawić łóżka. I moje prośby o likwidację 1 z 3 okien spotkały się z odmową.Kolejna sprawa - to lekceważenie możliwości finansowych inwestora i stosowanie bez uzgodnienia bardzo drogich i nietypowych rozwiązań.I najważniejsze - bardzo poważne błędy konstrukcyjne w Projekcie budowlanym. (pisałam już o sławnych halfenach w innym miejscu).Radzę wszystkim, którzy nie mogą się zdecydować jaki projekt wybrać - zlecić zrobienie TYLKO i WYŁĄCZNIE koncepcji.Na tym etapie krystalizuje się nam w głowie wizja tego co by nam pasowało.Oczywiście trzeba pamiętać o przeniesieniu praw majątkowych i zgodę na wykonywanie prawa zależnego - żeby nas taki architekt nie zablokował brakiem możliwości dalszego wykorzystania koncepcji.Mając już tak dopracowaną wizję można poszukać projektu gotowego, który zostanie zaadaptowany na wzór naszej koncepcji. Reasumując, lepiej nie nie ściągać na siebie kłopotów - zdając się na łaskę architekta ignoranta i poszukać projektu gotowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.08.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 ale architekt robi projekty a nie kosztorysy.zapłać kosztorysantowi to ci zrobi. Na forum jest wielu, którzy budują projekty indywidualne i nie maja takich problemów. Jak na etapie koncepcji masz problemy z dogadaniem się z architektem, szukasz nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 22.08.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) Elfir, wszystko zależy od uczciwości i rzetelności architekta. Inwestor jest niestety bezbronny w starciu z architektem. Podpisując umowę zwykle wymagają od razu wpłaty kwoty 10-20% wartości umowy. A z tym szukaniem nowego architekta to także nie zawsze jest tak łatwo, bo to jest odstąpienie od umowy i zależy czy i na jakich warunkach można to zrobić. Czasem trzeba się liczyć z karą umowną. A co do kosztorysu to nie można go zlecić na etapie koncepcji tylko gdy projekt budowlany jest gotowy. Jeśli więc okaże się, że architekt zastosował jakieś drogie rozwiązania (tak jak to było u mnie) to jest za późno na (bezpłatne) zmiany. U mnie kosztorys był wliczony w cenę projektuJa już to wiem, że lepiej nastawić się na najgorsze i bardzo dobrze zabezpieczyć się w umowie. Nie wolno podpisywać gotowych umów, które podstawiają architekci, bo trzeba pamiętać, że on doskonale wie jak się zabezpieczyć, żeby być na wygranej pozycji. Tymczasem biedny inwestor, który robi projekt pierwszy raz w życiu, jest jak bezbronna owieczka, która nasłuchała się porad typu "jak masz problemy z architektem to szukasz nowego". Akurat...! Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez nuxe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.08.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Ale zanim już podpiszesz umowę to wypada pogadać z architektem jak widzi dom , można oglądnąć jego poprzednie projekty, co poleca co stosuje i ile to kosztuje. Jak od początku coś nie gra to idziesz dalej jak pasuje podpisujesz umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 24.08.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Jajmar - nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek podpisał umowę z architektem, o wartości kilkunastu lub kilkudziesięciu tysięcy złotych bez sprawdzenia architekta. Jednak trzeba pamiętać, że architekt to sprzedawca jak każdy inny. Mój chwalił się pięknymi projektami - akurat w stylu, który mnie interesował. Współpraca na początku była sielankowa, zrozumienie potrzeb i dobre wyczucie stylu. Niestety pojawiły się problemy z terminowością, rzetelnością i brakiem doświadczenia w projektowaniu płyt fundamentowych. Nie pomogło nawet to, że mój załącznik do umowy z wymaganiami funkcjonalnymi zawierał kilka stron precyzyjnie rozpisanych wymagań i parametrów. Słaby architekt, to słaby architekt. Taka osoba zrobi wszystko aby złapać klienta. Na to mądrych nie ma.W sumie dobrze, że spotkało mnie to na tym etapie. Taka nauka przyda mi się podczas budowy, przy zawieraniu umów z wykonawcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.08.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) tylko skoro masz projekt z kosztorysem to nie rozumiem, dlaczego nie możesz kosztorysu uzyskać? Nie płacisz reszty, póki nie dostaniesz całej dokumentacji. Poza tym koncepcja.Wykonanie realistycznej koncepcji 3D zajmuje sporo czasu. Więc nic dziwnego, ze kosztuje. Ale można się umówić na wykonanie odręcznie na papierze szybkiego schematu, rzutu z góry rozplanowania wnętrz i rozrysowania elewacji. To powinno wyjść o wiele taniej a daje obraz, czy architekt wie o co nam chodzi. Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.08.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) wszystko zależy od uczciwości i rzetelności architekta - i to prawda, podobnie jest w każdym zawodzie i każdej usłudze ! - umowa powinna zabezpieczać interesy obu stron, ale stanowi efekt finalny wcześniejszych rozmów i rozeznania co do wyboru Projektanta. Rozeznanie może dotyczyć : 1. – sprawdzenia uprawnień budowlanych do projektowania i ich zakresu 2. – sprawdzenia doświadczenia zawodowego 3. – portfolio projektów i realizacji 4. – typu i zakresu opracowywanych tematów projektowych wcześniejszych i bieżących 5. – preferowanego stylu architektonicznego / rozwiązań projektowych 6. – rozmowy, rozmowy i jeszcze raz rozmowy !!! i na tej podstawie : 7. – zakresu opracowania projektu i związanych z nim kosztów W zasadzie każdy z punktów jw można by dodatkowo skomentować, każdy jest istotny, ale chyba najważniejsze jest zaufanie obu stron dla osiągnięcia wspólnego celu. Natomiast jeżeli ktoś prezentuje i mówi nieprawdę – to faktycznie nie ma siły. Mam wrażenie, że p. 2 i p. 6 zawiódł - dalej to już " efekt przyczynowo - skutkowy ". Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 27.08.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Łukasz - wydrukowałam sobie Twoją check-listę i zbiorę ją na kolejne spotkanie z potencjalnym architektem.Zgadzam się, że u mojego poprzedniego architekta nawaliła 2. Jednak 5 tak bardzo wpasowała się w moje preferencje, a do tego akceptował on całkowicie moje Wytyczne i nawet dołączył je do umowy, że straciłam czujność. W sumie trudno jest laikowi rzetelnie zweryfikować pkt. 2 i 3. Już brak mi sił na to wszystko. Im bardziej drążę temat tym odkrywam więcej spraw, które mnie niepokoją.Miałam już właściwie wybranego architekta, ale po wizycie na budowie jego ostatniego projektu nabrałam wątpliwości.Niby Inwestor zastępczy i Wykonawca bardzo chwalili mojego projektanta, to Nadzór Inwestorski od razu powiedział, że ma bardzo złe zdanie o współpracy! Jednak w żaden sposób nie chciał powiedzieć czego dotyczą jego zastrzeżenia. No i jestem w kropce.Zostaje mi więc albo zlecić projekt indywidualny firmie projektowej, która robi seryjnie projekty gotowe. Tu ryzykuję tym, że robią to hurtowo i nie będą skłonni poświęcić tematowi za dużo uwagi w kwestii estetyki i funkcjonalności budynku. Albo rozpocząć szukanie od nowa i poza Warszawą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuxe 01.09.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Tak już na koniec i w temacie poszukiwań architekta podaję WYCENĘ jaką otrzymałam od jednego z projektantów: "Dzieło obejmuje przygotowanie projektu budowlanego domu jednorodzinnego do pozwolenia na budowę. Na Dzieło składać się będzie cześć opisowa i rysunkowa projektu architektonicznego oraz projekt konstrukcyjny. Dodatkowo, zostanie zlecone osobom trzecim wykonanie projektów branżowych: instalacji sanitarnych, instalacji elektrycznych oraz kosztorysu inwestycji.Dzieło jest dokumentacją architektoniczno-budowlaną, nie wykonawczą, rysunki wykonane będą w skali 1:50 (poza schematami instalacji). Projekt budowlany będzie zawierał rysunki będące rozwinięciem i uszczegółowieniem dla złożonych detali i elementów. Wyceny poszczególnych elementów przedstawiają się następująco:1. Instalacje sanitarne (projekt budowlany z elementami wykonawczego)- instalacje wod-kan - 1200 zł- instalacja co - 2500 zł- instalacja gazowa - 500 zł- kosztorys inst. sanitarnych - 600 zł2. Instalacje elektryczne (projekt budowlany z elementami wykonawczego): projekt + kosztorys - 2000 zł 3. Charakterystyka energetyczna budynku - 800 zł4. Kosztorys budowlany - 1000 zł (koszt wybudowania z robocizną), Kosztorys dla banku - ok. 90 zł5. Projekt konstrukcyjny - 4500zł (proj. budowlany z elementami wykonawczego)5. Projekt architektoniczny – 8250zł (proj. budowlany z elementami wykonawczego)RAZEM netto 20390 zł, RAZEM brutto 25 080 zł" Nie zdecydowałam się na współpracę ponieważ architekt wsławił się rażącym brakiem znajomości przepisów, na spotkaniu był mało konkretny - opowiadał o rodzinie i wakacjach, natomiast nie dało się z nim porozmawiać o naszej wizji domu czy też potrzebach i oczekiwaniach. Przedstawiony przez niego projekt umowy był rażąco krzywdzący dla Inwestora np. - brak możliwości zgłaszania reklamacji po odebraniu projektu, wymagana zaliczka 50% w dniu podpisania umowy. WYCENA PB potwierdziła słuszność tej decyzji. Opisuję ten przypadek - dla tych wszystkich, którzy tak jak ja poszukują architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 01.09.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 - brakuje w wycenie PROJEKTU KONCEPCYJNEGO : najistotniejszego opracowania dla indywidualnego projektu budynku ! Jeśli brakuje tego etapu projektowania, to tak naprawdę nie wiadomo na jakim etapie jest uzgadniany projekt pomiędzy Tobą ( Inwestorem ), a Projektantem ? - dwa wykluczjące się zdania : „ Dzieło jest dokumentacją architektoniczno-budowlaną, nie wykonawczą ” z zdaniem : „ Projekt budowlany będzie zawierał rysunki będące rozwinięciem i uszczegółowieniem dla złożonych detali i elementów ” i tym samym nie jest zrozumiałe zdanie „ projekt budowlany z elementami wykonawczego ” … albo zakres opracowania obejmuje PROJEKT BUDOWLANY i PROJEKT WYKONAWCZY ( wg uzgodnionego zakresu ) albo nie ! , natomiast nie ma sensu, aby opisywać co zawiera Projekt Budowlany ? to wiadomo ! : mówi o tym „ Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego “ http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120000462 - „ rażący brak znajomości przepisów … ” – bardzo jestem Ciekawy jakie pytania zadajesz, na które projektant nie jest w stanie odpowiedzieć ? : ) ( może na PRIV ? ) - zastanawiają mnie trochę te „kosztorysy” – nie stanowią one części Projektu Budowlanego. To Twoja inicjatywa ? - " brak możliwości zgłaszania reklamacji po odebraniu projektu " z tym się zgodzę ! – po to opracowuje się Projekt Koncepcyjny, aby uzgodnić na tym etapie wszystko ! formę, funkcje, treść, zagospodarowanie, konstrukcje, instalacje, …. Projekt Budowlany jest zrutynizowanym uszczegółowieniem Projektu Koncepcyjnego zaakceptowanego w 100% przez Inwestora. Ja tak postępuje przy projektowaniu, i to się sprawdza pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diodonna 02.09.2015 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2015 (edytowane) Witam.Skoro masz wizję domu, mnóstwo swoich obserwacji, swoje potrzeby znasz-to czego szukasz u architekta? Sama narysuj swój dom po poznaniu dokładnie wymiarów działki oraz wymagań MPZP. Potem z takim swoim planem szukaj projektanta, zazwyczaj kierownicy budowy mają wymagane uprawnienia!Projekty instalacji nie są wymagane do pozwolenia na budowę- oszczędzisz grubą kasę...U nas TYLKO różnica na postawieniu domu między wycenami ekip wyniosła 20 tys, więc po co kosztorys? Kosztorys zostanie zweryfikowany podczas budowy, tzn gdzie zamówisz materiały budowlane i czy będą wożone po jednej palecie czy całym składem, takie dostawy obliczy majster...Uważam, że za projekt jest tylko 20 tys za dużo;) Edytowane 2 Września 2015 przez diodonna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts