Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy warto kupic?

Recommended Posts

Witam, zarejestrowalem sie na forum bo szukam pomocy w zakupie nowego lokum dla mojej rodziny 2+2. Teraz mieszkamy na 2 pokojach 46m, a pora na cos wiekszego. Mam do dyspozyzycji około 320-350 tys PLN. Sprzedaje mieszkanie za 150 i biore max kredyt do 200 tysiecy. Mieszkanie 4 pokojowe okolo 80m kosztuje od 250 tysiecy wiec na starcie odpada. Szukałem tez dzialki okolo 1000m i czytalem fajnych projektach ( z273, sloneczko II) ale raczej sie nie zmieszcze w tej kwocie. Sama dzialka to koszt min 80 tys.Znalazlem takie cos i myle ze jest to cos dla mnie.Biore dom skrajny z 480 m dzialka za 240 tys. Moje pytania to :

1. Czy wykoncze to za 80 tys...nie chce zadnych fajerwerkow...sam nie bede robil.

2. Czy to sa dobre materiały wykonczeniowe.

3. Ogolne wrazenia i opinie mile widziane

http://www.delta.nieruchomosci.pl/pl/nieruchomosci-rynek-pierwotny-37

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem warto - zawsze lepiej mały domek niż mieszkanie w bloku:) Z pewnością warto sprawdzić wykonanie tych domów, ale nie musi być wcale złe.

80tys. na wykończenie powinno wystarczyć (znajomi wykańczali teraz bliźniaka 120mkw z takim samym budżetem - zrobili wszystko co trzeba - 2 łazienki, kuchnię, podłogi, drzwi i kilka nowych mebelków dla dzieci - starczyło;))

Też uważam, że lepszy domek niż mieszkanie w bloku :)

Domki ładnie wyglądają na obrazku, dobrze jednak przekonać się na własne oczy w jakim są stanie, bo jak słusznie pisze Elfir - deweloper często buduje byle jak.

Miałam okazję obserwować budowę przez ostatni rok czasu, ludzie mieszkania wykupili, wykańczają je sobie, a ja jako sąsiad inwestycji pismo dostałam z urzędu, że PINB uchylił deweloperowi decyzję o pozwolenie na budowę ze względu na istotne odstępstwa od projektu.

Jak już wybierzesz domek, zwróć też uwagę na jego otoczenie - czy nie będą przeszkadzać samochody z ulicy albo czy są jakieś wysokie drzewa, które mogą z pomieszczeń zrobić ciemnię. No i wielkość działki - fajnie gdyby sąsiedzi nie zaglądali do talerza ;)

Zwróć uwagę, że ten projekt ma tylko dwa pokoje sypialniane i poddasze do adaptacji.

Nie ma żadnego pomieszczenia gospodarczego (na wiadra, mopy) a w wiatrołapie nie zmieści się szafa na kurtki.

Projekt nie jest zły, ale IMHO wymaga przeróbek, by był wygodny. A to dodatkowe koszty.

Dziekuje za wszystskie odpowiedzi.Juz wczesniej zauwazylem ze brak pomieszczenia gospodarczego i mysle ze cos z poddasza wymyslimy. Docelowo chcialbym na dole jeden pokoj na sypialnie przeznaczyc a drugi jeszcze sam nie wiem. Natomiast gora ma byc cala dla dzieci. 2 pokoje + łazienka i moze wlasnie tam jeszcze miejsca starczy na pom. gospodarcze. W lipcu startuje budowa, a jak pytałem dewelopera czy moze byc odbicie lustrzane to powiedzial ze nie da rady,a fajnie by bylo bo slonko mielibysmy cale popoludnie.

zastanawiam się dlaczego nie można odbicia lustrzanego? przecież ten dom jest symetryczny.

http://images70.fotosik.pl/919/1d61685222315561gen.jpg

Masz wówczas duże pomieszczenie gospodarcze z pralnią (K kocioł, Z zasobnik, P pralka). Przesunięcie ściany daje miejsce na szafę w wiatrołapie. Można przy okazji nieco powiększyć kuchnię.

Po zmniejszeniu łazienki przesunęłam schody, by powiększyć salon

Na piętrze dwa wielkie pokoje i łazienka:

http://images70.fotosik.pl/919/1cdba927e3565c01gen.jpg

Edytowane przez Elfir

Każdy dom jest symetryczny, ale nie każdy da się odwrócić w szeregowej zabudowie.

Nie każdy, powiedziałabym , że nawet nie większość. W tym jednak przypadku chodziło mi o fakt, że front ma wejście dokładnie pośrodku i dwa identyczne okna oraz zero okien na bocznych ścianach.

Co do tego "na piętrze dwa wielkie pokoje" - to nie byłbym takim optymistą.

Przy tym czterospadowym dachu to będą raczej dwie wielkie budy dla psa :wiggle:

Nie każdy też dobrze reaguje na pomieszczenia tylko z oknami dachowymi...

wielkie powierzchniowo. Ale jak patrzę na wysokości to też nie jest źle.

Za tyle kasy kupisz działkę i postawisz dom jaki chcesz wielkości mieszkania.Weź kredyt kup za to działkę i postaw stan surowy,sprzedaj mieszkanie i przeznacz to na wykończenie,wiele osób tak właśnie robi.Inaczej będziesz mieszkać w bloku płacić czynsz i kredyt,zero ogródka,swobody itp.Powodzenia ;)

yarecki.. tez o tym myslalem, ale to nie takie proste wynając...duza oferta jest i ciezko sie przebic, i nie ma pewnosci czy przez 15 lat caly czas bedzie wynajmowane. Do tego co jakis czas trzeba odswiezac, malowac, dłubać.I nie dostane takiego kredytu..max 240 tysiecy mozemy .

kinka fajnie by było , tez tak kalkulowałem, ale znalezc dobra działke blisko miasta to wydatek do 100 tysiecy...zostaje 240-260 na budowe...wydaje mi sie mało zeby zamieszkac normalnie.. wiem ze 480m to mało , ale chyba na razie na tyle mnie tylko stac....chyba ze dasz jakies wieksze info jak za tyle kasy to zrobic to chetnie poczytam