Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy warto kupic?

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kaucja zapłacona, klamka zapadła, czas mam do srody jakie zmiany wprowadzic mam . Licze ze to jakies pomysly beda :) Zalezy mi na :

Zwiekszeniu salonu, małej sypialni i małym pomieszczeniu gospodarczym, na dole ma byc typowo dzienny lokal z maała sypialnia i łazienka. Na gorze 2pokoje dla dzieci i duza łazienka. Dodatkowo w salonie chcialbym od zachodu zrobic duze okna tarasowe a zlikwidowac te na polnocy i stawic tylko zwykle okna ...... jak fachowcy na to ? :)

1.jpg

Edytowane przez t@dzik

nie każdy developer jest zły.

Z natury nie każdy developer jest zły, natomiast KAŻDY developer przedkłada minimalizm nad dobro klienta.

. a przed kupieniem mieszkania i jego odbiorem warto wziac jakiegos fachocwca który bedzie mogl oceni stan mieszknaia czy domu. poza tym sa jakies przepisy prawne które za niedociągniecia developweskie obardzają firmę. wiec mozna zaryzkykować.

Zaryzykować - to adekwatne słowo.

Nie wiem, o jakim fachowcu piszesz, który może ocenić stan mieszkania pod tynkami i fundamentami. Tutaj to nawet rzeczoznawca niewiele pomoże, bo przecież nie będzie się wwiercał w ściany i analizował, czy zostało to zrobione zgodnie z projektem, czy ściany były suche itd...

Nie chcę siać defetyzmu, ale kupując dom od developera, należy się liczyć z tym, że za parę lat zaczną pierwsze kwiatki wychodzić.

Chociaż nie muszą, czego życzę szczęśliwemu nabywcy :)

• 2 weeks później...

Właśnie :-) Moim zdaniem, ale to moim, ktoś może się nie zgodzić, w małym domu drewniane schody i nie dają "efektu" i niepotrzebnie zabierają miejsce. Myśmy zmienili schody z drewnianych na betonowe i odwróciliśmy ich bieg - powstał całkiem pojemny schowek.

Po edycji, przy takim położeniu schodów jak u Ciebie, to można zmienić na drewniane i coś pod nimi postawić.

Edytowane przez Bracianka

• 2 weeks później...

Jeśli nie masz dużego pomieszczenia gospodarczego, to szkoda miejsca na zasobnik wody. Rozważ piec kondensacyjny z wbudowanym zbiornikiem.

Osobiście bardo żałuję, że to rozwiązanie poznałam dopiero po zakupie kondensata i dużego zbiornika.

• 3 months później...

Witam po długiej przerwie, duzó zmian i coraz wiecej pytań. Domek idzie do gory. Juz dach kladą wiec trzeba sie zastanowic nag ogrzewaniem. W planach podłogowe. ale:

1 czy jest sens klasc na całym dole? np w sypialni mamy zawsze ustwioną temperaturę niższa o 3-4 stopnie. 80% sypialni to bedzie łózko i meble, czy nie bedzie to powodowało strat cieplą?

2 na gorze dla dzieci grzejniki może? Tak aby szybko regulowac ciepłem.

3 zastanawiamy sie nad kominkiem z plaszczem wodnym... opłaca sie w to bawic.. jakie sa dodatkowe koszty? oszczednosci w ogrzewaniu gazem?