Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy warto kupic?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 72
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Są całe tematy na forum liczące wiele stron i na temat kominka z płaszczem i czy warto podłogówkę po całości. Polecam poczytać, a nie opierać się na jednej czy kilku opiniach tutaj. Ja robie podłogówke po całości i kominek bez żadnych płaszczy ani GDP - zwykla ozdoba - nie zamierzamy często palić.

Z kominkiem musisz mieć dobrze wykonaną instalację a to koszty. Po drugie żeby miało to sens ekonomiczny to powinieneś często palić. Jeśli ma to być ozdoba od czasu do czasu odpalana to kompletnie się nie kalkuluje. Ja mam kominek z płaszczem ale tylko nim ogrzewam dom i piec gazowy mam wyłączony.

W takim razie wyleczyłem sie chyba z kominka, dekoracji nie potrzebuje za bardzo, miejsca szkoda, a i palić codziennie nie bede aby to ogrzewać.

Teraz sprawa z podłogowym. Tak aby jak najlepiej wykorzystac to i w miarę najtańsze koszty ogrzewania były. Po całosci ? Styropian będzie 15 na elewacji, i obawiam się że może byc to troche mało

W takim razie wyleczyłem sie chyba z kominka, dekoracji nie potrzebuje za bardzo, miejsca szkoda, a i palić codziennie nie bede aby to ogrzewać.

Teraz sprawa z podłogowym. Tak aby jak najlepiej wykorzystac to i w miarę najtańsze koszty ogrzewania były. Po całosci ? Styropian będzie 15 na elewacji, i obawiam się że może byc to troche mało

zalezy co bedziesz mial na podlodze, ja mam parkiet i z tego wsgledu nie dalem podloogowki, chociaz czesc ludzi mowi ze jak najbardziej mozna to mnie to nie przekonalo, i mam mieszany uklad tu gdzie kafelki to podlogowka a tu gdzie parkiet to grzejniki. Jezeli masz miec np kafelki nanpodlodze to bierz podlogowke

• 3 months później...

Witam ponownie, dach zrobiony, okna powstawiane czekamy na drzwi.SSZ juz tuz,tuz. Wczoraj rozmawialem z hydraulikiem od dewelopera, ktory nam robi cala hydraulike w cenie i pytałem przy okazji o ogrzewanie podłogowe i za całosc chce 12k. Znajomi mi polecili fachowca swojego i za doł i gore chce

-robocizna 2k

-materiały 4k

bez wylwek. Jako ze styropian i wylewke na dole mamy w cenie domku, trzeba dodac materialy i robocizne za wylewke na gorze.Z obliczen wynika ze i tak taniej bedzie u fachowca poleconego, niz u pana od dewelopera. Zaczynamy po majowce...

• 2 weeks później...
  • 6 months później...
Mamy klucze !!!Długo to wszystko deweloper wykańczał, ale i my mieliśmy problemy z bankiem. Dzieki czemu na wykonczenie mamy zamiast 80k tylko 60k. Dół cały zrobiony w stanie deweloperskim, góre zaczynamy robić, bo na razie mamy sciany postawione i wełne 15cm miedzy krokwiami. We wtorek, wchodzą elektrycy napoddasze . W czwartek tynki maszynowe kładą. Ruszyło się w końcu. Od dziś też prąd mamy, wode mamy mieć do końca tygodnia.;)

Woda jest, elektryka u góry zrobiona, jutro wchodzą z tynkami maszynowymi. Chciałbym wełne mineralna na poddaszu zabezpieczyc, czy wystarczy zwykła folia malarska? Obkleić calość i to wystarczy? Nie wiem jak do tego sie zabrać.Boje sie ze welna moze wilgocia przesiaknac. Edytowane przez t@dzik

dzieki za podpowiedz, problem tkwi wlasnie w tym, ze otrzymalem poddasze z welna juz 15cm w cenie domu. Teraz moge dopiero tynki robic na wlasny koszt. Oczywiscie dokladam jeszcze na krokwie 10cm welny z gornej polki. Pojade kupie te folie z rana, niech zakladaja tynkarze. Po jakim czasie te kolejne 10cm zakladac? Jezeli cos nie tak to piszcie prosze, jak cos spier..e to mnie zona zabije :)

Kolejna izolacja jak będzie już sucho. Tylko przypilnuj żeby dobrze przykleili tą folię. Sprawdź też czy masz odpowiednią wentylację dachu, wtedy nawet jak się trochę wilgoci przedostanie to tragedii nie będzie. Pogoda jak na tą porę roku jest nie najgorsza więc w dzień otwieraj okna a na noc zamykaj (na czas schnięcia).

dzieki dez, czyli jade po zółtą folie, izoluje dach i jedziemy z tynkami.Pozniej wietrzenie, schniecie. Czy ta folia zostaje ? czy mam ja zdjac i kiedy jak cos? Fachowiec o tynkow zaproponował ze teraz dorobic 10cm welny, na to folia i plyty, a dopiero tynki na koniec. Z tego co czytalem na forum nie ma racji i trzeba zrobic jak Ty piszesz.

Fachowiec źle nie radzi, ale żeby dać folię paroszczelną musiałbyś zrobić na gotowo ruszt pod kręcenie regipsów. Jeśli na razie masz po prostu przyczepioną wełnę między krokwiami i rozpędzonych tynkarzy to się nie wyrobisz z resztą wełny i przygotowaniem profili pod płyty KG (no chyba że masz mega dyspozycyjną ekipę od przykręcania płyt). Fachman na pewno mylił się co do kolejności tynki / płyty, najpierw tynki, potem profil przyścienny, a na końcu płyty (najlepiej na połączeniu ślizgowym).

Folia którą teraz tymczasowo przykleisz oczywiście po tynkowaniu/schnięciu wylatuje. Jak nie uszkodzisz to wykorzystasz do izolowania na gotowo.