monia.d 26.05.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Witam, niedawno przeprowadziliśmy się na wieś i mamy spory teren przeznaczony na ogród. Ja uwielbiam sosny i marzyłam o takim właśnie ogrodzie a ponieważ moi przyjaciele o tym dobrze wiedzą zostaliśmy obdarowani przeróżnymi odmianami sosen - każdy kto nas odwiedzał po przeprowadzce przynosił jakies drzewko ze sobą . Te kopane od razu sadziliśmy a te w doniczkach na razie stoją na tarasie. Niestety jak każdy po budowie jesteśmy spłukani więc z profesjonalnym projektem ogrodu na pewno musimy poczekać. Ale może ktos z was ma pomysł na w miarę sensowne rozplanowanie tych sosenek, co by potem projektant ogrodu nie dostał zawału. Może są jakieś ogólne zasady sadzenia sosen czy zakładania sosnowego ogrodu których powinnismy się trzymać. Dodam, że wszędzie naokoło rosną sosny (i w ogrodach sąsiadów i tak na dziko) więc myślę że i u nas będą rosły . Będę wdzięczna za wszystkie rady i inspiracje. Dodam że działka ma wymiary ok. 36 m szerokości i 100m długości. Dom stoi w 1/3 działki tak mniej więcej pośrodku jej szerokości. Tak więc do zagospodarowania mamy też spory przedogródek . Strasznie kocham te moje wszystkie sosenki ale boję się że wyjdzie mi z tego ogród botaniczny . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.05.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Strasznie kocham te moje wszystkie sosenki ale boję się że wyjdzie mi z tego ogród botaniczny . Pozdrawiam Przede wszystkim musisz zobaczyć co to za gatunki tych sosen, wtedy będziesz wiedzieć jakie rosną duże. Działka nie jest mała ale nie jest też duża, dla sosen zawsze znajdzie się miejsce, bo sam mam kilkanaście odmian, które pięknie pachną. Niektóre da się w łatwy sposób formować - obecnie gdy mają właśnie nowe przyrosty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 26.05.2015 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Witam dzięki za odpowiedź. W większości wiem co to za gatunki. Mam min. watereri, hakowatą, maleńkie bośniackie 3 szt., rzymską, drobnokwiatową, himalajską, dwie limby no a oprócz tego jeszcze kilkanaście niewiadomych - powoli odkrywam co to za jedne . Uwielbiam te moje sosny i mam nadzieję że jakoś je zmieszczę na działce (a mi się zdawało że jest dość spora). Oczywiście będę wdzięczna za jakiekolwiek rady, podpowiedzi i zdjęcia. Sosny rzeczywiście cudnie pachną - a moje w tym roku to chyba nawet kwitną (czy to możliwe)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 27.05.2015 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 CityMatic może mógłbyś podesłać jakies zdjęcie swoich sosen. Strasznie chciałabym wiedzieć jak te kilkanaście odmian wygląda posadzone na działce. Bo zaczynam troche panikować . Z tego co się zorientowałam to największe mam chyba dwie himalajskie - myślisz że będzie mozna im ograniczyć wzrost poprzez wyłamywanie świeczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 27.05.2015 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Jeśli mogę wtrącić, to co może dolegać moim sosnom (zwykła sosna z lasu - Pinus sylvestris) że żółkną im igły. Gleba bielicowa, raczej dla mało wymagających sosen powinna być w sam raz...Możecie polecić jakiś nawóz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 27.05.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Jeśli mogę wtrącić, to co może dolegać moim sosnom (zwykła sosna z lasu - Pinus sylvestris) że żółkną im igły. Gleba bielicowa, raczej dla mało wymagających sosen powinna być w sam raz... Możecie polecić jakiś nawóz? Jeśli sosna młoda ...i ma ponad 3 lata to normalne jeśli nie to opryskaj jakimś preparatem przeciw grzybom i mszycą i będzie dobrze - są lata kiedy sosny nie wiedzieć czemu są mało wrażliwe na takie zjawiska(być może brak mroźnej zimy). Aby dokładniej zdiagnozować chorobę trzeba sfotografować zjawisko Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.05.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Jeśli mogę wtrącić, to co może dolegać moim sosnom (zwykła sosna z lasu - Pinus sylvestris) że żółkną im igły. Gleba bielicowa, raczej dla mało wymagających sosen powinna być w sam raz... Możecie polecić jakiś nawóz? Żadnego nawozu, jak masz suche bielice. A żółknie z braku wody. Chyba, że żółknie cała wiosną - to osutka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 29.05.2015 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Hej wrzucam dwie koncepcje ogrodu - takie na szybko. Chodzi bardziej o rozplanowanie rabat, określenie w jakim kierunku pójść. Poproszę o konstruktywną krytykę i pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 29.05.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 pierwsza koncepcja- te dwa kawadraty po obu stronach podjazdu- wg mnie to będzie źle wyglądało. druga - miękka- lepsza, ale wzrok tez zbiega się w lewy kąt ogrodu. Jeszcze próbuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.05.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 ja bym ten ogród bardziej leśny zrobiła: http://images68.fotosik.pl/927/f274756c5383e21fgen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 29.05.2015 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Wow, dzięki dziewczyny. Magnolia - wzrok biegnie do lewego narożnika bo tam bedzie altana oraz plac z miejscem na ognisko (to te dwa prostokąty . Elfirku - cały czas myśle o tym leśnym ogrodzie. Myślisz, że pasowałby do tych wszystkich kątów prostych? Kostka juz jest więc tego nie zmienię. Ale wszystkie rośliny mogę jeszcze poprzesadzać (a przynajmniej większość). Podpowiedz jeszcze proszę jakie rośliny pasowałyby do tych moich sosen - takie mniejsze jako wypełnienia. Dobrze u mnie rosną sosny, świerki, jodły, żywotniki, jałowce. Szczególnie interesują mnie jakieś krzewy i niewielkie drzewka o białych kwiatach. Marzy mi się jaśminowiec i magnolia - ale ona chyba wymaga gleb próchniczych. Chociaż sąsiedzi w ogrodzie mają i jest piękna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 29.05.2015 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Dodam jeszcze że po prawej stronie wzdłuż ogrodzenia mam posadzone te nieszczęsne, znienawidzone na forach muratora tuje szmaragdy. Niestety będzie tam w przyszłości biegła droga i chcieliśmy się od hałasu i kurzu jakoś szczelnie osłonić. One na razie są małe - tak ok 80 cm (bo na razie jest tam pole . Jak trochę podrosną zamierzam coś posadzić przed nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 29.05.2015 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Elfirku - różaneczniki i azalie będą na pewno . Dostałam jeszcze lilaka Kasavitsa Moskvy który na razie rośnie w doniczce. Zastanawiam się czy nie dokupić jeszcze dwóch czy trzech sztuk i wtedy posadzić je taką większą grupą albo w dwóch mniejszych grupach w dwóch różnych miejscach w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia.d 29.05.2015 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Jeszcze jedna wersja - idąc trochę za pomysłem Elfir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.05.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 niestety nie da się nic sensownego proponować nie mając pojęcia o twoim ogrodzie, jego otoczeniu, warunkach świetlnych. wpisz w google "lesny ogród" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts