raf1. 27.05.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Witam!Posiadam 2 włączniki schodowe Ospel którymi chce wł/wył swiatło w schowku. Jak to podłączyć by działało na przemiennie dodam że na chwile obecną można tylko wł/wył w 1 miejscu. W jednej puszcze mam 5 kabli w tym jeden fazowy natomiast w 2 puszcze 3 kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.05.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Zaprosić elektryka, zobaczy, co jest w jednej i drugiel puszcze, podłączy i sprawdzi instalację pod względem ochrony przeciwporażeniowej. Śpisz na puszcze spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 27.05.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 W jednej puszcze mam 5 kabli w tym jeden fazowy natomiast w 2 puszcze 3 kable Opcja 1 - odłącz zasilanie -> weź omomierz, multimetr, fazer -> zlokalizuj poszczególne żyly -> połącz zgodnie ze schematem Link Opcja 2 - wróć do postu wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf1. 27.05.2015 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 nic mi tu nie pasuje do tych schematu. W tej puszcze 1 gdzie mam 5 zył zbiegają się 3 przewody tj 1 zasilania z tablicy 1 z lampy i 1 z drugiej puszki wszystkie 3 żyłowe tj niebieski, brązowy i zielono-żólty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf1. 27.05.2015 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Zaprosić elektryka, zobaczy, co jest w jednej i drugiel puszcze, podłączy i sprawdzi instalację pod względem ochrony przeciwporażeniowej. Śpisz na puszcze spokojnie chciałby jednak być "bohaterem w swoim domu":rolleyes: prawie wszystkie włączniki sam podłączyłem tylko z tym mam problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.05.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 nic mi tu nie pasuje do tych schematu. W tej puszcze 1 gdzie mam 5 zył zbiegają się 3 przewody tj 1 zasilania z tablicy 1 z lampy i 1 z drugiej puszki wszystkie 3 żyłowe tj niebieski, brązowy i zielono-żólty Nijak te wyliczenia nie chcą się zgadzać 3 przewody 3 żyłowe daje 9 żył nie 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf1. 27.05.2015 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Nijak te wyliczenia nie chcą się zgadzać 3 przewody 3 żyłowe daje 9 żył nie 5. 4 zyły są połączone zaciskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.05.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 4 zyły są połączone zaciskiem Jakie żyły kolor, cztery z pięciu czy z dziewięciu piszesz samymi zagadkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 27.05.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2015 Między puszkami ze schodowy powinny być 4 żyły. Da się na 3 ale nie powinno więc nie napiszę jak;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf1. 28.05.2015 02:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 4 z 9 wiec pozostaje pieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 28.05.2015 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Jeszcze raz, jeśli dobrze rozumiem, w pierwszej masz trzy przewody: od zasilania, do lampy i do drugiej puszki, każdy po trzy żyły. I odróżniasz je? W drugiej masz jeden przewód, 3 żyły, (z pierwszej puszki ?) To teraz analizuj obwód: żyła fazowa od zasilania idzie do pierwszej puszki. Trafia na wspólny zacisk włącznika. Z niego idzie dwiema równoległymi żyłami korespondencyjnymi do drugiego włącznika, gdzie znowu łączy się w jedną, idzie ponownie do pierwszej puszki (wciąż jest to faza), a dalej do lampy. Za lampą przestaje być fazą, staje się N, wraca do pierwszej puszki i dalej w kierunku zasilania. Do tego wszędzie żyła PE. Czyli między tablicą a pierwszą puszką dwie żyły robocze (+PE), między pierwszą puszką a lampą dwie robocze (+PE), między puszkami z włącznikami schodowymi 3 robocze (+PE). Przy tym, co masz oczywiście nie zachowasz kolorystyki przewodów - przynajmniej prawidłowo oznacz końcówki, bo jakoś nie wierzę, byś dał się namówić na wyprucie przewodu ze ściany, aby w zamian wrzucić 3razy brązowy + ż-z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf1. 28.05.2015 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) Jeszcze raz, jeśli dobrze rozumiem, w pierwszej masz trzy przewody: od zasilania, do lampy i do drugiej puszki, każdy po trzy żyły. I odróżniasz je? W drugiej masz jeden przewód, 3 żyły, (z pierwszej puszki ?) Tak dokładnie przy czym niektóre są połączone zaciskami tak że z puszki pierwszej wystaje 5 żył . Taki włącznik mam do założenia z pierwszej puszki wychodzą kable w kolorze 3x brązowy, 1x niebieski 1x zielono-zółty. W drugiej puszcze standarodowo L,N,PE Edytowane 28 Maja 2015 przez raf1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 28.05.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Zgaduję, że połączony masz N od strony zasilania i N od strony lampy oraz PE od strony zasilanie z PE od lampy. A wolne końce to: faza od strony zasilania, faza do lampy i wszystkie trzy żyły (dwie korespondencyjne i faza "powrotna") do drugiego włącznika. Będzie działać, choć oczywiście kolory między włącznikami są błędne i nie ma PE do drugiej puszki. W tej sytuacji nie używaj określeń "standardowo L, N, PE", w Twoim przypadku to akurat nie taka będzie rola tych żył w między puszkami, wszystkie trzy będą fazowymi, choć oczywiście za włącznikiem, zatem ta faza nie będzie tam obecna zawsze na każdej z żył (ale zawsze na co najmniej jednej). Wiesz, jak ten włącznik podłączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf1. 28.05.2015 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Zgaduję, że połączony masz N od strony zasilania i N od strony lampy oraz PE od strony zasilanie z PE od lampy. A wolne końce to: faza od strony zasilania, faza do lampy i wszystkie trzy żyły (dwie korespondencyjne i faza "powrotna") do drugiego włącznika. Będzie działać, choć oczywiście kolory między włącznikami są błędne i nie ma PE do drugiej puszki. tak dokładnie W tej sytuacji nie używaj określeń "standardowo L, N, PE", w Twoim przypadku to akurat nie taka będzie rola tych żył w między puszkami, wszystkie trzy będą fazowymi, choć oczywiście za włącznikiem, zatem ta faza nie będzie tam obecna zawsze na każdej z żył (ale zawsze na co najmniej jednej). Wiesz, jak ten włącznik podłączyć? Rzeczywiście w 2 puszce są 3 fazy Podłączyłem ale nie działa tj można włacznikami wł/wył lampe ale nie na przemiennie. No nie wiem jak to podłączyć żeby było ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 28.05.2015 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Ja wiem - po prostu elektryk, nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.05.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 tak dokładnie Rzeczywiście w 2 puszce są 3 fazy Podłączyłem ale nie działa tj można włacznikami wł/wył lampe ale nie na przemiennie. No nie wiem jak to podłączyć żeby było ok Cóż można Ci pomóc jak tak jasne tłumaczenia nie skutkują Na początek rozłącz wszystkie połączenia w puszkach, zlokalizuj przewód doprowadzający zasilanie i żyłę L (czyli tam gdzie świeci kontrolka) Następnie zlokalizuj przewód z lampy połącz żyły N i PE z takimi samymi przewodu zasilającego. Żyły L obwodu są przerwane i miedzy nie trzeba odpowiednio połączyć wyłączniki schodowe, schematów od groma w necie. Na zdjęciu własnym masz wyłącznik z rysunkiem bardzo prostym, drugi wyłącznik odwróć do góry nogami i połącz je dwoma żyłami między sobą i zostaje Ci jedno wejście i jedno wyjście, taki układ potraktuj jak normalny wyłącznik. Jak sobie teraz nie poradzisz to jednak wezwij elektryka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 28.05.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) I żebyś nie zrobił błędu przy podłączaniu wyłącznika, tego co na zdjęciu. Masz na widocznej stronie 6 otworów, na niewidocznej również 6, ale na widocznej stronie tylko dwa środkowe to styki (wspólne, do jednego z nich podłączasz fazę), a na przeciwnej stronie skrajne pary to styki przełączane, do nich podłączasz żyły idące do analogicznych styków w drugim włączniku. Pozostałe sześć miejsc na przewód to tylko dziury w obudowie, nie biorą udziału w połączeniach (w tej wersji wyłącznika). Rzeczywiście w 2 puszce są 3 fazy Coś czuję, że podniosłeś ciśnienie kilku kolegom. W drugiej puszce są 3 żyły, na których jest (w zależności od położenia wyłączników) jedna faza. 3 fazy oznacza coś zupełnie innego, znanego ci może pod nazwą siła. Edytowane 28 Maja 2015 przez mturdus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf1. 28.05.2015 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Jak byłby szkic to było by dla mnie łatwiej. Wiem który przewód jest zasilający i który z lampy zyły N i PE mam połaczyć rozumiem w puszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf1. 28.05.2015 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 I żebyś nie zrobił błędu przy podłączaniu wyłącznika, tego co na zdjęciu. Masz na widocznej stronie 6 otworów, na niewidocznej również 6, ale na widocznej stronie tylko dwa środkowe to styki (wspólne, do jednego z nich podłączasz fazę), a na przeciwnej stronie skrajne pary to styki przełączane, do nich podłączasz żyły idące do analogicznych styków w drugim włączniku. Pozostałe sześć miejsc na przewód to tylko dziury w obudowie, nie biorą udziału w połączeniach (w tej wersji wyłącznika). Generalnie pod zaciski czerwony to faza to akurat wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 28.05.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 I żebyś nie zrobił błędu przy podłączaniu wyłącznika, tego co na zdjęciu. Masz na widocznej stronie 6 otworów, na niewidocznej również 6, ale na widocznej stronie tylko dwa środkowe to styki (wspólne, do jednego z nich podłączasz fazę), a na przeciwnej stronie skrajne pary to styki przełączane, do nich podłączasz żyły idące do analogicznych styków w drugim włączniku. Pozostałe sześć miejsc na przewód to tylko dziury w obudowie, nie biorą udziału w połączeniach (w tej wersji wyłącznika). Coś czuję, że podniosłeś ciśnienie kilku kolegom. W drugiej puszce są 3 żyły, na których jest (w zależności od położenia wyłączników) jedna faza. 3 fazy oznacza coś zupełnie innego, znanego ci może pod nazwą siła. Ale na wyłączniku jest rysunek dość zrozumiały a jak ktoś go nie rozumie to jednak powinien zadzwonić po elektryka;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts