Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie włącznika schodowego

Recommended Posts

I żebyś nie zrobił błędu przy podłączaniu wyłącznika, tego co na zdjęciu. Masz na widocznej stronie 6 otworów, na niewidocznej również 6, ale na widocznej stronie tylko dwa środkowe to styki (wspólne, do jednego z nich podłączasz fazę), a na przeciwnej stronie skrajne pary to styki przełączane, do nich podłączasz żyły idące do analogicznych styków w drugim włączniku. Pozostałe sześć miejsc na przewód to tylko dziury w obudowie, nie biorą udziału w połączeniach (w tej wersji wyłącznika).

Coś czuję, że podniosłeś ciśnienie kilku kolegom. W drugiej puszce są 3 żyły, na których jest (w zależności od położenia wyłączników) jedna faza.

3 fazy oznacza coś zupełnie innego, znanego ci może pod nazwą siła.

chodziło mi że faza na każdym kablu:sick:

chodziło mi że faza na każdym kablu:sick:

No, w tym rzecz. Coby język tudzież klawiatura wyraziła to, co pomyśli głowa. Ja wiem, o co Ci chodziło, ale napisałeś coś innego :) A skoro już się czepiam nazewnictwa... na każdej żyle tego przewodu :)

Ten schemat na pewno znasz:

http://www.instalacjebudowlane.pl/obrazki2/schemat_wlacznik_schodowy_300813.jpg

Przerysuj go sobie na twoją sytuację (układ przewodów), pamiętaj o PE i po sprawie.

schemat_wlacznik_schodowy_300813.jpg