Remiks 28.05.2015 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 (edytowane) Generalnie pod zaciski czerwony to faza to akurat wiem Generalnie to jest tak że po kolorze fazy się nie rozpoznaje;-) Edytowane 28 Maja 2015 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf1. 28.05.2015 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 I żebyś nie zrobił błędu przy podłączaniu wyłącznika, tego co na zdjęciu. Masz na widocznej stronie 6 otworów, na niewidocznej również 6, ale na widocznej stronie tylko dwa środkowe to styki (wspólne, do jednego z nich podłączasz fazę), a na przeciwnej stronie skrajne pary to styki przełączane, do nich podłączasz żyły idące do analogicznych styków w drugim włączniku. Pozostałe sześć miejsc na przewód to tylko dziury w obudowie, nie biorą udziału w połączeniach (w tej wersji wyłącznika). Coś czuję, że podniosłeś ciśnienie kilku kolegom. W drugiej puszce są 3 żyły, na których jest (w zależności od położenia wyłączników) jedna faza. 3 fazy oznacza coś zupełnie innego, znanego ci może pod nazwą siła. chodziło mi że faza na każdym kablu:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raf1. 28.05.2015 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Generalnie to jest tak że po kolorze fazy się nie rozpoznaje;-) serio:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mturdus 29.05.2015 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 chodziło mi że faza na każdym kablu:sick: No, w tym rzecz. Coby język tudzież klawiatura wyraziła to, co pomyśli głowa. Ja wiem, o co Ci chodziło, ale napisałeś coś innego A skoro już się czepiam nazewnictwa... na każdej żyle tego przewodu Ten schemat na pewno znasz: http://www.instalacjebudowlane.pl/obrazki2/schemat_wlacznik_schodowy_300813.jpg Przerysuj go sobie na twoją sytuację (układ przewodów), pamiętaj o PE i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts