Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległośc wiaty (drewutni) od granicy - ZNOWU

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów.

Na wstępie przepraszam że znowu taki temat, ale może ktoś podzieli się doświadczeniem i pomoze.

Sprawa wyglada następująco: posiadam połowę domu na malutkiej działce 2,5 ara w zabudowie szeregowej (czyli za płotem sąsiad - którego jeszcze nie ma..ale będzie niebawem)

Ogrzewam kominkiem bo gaz...masakra finansowa.

Chciałbym postawic wiatę (altanę, zadaszenie - jak zwał tak zwał) przy granicy z sąsiadem o wymiarach 5 dlugoscx1,5 (gł)x2,5 wysokośc. Elementem takiego rozwiazania mialoby byc także male pomieszczenie gospodarcze (gdzies w srodku lub na koncu) - czyli ok3,9 m skład, 1,1 pomieszczenie.

Co wiem:

1. nalezy zglosic

2. nie jest to budynek (chyba) - a jak to się ma do tego pomieszczenia gospodarczego??

Czy moga byc jakies problemy z pozwoleniem na to. Moglbym zrobic to na wariata bez zglaszania, ale...zawsze jest jakies ale...

Może ktoś móglby podzielic się doświadczeniami w tym zakresie.... Z góry dziękuje za zainteresowanie

skoro gaz to masakra finansowa to może po prostu lepiej docieplić dom zamiast bawić się w palacza?

Miejsce na drewno podlega przepisom o ochronie przeciwpożarowej, więc na twoim miejscu nie zgłaszałbym wiaty na drewno.

Miejsce na drewno podlega przepisom o ochronie przeciwpożarowej, więc na twoim miejscu nie zgłaszałbym wiaty na drewno.

Kiedyś znajomy strażak (który na co dzień zajmuje się odbiorami budynków pod względem p. poż ) czyli zna przepisy a nie robi na sikawce, mówił mi że drewno opalowe w zgodzie z przepisami musi być składowane min 4m od granicy działki. Generalnie to martwy przepis, ale jak wystąpisz o takie coś to mogą ci wydać 4m.

Witajcie

Na wstępie dzieki za zainteresowanie...

Nie chodzi tutaj o drewno bo tak jak napisał kolega jest to martwy przepis (te 4 metry od granicy), wszyscy mają gdzieś to położone w pobliżu granicy i daleko tutaj do 4 metrów...w zgłoszeniu nie podałbym ze jest to na drewno...nazwalbym to wiata, altanka, składzik narzędziowy, a co bym tam składował to moja sprawa...

PS dom docieplony super ale co z tego...jakoś trzeba grzac...

Kurcze najlepiej zrobiłbym to w zgodze z przepisami...tylko jest jeden problem hehe, całośc działki to ok 250m2 (zabudowa szeregowa z małym ogródkiem), a 4 metry to ja mam do granicy do budynku. Miałem tylko nadzieję że ktoś przerabiał temat, co napisac w wniosku i jak się bronic przed komplikacjami...

pozdrawiam

skoro dom dobrze ocieplony to jak ogrzewanie gazowe może wychodzić "masakra"?

Ja płace 800 zł za cały sezon grzewczy.

Elfir... a mieszkasz juz w domu? Bo my - najczęściej we dwójkę (dziecko rzadko przebywa w domu) za miesiąc tylko z ogrzaniem wody płacę miesięcznie ponad 80PLN (co dałoby więcej niż 800PLN TYLKO za ciepłą wodę!

(za cały rok ok 2tys PLN) czego też nie uważam za masakrę a za bardzo przyzwoity wynik:yes:

Witajcie

Na wstępie dzieki za zainteresowanie...

Nie chodzi tutaj o drewno bo tak jak napisał kolega jest to martwy przepis (te 4 metry od granicy), wszyscy mają gdzieś to położone w pobliżu granicy i daleko tutaj do 4 metrów...w zgłoszeniu nie podałbym ze jest to na drewno...nazwalbym to wiata, altanka, składzik narzędziowy, a co bym tam składował to moja sprawa...

PS dom docieplony super ale co z tego...jakoś trzeba grzac...

Kurcze najlepiej zrobiłbym to w zgodze z przepisami...tylko jest jeden problem hehe, całośc działki to ok 250m2 (zabudowa szeregowa z małym ogródkiem), a 4 metry to ja mam do granicy do budynku. Miałem tylko nadzieję że ktoś przerabiał temat, co napisac w wniosku i jak się bronic przed komplikacjami...

pozdrawiam

Nic nie wskórasz z Elfir, która romantyczna już była...;)

Zbuduj wiatę, którą zawsze będziesz mógł przenieść, rozebrać (spalić w kominku:D). Urzędasom nie dawaj szansy. Siedź cicho. Ale nie od razu z motyką na słońce! Małą 3 x 3 m, na dziewięciu kotwach . I patrz co się dzieje...Może sąsiad będzie sympatyczny? Może będzie miał ten sam problem? Wtedy przytuli do Twojej, swoją wiatkę. Wtedy Ty dobudujesz drugą 3,5 x 3,5...Będziecie tam z sąsiadem flaszkę trzymać...Itd...

Kominki...ma rację:D Taka wiata może być także elementem dekoracyjnym

DSC01665.jpg

a a propos ogrzewania gazem... w sezonie GRZEWCZYM nam wychodzi coś ponad 1000-1400 PLN w zależności od zimy

kominek raczej rekreacyjnie - lub dodatkowe dogrzanie wieczorkiem:)

Edytowane przez ave!

Odnosnie gazu:

elfir, ave! - 800, 1000 zł za sezon?? Żart. Grzeje się ...październik, listopad, grudzień, styczeń, luty, marzec, kwiecień, maj (czasem..ps. ten rok) - czyli sto zł miesięcznie?? chyba jakaś kpina, ja teraz używam tylko gazu do cieplej wody i płacę 50 zł miesięcznie (kilkanascie metrów gazu, we dwójkę tylko z żoną...), woda tylko do kapieli i mycia rąk nic więcej...to jak Wy chcecie ogrzac dom 120 m2 za 50 zł przy -10, -15 mrozach miesięcznie??? a może macie jakiś tanszy gaz, z chin czy coś...hehehe

Ale to nie był temat gazu...

Odnosnie wiaty...

Chodzi o temat postawienia takiego czegoś przy granicy z działką sasiednia...prawo budowlane mówi o budynkach...czy wiata jest budynkiem?? raczej nie bo nie ma pełnych przegród, scian...jest to chyba budowla...a tutaj juz przepisy odnosnie odległości od granicy działki nie obowiązują...

Jeżeli chodzi o postawienie na wariata to srednio to widzę, sąsiadow jeszcze nie znam, ale nawet jak poznam to dzisiaj jest dobrze a jutro lipa może byc...samowola budowlana kosztuje od 5-10 tys grzywny, i czytałem orzeczenia sądów które nakładały na osoby takie kary, a poszło oczywiscie o temat...sąsiadowi przeszkadza jakieś drewniane coś...zacienia przeslania widok z okien itd...

...

Odnosnie wiaty...

Chodzi o temat postawienia takiego czegoś przy granicy z działką sasiednia...prawo budowlane mówi o budynkach...czy wiata jest budynkiem?? raczej nie bo nie ma pełnych przegród, scian...jest to chyba budowla...a tutaj juz przepisy odnosnie odległości od granicy działki nie obowiązują...

.sąsiadowi przeszkadza jakieś drewniane coś...zacienia przeslania widok z okien itd...

trzeba w takim razie przewidzieć czy to coś bedzie coś przesłaniac sasiadowi.... skoro to blizniak więc rozmieszczenie działki jest wiadome, a poza tym jakiej wysokości bedą te wiaty? Moja ma z 180 cm? Te w granicy działki i tak wymagaja pozwolenia sąsiada, a przynajmniej dobrosąsiedzkie stosunki powinny być zachowane.

i jeszcze :offtopic: moze to trochę :lol2: uproszczona matematyka - za miesiąc bez grzania 80,Pln a te grzane to 150, 200, 400, mam najczęściej po styczniu, sezon kończymy w kwietniu.... - ale zima lekka była i ta i poprzednia i zależy jeszcze od upodobań cieplnych.;: i juz koniec:offtopic:

Elfir... a mieszkasz juz w domu?

Mieszkam od roku. Przez pierwszy rok płaciłam do gazowni ryczałt po ok. 200 zł/mc i teram mam nadpłatę, która wykorzystuję już ponad rok. (co daje na razie poniżej 1200 rocznie z wodą. A 800 zł w sezonie grzewczym)

przy -10, -15 mrozach miesięcznie??? .

Naprawdę miałeś zimą -15 stopni w Koszalinie. W Poznaniu tej zimy jak spadło do - 8 stopni to był max i to kilka dni było. A tak stale powyżej zera.

Ostatnie dwie zimy były bardzo łagodne. W zasadzie od połowy kwietnia piec włączał się sporadycznie do grzania. W maju już był wyłączony.

Edytowane przez Elfir

Wiata miałaby miec ok 2-2,40 wysokości w najwyjzszym punkcie. Zgoda sasiada wlasnie tutaj nic nie ma do rzeczy, sa przepisy i albo mozesz to zrobic albo nie...

czyli w sumie nikt nie spotkał się z problemem, w takim razie wybieram się do wydzialu architektury i budownictwa, zobaczymy co oni powiedza na ten temat. Musze tylko dobra mowe sobie przygotowac i jakies koncepcje...

Mieszkam od roku. Przez pierwszy rok płaciłam do gazowni ryczałt po ok. 200 zł/mc i teram mam nadpłatę, która wykorzystuję już ponad rok. (co daje na razie poniżej 1200 rocznie z wodą. A 800 zł w sezonie grzewczym)

Nie chcem ale muszem.Ach te twoje obliczanki cacanki.Gazu to używasz mając odbiorniki jak rozumiem, PG i KG.Jeśli tylko woda z PG to stwierdzę ale najpierw i spytam do czego jej używacie???

mam kocioł Junkersa. Po prostu mam dom na granicy pasywności i zimą nie utrzymuję temperatury szklarniowej w domu.

Zastawiam się jak słabo i z błędami musi zostać wybudowany dom szeregowy (czyli dwie ściany są dogrzewane przez sąsiadów), by ogrzewanie gazem było "masakrą"? I czy nie lepiej zamiast pudrować "syfa" zamieniając salon w kotłownię, nie zrobić dobrego audytu - CO JEST NIE TAK Z TYM DOMEM i poprawić.

Edytowane przez Elfir

"ciężko widzę tutaj dogadac się na konkretny problem"...Wiesz, to działa w obie strony...Spróbuj wyciągnąć z tej dyskusji jak najwięcej dla siebie. Wieloaspektowość wątku się zrobiła...Ale temat ten sam...Ja o Elfir dobrego słowa nie powiem w kontekście kominka (:cool:). Ale w kwestii parametrów grzania nie ma się co czepiać. Tak jak wspomniałem, nośnik nieistotny. Przykład domku, który można ogrzać kominkiem jako jedynym źródłem ciepła: przez 11 lat spalał 10-12 metrów drewna. Po modyfikacji kominka tego drewna starcza ok 6 mp. Inwestując w ocieplenie takie jak ma Elfir, zużycie drewna spadnie do 3 mp. W pale się niektórym nie mieści! A Twoja drewutnia może być dużo mniejsza!:)

Jak Ci nie pasuje nasze gadanie, można moderować....