Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odległośc wiaty (drewutni) od granicy - ZNOWU

Recommended Posts

Jak zwykle się wyłamałem i zrobiłem drewutnię 10 cm od granicy działki

czyli tam gdzie z samochodu najprosciej i najszybciej zwalić drewno.

tak mi rozsądek podpowiadał a urzędnik drewna nie będzie teszczył.

Urzędnik co najwyzej moze karę wdupcyć a to wszystko za moje płacone podatki dlatego wolałem się urzędnika nie pytać ani nie zgłaszac.

domek gospodarczy narzędziownie mam z 1,5 metra od granicy.

takie to u nas posrane ze dom sąsiada stoi dokłądnie 2,40 cm od granicy mojej działki

co urzędnik robił w tej chwili tego nie wiem...

http://images66.fotosik.pl/946/307c2de0b8155980med.jpg

a domek

http://images67.fotosik.pl/947/ce08300966f329cbmed.jpg

Piotr - kominek w salonie jest do grzania a nie do rekreacji? :)

Budynek gospodarczy może nawet stać w granicy, jeśli nie przekracza 25 m2, długości 5 m i wysokości chyba 3 m.

Wiesz.....Ja jako rekreację preferuję brydża, żagle, i koszenie trawy...Kominkiem grzeję, bo nie mam innego źródła ciepła...:)

"ciężko widzę tutaj dogadac się na konkretny problem"...Wiesz, to działa w obie strony...Spróbuj wyciągnąć z tej dyskusji jak najwięcej dla siebie. Wieloaspektowość wątku się zrobiła...Ale temat ten sam...Ja o Elfir dobrego słowa nie powiem w kontekście kominka (:cool:). Ale w kwestii parametrów grzania nie ma się co czepiać. Tak jak wspomniałem, nośnik nieistotny. Przykład domku, który można ogrzać kominkiem jako jedynym źródłem ciepła: przez 11 lat spalał 10-12 metrów drewna. Po modyfikacji kominka tego drewna starcza ok 6 mp. Inwestując w ocieplenie takie jak ma Elfir, zużycie drewna spadnie do 3 mp. W pale się niektórym nie mieści! A Twoja drewutnia może być dużo mniejsza!:)

Jak Ci nie pasuje nasze gadanie, można moderować....

Baturka ale ona grzeje dopierutko sezon.Po dwóch lub trzech będzie bardziej miarodajna.Ma pasywniaka 5 litr.i zimy jej nie straszne.Coś mi tu nie teges.

Mały teren ale skłaniałbym się do tego co mówi Baturka.Zawsze możesz rozebrać czy przenieść.Moja drewutnia stoi na kotwach metalowych ale nie tu co powinna bo sąsiad sobie nie życzył.Wyszło na jego, trudno czas przywyknąć.15 mp mieści i ma w sobie zaplecze gospodarcze.Dziwne przepisy tu podajecie.;).Do mniej jak 3l domu elfir wypowiadać się nie będę.ponieważ za trzy sezony zmieni zdanie co do wielkości rachunku.Czas-time.

Kominki...ma rację:D Taka wiata może być także elementem dekoracyjnym

[ATTACH=CONFIG]319456[/ATTACH]

a a propos ogrzewania gazem... w sezonie GRZEWCZYM nam wychodzi coś ponad 1000-1400 PLN w zależności od zimy

kominek raczej rekreacyjnie - lub dodatkowe dogrzanie wieczorkiem:)

DOM tak tani w utrzymaniu kupię od zaraz .....

Poproszę tylko o parę istotnych informacji :

Jaki metraż ?

Jak lokalizacja ?

Jak sąsiadka ?

f.5 - cos wlasnie takiego mi się wymarzyło jak Ty masz. I druga sprawa - masz rację, ja tez jestem ostatnim kimś kto pytałby się kogoś o takie sprawy...ale, zawsze jest jakieś ale...ludzie są różni, a wizja...kiedys kary na poziomie 5-10 tys zł nie jest różową wizją. Dlatego dowiem się w tym tygodniu co na to urząd...dam znac jeżeli to kogoś interesuje...

DOM tak tani w utrzymaniu kupię od zaraz .....

Poproszę tylko o parę istotnych informacji :

Jaki metraż ?

Jak lokalizacja ?

Jak sąsiadka ?

dom nie na sprzedaż :D mały dom (112m) z poddaszem uzytkowym w prostokacik prawie kwadracik, dobrze ocieplony, my śrdenio ciepłolubni - gaz od 2 ciepłych zim. Lokalizacja małe miasto a sąsiedzi (i sasiadki!) dziękowac mili :lol2::lol2:

a moja drewutnia stoi 1.5 m od granicy a po drugiej stronie garaż sasiada - w takie samej odleglosci od granicy .