Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Wszystkich!

Planuję wybudowanie domu klematis 12 z pracowni Archon:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-klematisach-12/m52eb6bf38ff3f

Jestem ciekawy waszych opinii, rad uwag dotyczących:

- samej pracowni Archon w tym ogólne dopracowanie projektów jak i obsługa klienta,

- kwestie samego projektu, czy wg Was jest on praktyczny i dobrze przemyślany (czy może lepszym rozwiązaniem byłoby http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-klematisach-11/m499c0028a9683 )

- Jakie zmiany wprowadziliście w kwestii materiałów konstrukcyjnych (np ściana porotherm 24+20 styro)?, jaki zastosowalibyście strop?

- Jakiego meteriału użylibyście do wykonania dekoracyjnych elementów elewacji? (trochę boję się drewna),

- Co sądzicie o zmianach, które chciałbym wprowadzić tj usunięcie balkonu, brak okien dachowych, ogrzewanie podłogowe na dole), proszę zaproponujcie inne, które uważacie za zasadne

- Jako, że nie potrzebuję takiej ilości pokoi, górę mojej części chciałbym zaadoptować w poniższy sposób:

piętro.jpg

sądzicie, że to dobre rozwiązanie?

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie opinie,

pozdrawiam,

Mateusz B.

ściana silikat 18 cm + grubszy styropian.

Na pietrze powiększyłabym łazienkę lub dodała pralnię.

Zmniejszyła łazienkę na parterze i zrobiła spiżarkę, bo kuchnia jest bardzo ciasna.

Bardzo niewygodny jest też wiatrołap.

Poza tym rekuperacja = wywalenie części kominów. Piec gazowy można wyprowadzić przez ścianę.

Edytowane przez Elfir

Dzięki serdeczne za pierwszą opinie,

Piętro chciałem właśnie zmienić wg rzutu który na szybko mazgnąłem (łazienka powiększona o 2,5 m2, dodatkowo garderoba i zrobienie z dwóch pokoi jednego z garderobą)

Co do wiatrołapu i kuchni to słuszna uwaga, wydaję mi się, że wiatrołap można powiększyć na etapie adaptacji a kosztem części łazienki na dole dołożyć spiżarnie, którą nie ukrywam bardzo chciałbym mieć.

Co do rekuperacji to muszę przemyśleć sprawę.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...