Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich. W dziale zapoznawczym już się przedstawiałem, ale kilka informacji powtórzę w moim poniższym zapytaniu.

Przymierzam się do budowy domu na działce o wymiarach szer. 24m, dł.31m usytuowanej frontem w kierunku południowym z lekkim pochyleniem na wschód. Mam dwoje małych dzieci, dla których przewiduję na piętrze osobne pokoje, potrzebujemy z żoną wygodnej sypialni z miejscem na dużą szafę i toaletkę oraz dodatkowego, niewielkiego pokoju, który będzie pełnił funkcje gabinetu i pokoju gościnnego. Łazienka musi zmieścić WC, dużą umywalkę, kabinę prysznicową i dużą wannę (ew. pralkę).

Na parterze przewiduję dobrze oświetloną część dzienną z otwartym salonem z kominkiem, jadalnią i wygodną, częściowo otwartą kuchnią. Na dole przyda się oczywiście osobne WC, mała garderoba i pomieszczenie gospodarcze + garaż na jedno auto.

Dom powinien mieć powierzchnie użytkową ok. 100-130m3 i mieć nieskomplikowaną bryłę oraz dwuspadowy dach, pod którym znajdzie się użytkowe poddasze. Dodam, że chciał bym, aby dom był możliwie tani w budowie i możliwie energooszczędny (wiem, że garaż w bryle budynku spowoduje duże utraty ciepła, ale miejsca na garaż doklejony lub wolno stojący nie mam i tylko takie rozwiązanie wchodzi w grę).

Wybrałem projekt NADIA (http://www.dobredomy.pl/projekt/nadia/) ponieważ spełnia w zasadzie wszystkie moje warunki. Proszę jednak obeznanych w temacie, a w zasadzie chyba fachowców o pomoc w ocenie projektu, jego funkcjonalności, przewidywanych kosztach budowy i utrzymania takiego domu. Co można w tym projekcie poprawić/usprawnić/zmienić na korzyść względem moich potrzeb? Proszę pamiętać, że stronę południową mam od frontu, lekko zachodzi ona na ścianę, na której jest kominek. Czy ewentualnie można ten dom zrobić bardziej energooszczędnym niż to przewiduje projekt? Czy możliwe jest zastosowanie pod budynkiem gruntowego wymiennika ciepła (żwir), jaki będzie przybliżony koszt w przypadku tego projektu, jaka opłacalność i jakie zmiany należy w takim wypadku wprowadzić w projekcie?To samo pytanie dotyczy kominka z płaszczem wodnym, który zasili grzejniki w całym domu jako wspomaganie ogrzewania gazowego - jaka opłacalność, koszt i zmiany w projekcie?

Czy możliwa jest zmiana dachu na (nie wiem, jak fachowo to nazwać) wykonany z blacho-dachówki, mniej wystający poza obrys domu występujący często w domach energooszczędnych? Czy możliwe jest przerobienie facjaty nad małym pokojem z balkonem tak, aby była ona w formie prostopadłościanu z płaskim dachem nad wypustem/facjatą?

Jakie będzie najlepsze usytuowanie domu na działce (24mx31m)? Ja przymierzam się do umieszczenia domu w prawym dolnym rogu, tzn. odsunięcie od prawej strony o 4m (wymóg przepisów + swobodny przejazd i przestrzeń wyłożona kostką na dodatkowe auto/przyczepkę) a od frontu o 6m (wystarczające miejsce na auto na podjeździe i na prosty, drewniany taras od frontu). Tym sposobem mimo niewielkiej powierzchni działki (ok. 750m) od frontu miejsca jest wystarczająco, a mam jeszcze kawałek podwórka od lewej strony i całkiem spory ogródek z tyłu (ok. 350m2) od strony północno-zachodniej (tam w przyszłości w samym górnym rogu planuję postawić dodatkowy garaż lub małe pomieszczenie gospodarcze). Czy można w jakiś lepszy sposób usytuować dom na takiej działce?

Pytanie dodatkowe - podoba mi się ogrodzenie stylu śródziemnomorskim, czyli zwyczajnie niezbyt wysoki mur otynkowany i pomalowany na jasny kolor + furtka i brama ze stali lub coraz częściej spotykane ogrodzenia z siatkowej konstrukcji wypełnionej żwirem. Ostatecznością są stalowe przęsła wypełnione dość gęsto deskami. Myślę jedynie o ogrodzeniu od frontu, czyli 24mb łącznie z bramą przesuwną i furtką. Które z ogrodzeń będzie bardziej praktyczne, jaka jest różnica w cenie i jaka trwałość w naszych warunkach?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i uwagi.

moim zdaniem dobrze ocieplony dom ogrzewany gazem nie będzie wymagał używania kominka jako dodatkowej kotłowni.

Dlatego robienie płaszcza wodnego to tylko niepotrzebne zawyżanie sobie kosztów. Lepiej te pieniądze przeznaczyć w lepsze ocieplenie czy rekuperację.

Przy rekuperacji możesz zrezygnować z kominów (poza kominkowym) a rurę od pieca wyprowadzić przez ścianę.

Nie ma sensu robić okna przesuwnego od frontu w salonie. Zamiast tego starczy duże przeszklenie. Wychodzić na taras i wypoczywać będziecie przy jadalni.

Powiększyłabym okna szczytowe i zamieniła portfenetry na zwykłe okna, przez co pokoje będą ustawniejsze. Szkoda, że sypialnie na piętrze są takie małe.

Bezsensowny jest też balkon w najmniejszym pokoju - element kosztowny, podatny na błędy wykonawcze, a w praktyce nie będzie w ogóle używany.

Ta konstrukcja siatkowa wypełniona żwirem - chodzi o gabiony? Sam stelaż nie jest bardzo drogi, ale wypełnienie kamieniem już tak.

Edytowane przez Elfir

Witam wszystkich,

Jestem nowy na forum i przymierzam się do zakupu działki oraz do budowy domu z projektu NADIA (dobre domy).

Czy ktoś z forum zbudował bądź buduje taki dom? Czy ktoś posiada projekt tego domu na sprzedaż?

I czy ewentualnie ktoś z forumowiczów jest w stanie udostępnić plik DWG lub PDF z planem parteru oraz planem poddasza? Chciał bym jeszcze przed zakupem projektu wprowadzić plan do programu Twoje Studio Projektowe 2 i pobawić się w aranżację wnętrza itd.

pozdrawiam

Piotrek