Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrodzenie ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hm, niekoniecznie. Pewnie zależy od tego jak dużo chcemy tego posadzić,ale byłoby to dziwne, gdyby bambus był droższy od zwykłego ogrodzenia np. metalowego.

A co byś powiedział na ogrodzenie z łączonych materiałów?? Np. metal i kamień? Osobiście bardziej pasuję mi połączenie drewno + kamień, ale tylko to znalazłem na stronie pozbruku.

GRD_genua_5.jpg

pozdrawiam

elemntów kłótych .

Możesz pokazać taki element? Bo nie wiem co to jest?

Znam jedynie kute elementy :D

w kwestii bambusów - żywe, znoszące mrozy do - 24 stopni bez uszkodzeń mrozowych to Fargesia nitida i Fargesia murielae - od 1,5 do 3 m wysokości. Można ciąć, w końcu to trawa.

http://www.palmiarnia.info/wp-content/uploads/2014/06/murielae_bambuspflanzen.jpg

Wymagają jednak półcienia/cienia i osłoniętego przed wiatrami stanowiska - doskonałe są ogrody leśne lub miejskie. W polu będzie zrzucać liście i podmarzać.

Ale to żywopłot z nie ogrodzenie sensu stricte.

Chyba, ze chodzi o to:

http://www.zenjapaneselandscape.com/p7lsm_img_5/fullsize/japanese_fence04woodwork_fs.jpg

http://www.myjapanesegarden.com/images/fence1.jpg

2063614089_a4025f5ebd_z.jpg?zz=1

to wcale nie wypada tak tanio, bo patyki bambusowe o dużych przekrojach są drogie. Najlepiej ściągać samemu z Chin materiał przez aliexpress.

Salvada, a może jakieś argumenty przemawiające za tym, że ten typ ogrodzenia jest najlepszy? Do mnie też nie przemawia za bardzo bambus rosnący luzem jako ogrodzenie, choć ten powiązany/poukładany jest już ciekawym rozwiązaniem. Chociaż po dobnie jak Ty wolałbym bardziej tradycyjne rozwiązanie.

Prośba o poradę, muszę w końcu wziąć się za ogrodzenie ale nie wiem jakie...

Myślałem o drewnianym ale w modernistycznej formie ?

Jakieś sugestie lub zdjęcia poglądowe mile widziane.

ja mam u siebie zrobione drewniane z połączeniem metalu, oczywiście w ocynku, wieczorem postaram się zrobić jakieś zdjęcie i podesłać jako przykład, jak dla mnie - bardzo ciekawe rozwiązanie, a zarazem nowoczesny wygląd

hm, także chętnie zobaczę Twoje zdjęcia, interesujące połączenie masz. gonzalezz, takich spiczastych dachów to chyba nie, aczkolwiek czasem można trafić na różne "perełki architektury". Myślę, że dałoby się przy odpowiednim urządzeniu ogrodu uzyskać spójność między ogrodzeniem, a całością,

• 2 weeks później...

a ja mam taki problem.

na początku roku będę grodził działke - ok. 250 metrów bieżących, z tym że ok. 80 w lesie. waham się pomiędzy siatką i ogrodzeniem ze zwykłych, prostych desek - żadnych frezów czy zaokrągleń. jestem bliżej tych desek, ale czy usytuowanie ich 'w lesie' nie skróci ich życia? ciągle w cieniu, trochę wilgoci...