Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrodzenie ?

Recommended Posts

Hm, jeżeli byłyby dobrze i starannie zaimpregnowane jakimś środkiem ochronnym to nie powinny się jakoś bardzo szybko rozkładać. Kwestia też jakie drewno, czy to już stałe ogrodzenie będzie, czy tylko czasowe też ma znaczenie przecież. Co do siatki, to będzie to chyba bardziej długowieczne rozwiązanie od desek, ale do mnie w ogóle nie przemawia(mam i muszę się męczyć)

• Odpowiedzi 71
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja mam taki problem.

na początku roku będę grodził działke - ok. 250 metrów bieżących, z tym że ok. 80 w lesie. waham się pomiędzy siatką i ogrodzeniem ze zwykłych, prostych desek - żadnych frezów czy zaokrągleń. jestem bliżej tych desek, ale czy usytuowanie ich 'w lesie' nie skróci ich życia? ciągle w cieniu, trochę wilgoci...

zastanów się czy przez ogrodzenie z desek nie przeskoczą zwierzęta leśne. Sarny lubią oskubać korę drzewek ozdobnych.

Ja bym postawił jednak na mur. Szczególnie w wypadku, gdy ktoś ma bardzo wścipskich sąsiadów i dużo czasu spędza właśnie w widocznym obszarze. Ostatnio widziałem mur Amsterdam bodajże od Pozbruk. Gdzie był mur i w nim tylko dwa przęsła. Wygląda to na prawdę ciekawie ;)

Mur w lesie to jednak trochę za dużo :p to co najwyżej na froncie działki, jeżeli kogoś stać i komuś się podoba, bo taki mur sporo kosztuje.

Jasne. Od razu granitowy, coby się nie szczypać :D

No chciał dobrze, ale przedobrzył.

a ja mam taki problem.

na początku roku będę grodził działke - ok. 250 metrów bieżących, z tym że ok. 80 w lesie. waham się pomiędzy siatką i ogrodzeniem ze zwykłych, prostych desek - żadnych frezów czy zaokrągleń. jestem bliżej tych desek, ale czy usytuowanie ich 'w lesie' nie skróci ich życia? ciągle w cieniu, trochę wilgoci...

Zgadzam się z Elfirem, siatka lepiej zabezpieczy Twój teren. Drewno nawet najlepiej zaimpregnowane zawsze będzie miało krótszą żywotność od stali.

zgadzam się z jendrzejem odnośnie frontu działki i muru, o jakim wspomina erko. Jest jeszcze trzecia opcja, którą ostatnio widziałem u znajomego,. który ma działkę pod lasem, mianowicie miał tam wbite pale(dosyć grube) i pomiędzy nimi taką "kwadratową" siatkę-poszczególne druty w siatce przecinały się pod kątem 90 stopni. Tylko nie wiem jak z żywotnością bo on ma to dopiero ze dwa lata.

No ogólnie siatka jest tu chyba najlepszym wyjściem, bo nie wiem czy można to inaczej sensownie zrobić, pozostaje tylko kwestia tego jaka siatka i jakie słupki.

A z przodu taki amsterdam wyglądałby ładnie, lecz osobiście zrobiłbym go z przęsłami.

Edytowane przez JendrzejJawor

Janek1979 - to się nazywa siatka leśna ;) ale żywotność tego chyba nie jest zbyt poważna, bo druty są raczej cienkie... jest tania i bardzo często wykorzystywana jest jako ogrodzenie tymczasowe placu budowy, co chyba świadczy o jej trwałości...

słupki będą stalowe na betonowej podmurówce - lanej, żadne prefabrykowane wynalazki. dookoła chyba jednak będą deski, a jak w zalesionej części rozpadną się zbyt szybko to zostaną zamienione na normalną siatkę. najgorsze jest jednak to, że fundament 'w lesie' trzeba będzie wykopać ręcznie, a korzeni tam pewnie trochę będzie...

Jendrzej, ja wole chyba amsterdam w wersji pełnej tzn. beż żadnych przęseł ani niczego takiego.

mj2007, dzięki, jakoś musiała mi nazwa tego rodzaju siatki umknąć z pamięci :) Hm, deski impregnowane samodzielnie czy już kupowane zaimpregnowane? A odnośnie kopania, to pozostaje dobry,ostry szpadel i do dzieła. Powodzenia :)

• 2 months później...
  • 1 month później...
dekster70, ile ludzi, tyle opinii, wystarczy sobie przeczytać ten wątek, każdy poleci Ci coś innego. Najlepiej to niech rodzice zdecydują, to oni tam będą mieszkać, bo z tego co piszesz to tak: siatka odpada, bo już jest, drewno odpada, więc pozostaje jeszcze m.in. beton, metal albo gabiony jakieś. My na przykład mamy ogrodzenie metalowe i jesteśmy zadowoleni, ładnie się prezentuje i nie rdzewieje, więc w sumie mogę Ci polecić metalowe