Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rekuperacja w domu alergików .. słaby pomysł ... popytaj co w takich rurach od reku jest po 2 sezonach ..

Jestem alergikiem i u mnie się sprawdza, a po 7 latach w rurach od reku nie znalazłem żadnego potwora ;)

Wystarczy wymieniać jak należy filtry - tu jest wybór jak dokładnie odfiltrujemy zanieczyszczenia z zewnątrz - nawet dym przez EU9 nie przeleci, a i przez EU5 niewiele się go przedostaje.

Do tego w tym roku przeozonowałem całą instalację bo skoro w samochodach się to stosuje to czemu nie zwłaszcza przy gruntowym wymienniku ciepła.

https://forum.murator.pl/topic/201430-jakie-ogrzewanie-domu/page/2/#findComment-6860029

Korekta

Wcześniej podałem błędne dane - powierzchnia , piwnica 168 m2 , parter 168 m2 , poddasze ok 80 m2 .

Piwnica ściany 24 bloczek + 10 cm styrodur , posadzka piwnicy styrodur 8 cm ( zakładamy piwnicę ogrzewaną , ale część ciepła będzie z pieców o których wcześniej pisałem )

Parter ściany pustak ceramiczny 30 cm + 15 cm styropian

Dach wełna mineralna 30 cm

Wentylacja grawitacyjna .

Piec na ekogroszek - pytanie jaki ? Myślę , że max 14 kW .

Budowa domu jest siostry , ja u siebie mam piec polecany na forum i jestem tak średnio zadowolony .

Porównuje mój piec 12kW na ecoal i piec kolegi Stalkot ok 24 kW - spalanie CWU dla 4 osób - praktycznie takie samo czyli 4,5 - 5,5 kg ( u mnie nie wiem jak można osiągnąć spalanie poniżej 3 kg jak niektórzy się chwalą ) , palimy tym samym węglem .

Spalanie CWU i CO w okresie zimowym ze Stalkotem ciężkie do oceny , bo kolega palił na przemian węglem polskim i czeskim ( ilości porównywalne na polskim , na czeskim do 50 % palił więcej ) .Oczywiście porównanie nie do końca miarodajne , ale super polecany kocioł kontra przewymiarowany średniak .

Czyli szukam kotła renomowanego producenta z dobrym sterownikiem , o małym zużyciu ekogroszku zarówno w latem jak i zimą .

Popracuj nad ustawieniami podtrzymania w swoim kotle tj. wydłuż przerwę pomiędzy podaniami i daj krotnośc podawania bez dmuchawy tak, żeby nie wygasał.

Co do kotła to skoro maks 14 kW to Skam-P Plus 12 kW ma maks 15 kW i dobrze dopasowany palnik.

https://forum.murator.pl/topic/201430-jakie-ogrzewanie-domu/page/2/#findComment-6860035

Rekuperacja w domu alergików .. słaby pomysł ... popytaj co w takich rurach od reku jest po 2 sezonach ..

Polecam jako podstawowe źródło ciepła kominek z płaszczem wodnym , uzupełniony o bufor odpowiedniej wielkości

Jestem alergikiem, jedno z dzieci -alergik, mam rekuperację i nie narzekam :)

Do tego podłogówka w całym domu i nie zamieniłabym jej na nic innego ( ale o tym już gdzies pisałam)

https://forum.murator.pl/topic/201430-jakie-ogrzewanie-domu/page/2/#findComment-6862979