Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolor ścian będzie dobrze wyglądał w tym salonie?

Mateusz550

Recommended Posts

Jw. Proszę o poradę w doborze kolorów w tym wnętrzu przy pozostawieniu mebli (ława do wymiany - jeśli ktoś ma pomysł, to również będę wdzięczny). Pokój jest widny, ma okno od strony zachodniej. Myślałem nad namalowaniem pionowych nieregularnych pasów na jednej ze ścian w różnych kolorach, tylko nie wiem jakich, żeby to estetycznie wyglądało i dokupieniu dodatków (poduszki, wazony, osłonki). Poza tym odcinek ściany za TV też chciałbym w kolorze jednego z pasów. Także koncepcja jakaś jest, tylko nie wiem jakie barwy zastosować... Rozważałem zakup murku dekoracyjnego, ale to chyba zbyt kosztowne, więc nie wiem czy się zdecyduję. Proszę o konkretne podanie odcieni. Z góry dziękuję.

IMG_6452.jpgIMG_6454.jpgIMG_6455.jpg

IMG_6461.jpg

IMG_6458.jpg

Edytowane przez Mateusz550

Właśnie o takim kolorze myślałem ze względu na dywan, który jest, bo w innym wypadku to podejrzewam, że poszedłbym w jakieś tony szarości. A z pasami to miałem taki zamiar, żeby na jednej ścianie również najwięcej było tego śmietankowego (czyli takie tło) i chciałem namalować na tym kilka cienkich pasów koloru np. ciemnozielonego i jakiegoś jeszcze... Jakiekolwiek jeszcze wskazówki? Jestem bardzo wdzięczny za każdą odpowiedź :)

Ścianę w głębi pomalowałabym na kolor ciemnej zieleni (odcień z narożnika), pozostałe na kolor śmietankowy (nie żółty). Do tego jasne gładkie poduszki, obraz przewiesiłabym nad drugą część narożnika. W pasy dałabym co najwyżej zasłony i gładką prostą firanę.

• 1 year później...

Nie zakładam nowego tematu, gdyż cały czas dotyczy on tego pomieszczenia. Plany ułożyły się inaczej i dopiero teraz pokój został przemalowany.

Obecne zdjęcia tutaj: http://www.fotosik.pl/u/Mateusz501/album/2344991

Planuję zamówić meble, tj.

- szafkę RTV,

- komodę w miejsce obecnie stojącego TV

- oraz zakup stolika kawowego.

Myślałem o tym, żeby zamówić białe lakierowane + wstawki (jak w projekcie) w kolorze podłogi (lub wstawki wenge).

Pomieszczenie zostało pomalowane kolorem Śnieżki "Migdałowy raj", gdyż myślałem, że szary beż będzie dobrze współgrał z przyszłą kolorystyką mebli, jednak teraz nie do końca jestem do niego przekonany (zastanawiałem się jeszcze nad "Jaśminową aleją" i to byłby chyba lepszy wybór, bo cieplejsza barwa i chyba lepiej wyglądałaby z obecnym wyposażeniem - teraz coś dla mnie nie gra).

1. Czy lakierowane białe + kontrastowe (dębowe/wenge) wstawki, to dobry wybór? Jeśli nie, to proszę o sugestie. Moje obawy wiążą się z tym, iż nie do końca jestem przekonany czy krem (na poduszkach, dywanie i częściowo na firanach) dobrze łączy się z bielą. Myślałem jeszcze o kremowych lakierowanych...ostatecznie sam nwm co lepsze, dlatego proszę o radę.

2. Jak ocieplić wnętrze? Wydaje mi się, że czegoś brakuje... Żałuję, że wybór nie padł na "Jaśminową aleję" Śnieżki. Obecny kolor ścian jest dość zimny i przypomina bardziej bardzo słabe kakao niż kolor z poduszek, który byłby myślę, że bardziej trafnym... ale to wszystko przez te wzorniki w sklepach...

3. Czy kolor na ścianach jest znów nieodpowiedni? Nie chcę już ponownie malować, mam nadzieję, że da się dobrać jakoś meble i dodatki, żeby dobrze to wyglądało.

Edytowane przez Mateusz550

• 2 weeks później...

Masz bardzo tradycyjną, babciną kanapę. I babcine zasłonki.

I do tego chcesz wstawiać proste meble lakierowane na wysoki połysk. Kompletnie to nie pasuje.

Dywan powinien być gładki, albo w bardzo mało wyrazisty, rozmyty wzór.

Na dodatek nie posłuchałeś wcześniejszych rad i pomalowałeś po swojemu. To po co ci porady na forum?

tak czasami bywa, że coś podkorci i potem trzeba dać sobie z tym radę ;)

Tak jak mówi Elfir. Z tą kanapą wiele nie da się uzyskać. Gdybyś poszedł w delikatniejsze meble - kanapę - nawet coś z ikei - tanie, wygodne i mają neutralne kolory, meble też proste drewniane, żadne lakiery i paseczki z wenge, proste zasłony, ewentualnie i firany bez upięć i wzorów.

Pomieszczenie jest małe - dałabym zwykłą kanapę nie rogową, stolik (nie ten, który stoi w rogu), może jakiś fotel - niekoniecznie "od kompletu" i komodę pod tv