gahan 08.06.2015 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 U nas przyszedł czas na taras; będzie drewniany, usytuowany na południowej stronie domu, ok.25 mkw, ponad gruntem ok.70cm ( dom podpiwniczony). I teraz próbuję sobie jakoś zaplanować otoczenie-wykończenie zewnętrzne tego tarasu - jak zamaskować przestrzeń pod tarasem widoczną z trzech stron. Nie podoba mi się usypanie góry ziemi wokół i obsadzenie zielenią płożącą. Myślałam o wybudowaniu murków oporowych, pierwszy odsunięty od tarasu o ok. 1.5m i niższy od tarasu o 35cm , kolejny murek w odległości ok.1m od pierwszego i wys. na 35cm. Przestrzenie zasypane ziemią, obsadzone roślinami. Chciałabym uzyskać efekt ziemnych tarasów, schodzących łagodnie do trawnika. Nie wiem tylko czy takimi rozstawami murków uzyskam odpowiednie proporcje i optyczne złudzenie,że taras nie jest tak wysoko. Jeśli murki oporowe - to murować po okręgu? ( taras prostokątny); Druga sprawa - siedząc na takim podwyższonym tarasie chciałabym się jakoś skryć przed widokiem z zewnątrz, przeciągiem - czy obsadzać krzewami, ew.drzewkami najbliższą przestrzeń koło tarasu czy raczej zamknąć widok z ulicy wyższymi nasadzeniami w granicy ogrodu? A może macie jakieś inne pomysły na przestrzeń wokół tarasu na podwyższeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.06.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) wszystko zależy od urządzenia reszty ogrodu. Możesz też ustawić kratownice na pnącza i obsadzić. Wówczas pustki u dołu nie będzie widać. Możesz też stopniować sam taras - zrobić część wyższą i niższą.http://muratordom.pl/srv/hl/t/photos/t/40974/taras-na-dwoch-poziomach_1675739.jpg Albo jak tu: boczne ścianki i rośliny, które maskują wysokość tarasu. http://www.freshpalace.com/wp-content/uploads/2013/06/Home-in-Burlingame-California-Outdoor-Fireplace-Wooden-Terrace.jpg Edytowane 8 Czerwca 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 08.06.2015 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 Mamy dom na wsi, przy polach i łąkach, tradycyjny, ze spadzistymi dachami, a ogród planuję również wiejski - z lawendą, brzozą, różami, kwitnącymi krzewami, pelargoniami na oknach ... Do tego cegła, ceramiczne donice, drewniane meble. Czyli ogród nienowoczesny;)Chciałabym taras w przyszłości zadaszyć,żeby spełniał rolę werandy, bo wiadomo jak słońce daje od południa i zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.06.2015 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) to ja bym zrobiła kratownice na pnącza. Można je potem kontynuować pod zadaszenie w niektórych miejscach, by dodatkowo osłonić taras Edytowane 8 Czerwca 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.06.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 musiałyby być bardzo wysokie. - 70 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.06.2015 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 zastawiam sie jaka jest trwałość takich donic z drewna, tym bardziej, że od strony tarasu nie ma ich jak konserwować. Wolałabym już murowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 11.06.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 jednak z lanego betonu i zbrojone sa najmocniejsze. Można je obłożyć drewnem, będą wtedy pasować do drewna na tarasie i trwałe będą. Wg mnie donice przylegające do tarasu sa bardzo atrakcyjne- łaczą przestrzeń domu z przestrzenią ogrodu, zieleń 'wchodzi' lekko na taras. Można tam sadzić i drzewa, tylko niewielkie i wtedy taka donica musi mieć odpowiednią wielkośc. ja bym nie robiła zbyt dużej ilości poziomów, żeby nie za dużo się działo w takim miejscu. Do tarasu wys 70 cm, donica obniżona o 30 cm, to ona sama będzie miała wys 40 cm- akurat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts