Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otoczenie tarasu

Recommended Posts

U nas przyszedł czas na taras;

będzie drewniany, usytuowany na południowej stronie domu, ok.25 mkw, ponad gruntem ok.70cm ( dom podpiwniczony).

I teraz próbuję sobie jakoś zaplanować otoczenie-wykończenie zewnętrzne tego tarasu - jak zamaskować przestrzeń pod tarasem widoczną z trzech stron. Nie podoba mi się usypanie góry ziemi wokół i obsadzenie zielenią płożącą.

Myślałam o wybudowaniu murków oporowych, pierwszy odsunięty od tarasu o ok. 1.5m i niższy od tarasu o 35cm , kolejny murek w odległości ok.1m od pierwszego i wys. na 35cm. Przestrzenie zasypane ziemią, obsadzone roślinami. Chciałabym uzyskać efekt ziemnych tarasów, schodzących łagodnie do trawnika.

Nie wiem tylko czy takimi rozstawami murków uzyskam odpowiednie proporcje i optyczne złudzenie,że taras nie jest tak wysoko.

Jeśli murki oporowe - to murować po okręgu? ( taras prostokątny);

Druga sprawa - siedząc na takim podwyższonym tarasie chciałabym się jakoś skryć przed widokiem z zewnątrz, przeciągiem - czy obsadzać krzewami, ew.drzewkami najbliższą przestrzeń koło tarasu czy raczej zamknąć widok z ulicy wyższymi nasadzeniami w granicy ogrodu?

A może macie jakieś inne pomysły na przestrzeń wokół tarasu na podwyższeniu :)

wszystko zależy od urządzenia reszty ogrodu.

Możesz też ustawić kratownice na pnącza i obsadzić. Wówczas pustki u dołu nie będzie widać.

Możesz też stopniować sam taras - zrobić część wyższą i niższą.

http://muratordom.pl/srv/hl/t/photos/t/40974/taras-na-dwoch-poziomach_1675739.jpg

Albo jak tu: boczne ścianki i rośliny, które maskują wysokość tarasu.

http://www.freshpalace.com/wp-content/uploads/2013/06/Home-in-Burlingame-California-Outdoor-Fireplace-Wooden-Terrace.jpg

Edytowane przez Elfir

Mamy dom na wsi, przy polach i łąkach, tradycyjny, ze spadzistymi dachami, a ogród planuję również wiejski - z lawendą, brzozą, różami, kwitnącymi krzewami, pelargoniami na oknach ... Do tego cegła, ceramiczne donice, drewniane meble. Czyli ogród nienowoczesny;)

Chciałabym taras w przyszłości zadaszyć,żeby spełniał rolę werandy, bo wiadomo jak słońce daje od południa i zachodu.

jednak z lanego betonu i zbrojone sa najmocniejsze. Można je obłożyć drewnem, będą wtedy pasować do drewna na tarasie i trwałe będą.

Wg mnie donice przylegające do tarasu sa bardzo atrakcyjne- łaczą przestrzeń domu z przestrzenią ogrodu, zieleń 'wchodzi' lekko na taras.

Można tam sadzić i drzewa, tylko niewielkie i wtedy taka donica musi mieć odpowiednią wielkośc.

ja bym nie robiła zbyt dużej ilości poziomów, żeby nie za dużo się działo w takim miejscu.

Do tarasu wys 70 cm, donica obniżona o 30 cm, to ona sama będzie miała wys 40 cm- akurat.