Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt ogrodu- projekt oswietlenia

Recommended Posts

A no wlasnie, potrzebuje jak zwykle pomocy.

Elektrycy powoli koncza i pytaja ile obwodow wyrzucic na ogrod. Dziala ma 21 arow. Nie mam zielonego pojecia co i jak. Wiec pytam doswiadczonych.

Z przodu rondo, domek w stylu dworkowym.

Ta kostka to tak umownie, rondo jednak najprawdopodobniej zostanie.

Moze podpowiecie tez, jak i czy podswietlac bryle domu?

garaz.jpg

IMG_7369.jpgIMG_7370.jpg

a będziesz z tego podświetlenia bryły domu korzystał?

Układ oświetlenia robi się pod konkretny projekt ogrodu. Ty masz tylko to rondo.

Ale policzmy.

1. Oświetlenie przy furtce, zmierzchowe, aby gość mógł w ogóle odczytać numer posesji i znaleźć guzik do domofonu.

2. Oświetlenie dojścia między furtką a domem włączane albo z domu przy drzwiach wejściowych albo czujnikiem ruchu

3. Lampy zamocowane na budynku garażu do oświetlenia placu przed garażem włączane czujnikiem ruchu (btw. sprawdzałeś czy przy takim układzie kostki wykręcisz samochodem? Bo promień skrętu osobowego samochodu liczy się ok. 6 m i tak na oko moim zdaniem niewygodnie będzie wjechać a już wyjechać bliżej domu bez wjeżdżania na klomb wymagać będzie dużej precyzji i kręcenia kierownicą.

http://images69.fotosik.pl/953/2bdd55000ff1618fgen.jpg

4. Lampa na ganku - wisząca lub dwa kinkiety, włączana z domu lub czujnikiem zmierzchowym

5. Oświetlenie tarasu włączane na tarasie

6. Oświetlenie ogrodu lampami stojącymi

7. Dodatkowe iluminacje - podświetlenie większych drzew,fontanny, rzeźby, trawy ozdobne.

Jestem plci zenskiej ;) ale to raczej trudno stwierdzi po nicku

Kostka to narysowana tylko od architekta ktory projektowal dom.

Ja bede brala architeka do ogrodu, tylko narazei szukam odpowiedniego- a elektrykom wypadaloby powiedziec.

Klinkiety z przodu po 2 i tyl tak samo juz zaplanowane. Lampmy wiszace nad nad wejsciami tez- zeby byla taka mozliwosc.

Glownie chodzi mi o punkt 6 i 7. Nie chcialabym zeby wszystko bylo wlaczane na jeden wlacznik- tylko jakos zakombinowac i tak zeby ogrod byl ladnie podswietlony, nie mocnym swiatlem- ale sporo tego.

Wrzucam zdjecia aktualne

IMG_4947.jpg

Dlatego się pytałam, czy będziecie w ogóle korzystać z podswietlenia w podbitce?

Nie wiem czy planujecie altanę w ogrodzie, to wówczas trzeba tam też doprowadzić prąd, z tym , że światło można zapalać już w altanie, nie trzeba z domu