dworekretro 08.06.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 A no wlasnie, potrzebuje jak zwykle pomocy. Elektrycy powoli koncza i pytaja ile obwodow wyrzucic na ogrod. Dziala ma 21 arow. Nie mam zielonego pojecia co i jak. Wiec pytam doswiadczonych. Z przodu rondo, domek w stylu dworkowym. Ta kostka to tak umownie, rondo jednak najprawdopodobniej zostanie. Moze podpowiecie tez, jak i czy podswietlac bryle domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 a będziesz z tego podświetlenia bryły domu korzystał? Układ oświetlenia robi się pod konkretny projekt ogrodu. Ty masz tylko to rondo. Ale policzmy.1. Oświetlenie przy furtce, zmierzchowe, aby gość mógł w ogóle odczytać numer posesji i znaleźć guzik do domofonu. 2. Oświetlenie dojścia między furtką a domem włączane albo z domu przy drzwiach wejściowych albo czujnikiem ruchu3. Lampy zamocowane na budynku garażu do oświetlenia placu przed garażem włączane czujnikiem ruchu (btw. sprawdzałeś czy przy takim układzie kostki wykręcisz samochodem? Bo promień skrętu osobowego samochodu liczy się ok. 6 m i tak na oko moim zdaniem niewygodnie będzie wjechać a już wyjechać bliżej domu bez wjeżdżania na klomb wymagać będzie dużej precyzji i kręcenia kierownicą. http://images69.fotosik.pl/953/2bdd55000ff1618fgen.jpg 4. Lampa na ganku - wisząca lub dwa kinkiety, włączana z domu lub czujnikiem zmierzchowym5. Oświetlenie tarasu włączane na tarasie6. Oświetlenie ogrodu lampami stojącymi7. Dodatkowe iluminacje - podświetlenie większych drzew,fontanny, rzeźby, trawy ozdobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dworekretro 09.06.2015 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Jestem plci zenskiej ale to raczej trudno stwierdzi po nicku Kostka to narysowana tylko od architekta ktory projektowal dom. Ja bede brala architeka do ogrodu, tylko narazei szukam odpowiedniego- a elektrykom wypadaloby powiedziec. Klinkiety z przodu po 2 i tyl tak samo juz zaplanowane. Lampmy wiszace nad nad wejsciami tez- zeby byla taka mozliwosc. Glownie chodzi mi o punkt 6 i 7. Nie chcialabym zeby wszystko bylo wlaczane na jeden wlacznik- tylko jakos zakombinowac i tak zeby ogrod byl ladnie podswietlony, nie mocnym swiatlem- ale sporo tego. Wrzucam zdjecia aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Ale do tego potrzebujesz projektu ogrodu. Nie da się inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dworekretro 09.06.2015 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Hm, to jak moge teraz orientacyjnie podac ta informacje elektrykom? CZy w sumie nie musze? BO przeciez kabel bedzie zakopywany dopiero w przyszylm roku cos czuje, a ogrod byc moze robiony wiosna, tylnia czesc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dworekretro 09.06.2015 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 myslisz, ze powinnam oswietalc boki domu? Moi rodzice dookola maja w podbitce halogeny, ale mi sie nie pdoboaa efekt. Jednak chcialabym zachowac dworkowy styl- wiec myslalam wlasnie o oswietleniu kinkietami wejscia i w zasadzei tyle (|+taras) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.06.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Dlatego się pytałam, czy będziecie w ogóle korzystać z podswietlenia w podbitce? Nie wiem czy planujecie altanę w ogrodzie, to wówczas trzeba tam też doprowadzić prąd, z tym , że światło można zapalać już w altanie, nie trzeba z domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dworekretro 09.06.2015 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 nie, nie chce w podbitce.Altana moze bedzie, aczkolwiek nie wiadomo- bo mamy duzy taras, wiec tam planujemy grille i inne takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts