Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka - woda wsiąka w Ytong. Jak naprawić?

Recommended Posts

Witam,

Mam następujący problem - woda z kabiny prysznicowej wsiąka (najprawdopodobniej przez nieszczelności w fugach lub na łączeniu kafelków położonych pionowo z kafelkami położonymi poziomo) w ściany. Te z kolei są wykonane z Ytonga i po drugiej stronie ściany (na korytarzu) pojawiły się niewielkie spulchnienia. Ściany od strony korytarza są pokryte tradycyjnym tynkiem i pomalowane.

Pewnie te spulchnienia robią się dlatego, że Ytong jest materiałem higroskopijnym, a woda szuka ujścia i poprzez nieszczelności przedostaje się do Ytonga, wsiąka w niego i "wychodzi" po drugiej stronie w formie właśnie takich spulchnień.

Czy ktoś z Was umiałby doradzić najbardziej właściwy sposób na naprawienie tego?

Chodzi o naprawę nieszczelności między kafelkami oraz naprawę uszkodzeń Ytonga?

Jakich materiałów najlepiej użyć i w jaki sposób wykonać naprawy?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Być może pomogła by sama wymiana fugi na epoksydową, ale prawdę mówiąc marne szanse. Narożniki (pomiędzy ścianą a podłogą) powinny być zabezpieczone specjalnymi taśmami uszczelniającymi (pod kafelkami), na to odpowiednia izolacja (folia w płynie lub inny specjalistyczny środek, np Mapelastic) i dopiero kafelki + fuga epoksydowa. Wtedy masz pewność, że woda nie dostaje się tam gdzie nei trzeba.

pzdr

Witam,

Mam następujący problem - woda z kabiny prysznicowej wsiąka (najprawdopodobniej przez nieszczelności w fugach lub na łączeniu kafelków położonych pionowo z kafelkami położonymi poziomo) w ściany. Te z kolei są wykonane z Ytonga i po drugiej stronie ściany (na korytarzu) pojawiły się niewielkie spulchnienia. Ściany od strony korytarza są pokryte tradycyjnym tynkiem i pomalowane.

Pewnie te spulchnienia robią się dlatego, że Ytong jest materiałem higroskopijnym, a woda szuka ujścia i poprzez nieszczelności przedostaje się do Ytonga, wsiąka w niego i "wychodzi" po drugiej stronie w formie właśnie takich spulchnień.

Czy ktoś z Was umiałby doradzić najbardziej właściwy sposób na naprawienie tego?

Chodzi o naprawę nieszczelności między kafelkami oraz naprawę uszkodzeń Ytonga?

Jakich materiałów najlepiej użyć i w jaki sposób wykonać naprawy?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

@Betsy, w pierwszej kolejności sugerujemy identyfikację źródła problemu, a następnie usunięcie nieszczelności, przez które woda wnika w ścianę wykonaną z bloczków Ytong. Sugerujemy sprawdzić, czy woda nie dostaje się przypadkiem przez nieszczelność pomiędzy ścianą a brodzikiem. Zdarza się także, że brodzik osadzony na nóżkach jest zbyt wiotki i w skrajnym przypadku mógł połamać się syfon pod brodzikiem. Jeżeli nieszczelności powstały w spoinach pomiędzy płytkami może to wskazywać na niedokładne wypełnienie fug, niewłaściwy dobór zaprawy fugowej (przy kabinie prysznicowej zaleca się wykonanie fug epoksydowych) oraz brak lub niewłaściwe wykonanie izolacji przeciwwilgociowej ściany przy prysznicu za pomocą np. folii w płynie lub innej masy/zaprawy wodochronnej. Widoczne „spulchnienia” na ścianie od strony korytarza to najprawdopodobniej zawilgocony i napęczniały miejscami tynk, który w tych miejscach należy usunąć i ponownie wykonać po wyschnięciu ściany.

Po naprawie źródła problemu sugerujemy odczekanie kilku tygodni, aż ściana będzie w stanie ustabilizować swoją wilgotność. Bloczki Ytong doskonale oddają przyjętą wilgoć, dlatego jeśli źródło problemu zostanie usunięte, a ściana została pomalowana paroprzepuszczalną farbą, ściana w krótkim czasie powróci do projektowanych warunków.

Edytowane przez Ytong Silka Multipor

@Ytong Silka Multipor - bardzo dziękuję za wyczerpującą poradę:)

Już sprawdzałam, że nie jest to problem syfonu. Natomiast miejsca spulchnień wskazują raczej na nieszczelności w spoinach między płytkami. Wykonawca nie zrobił niestety tych spoin z fug epoksydowych :( Prawdopodobnie z tego właśnie powodu po upływie około 11 lat użytkowania pojawiły się nieszczelności i problem przeze mnie opisany.

Chciałabym uniknąć skuwania płytek, więc może usunięcie obecnych spoin (np. rylcem), a następnie wypełnienie szczelin fugą epoksydową pomoże. Mam nadzieję...

Ja mam podobny problem - tylko że w wynajmowanym mieszkaniu, niedawno remontowanym przez właściciela. Tynk na ścianie po drugiej stronie już kruszeje. Oczywiście nie mam ani możliwości, ani pieniędzy, ani chęci na generalny remont cudzej łazienki. A właściciel mieszkania "złota rączka" również się nie kwapi. Moje pytanie jest takie - czy wystarczy uszczelnić fugi przy brodziku i prysznicu silikonem bezbarwnym? Prowizoryczne rozwiązanie, ale chodzi tylko o to, żeby grzyb nie wszedł w ściany.