domi-nikka 09.06.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Jak w temacie. Mam zagwozdkę. W projekcie mam wrysowaną rurę kamionkową fi160 mm, która miała być przeprowadzona pod płytą fundamentową, jednak (nie wchodząc już w szczegóły) w ten sposób przeprowadzona nie została. Stoimy teraz u progu rozpoczęcia prac na elewacji i chciałabym tę rurę przeprowadzić przez ścianę, żeby ją od razu na elewacji "obrobić", tylko nie wiem: 1. jaką rurę, 2. którędy poprowadzić, 3. jaką średnicę? żyłam w przekonaniu, że te 160 mm to minimum, ale "salony kominkowe" twierdzą, że to przesada (ja jestem innego zdania - z racji uniknięcia zjawiska niepełnego spalania); 3. jeżeli kamionkę, to skąd ją wziąć? w "salonach" mieli z tym duży problem... bo... ...bo kiedy nadmieniam o tej kamionce, sprzedawcy pukają się w głowę. Nie wiem, co projektant miał na myśli, kiedy akurat taką rurę wrysował w projekt (jutro spróbuję go złapać na telefon), ale tak czy inaczej mam prośbę o podpowiedź co do pytań nr 1 i 2 wyżej. Sugerowano mi już: - rurę stalową taką, jak do kominów, - rurę kanalizacyjną (czy to w ogóle zgodne ze sztuką??), - rurę spiro (pytanie jak przy kanalizacyjnej???) - i w ogóle jakąkolwiek rurę "bo tam nie ma temperatury, to tylko do doprowadzenia powietrza"; krótko mówiąc, przy odrobinie fantazji mogę sobie tam wsadzić peszel na przewody elektryczne i też hulać będzie... :/ Przy pomyśle rury spiro zająknęłam się nieśmiało, że gdyby rura się przedziurawiła, komin byłby przypchany (działalność ptaków), a w domu (w którym jest wentylacja mechaniczna) wystąpiło podciśnienie, to istnieje (moim zdaniem) możliwość, że spaliny z kominka zostaną przez uszkodzenie w rurze napowietrzającej zassane do wnętrza domu. Pan, z którym rozmawiałam, stwierdził, że "on nie neguje, zasadniczo istnieje taka możliwość, ale oni tak robią od 20 lat i problemu nie było, a jak się upieram, to możemy zrobić inaczej". Nie wiem, czy ja jestem przewrażliwiona i naprawdę można stosować rurę spiro do doprowadzenia powietrza do kominka? Czy też to zwyczajna fuszerka? Poproszę uprzejmie forumowych "speców" o oświecenie blondynki... dzięki z góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.06.2015 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Średniej wielkości kominek - fi 110, bardzo duży - fi 160. Zapotrzebowanie na powietrze jest duże na początku palenia - pierwsze 5 minut. Może być rura kanalizacyjna, byle w obrysie kominka, gdzie może pojawić się temperatura, dać stal. Jak się boisz alu spiro, daj inną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.06.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Witam. Przy pomyśle rury spiro zająknęłam się nieśmiało, że gdyby rura się przedziurawiła, komin byłby przypchany (działalność ptaków), a w domu (w którym jest wentylacja mechaniczna) wystąpiło podciśnienie, to istnieje (moim zdaniem) możliwość, że spaliny z kominka zostaną przez uszkodzenie w rurze napowietrzającej zassane do wnętrza domu. Rura sama się nie przedziurawi ... w wentylacji mechanicznej z rekuperacją nie może być podciśnienia ... ptaki (kawki i gołębie) gniazda wiją w kanałach wentylacyjnych a nie dymowych - w tych drugich jeżeli były już używane po prostu smierdzi im sadzą ... wątpię żeby bociek chciał załozyć gniazdo akurat na Twoim dachu. Nie wiem, czy ja jestem przewrażliwiona ... Spiro zwykłe, aluflex, rura kanalizacyjna szara lub czerwona, rura z ocynku, kanał z ocynku lub plastiku - najczęściej spotykane, prawidłowo zastosowane materiały na czerpnię powietrza. Pozdrawiam. Edytowane 10 Czerwca 2015 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi-nikka 10.06.2015 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Dzięki serdeczne za podpowiedzi Chyba zrobię tą sztywną rurą stalową. Mam jeszcze jedno pytanie przy okazji - wpadł mi pomysł do głowy. Mamy mieć w domu wentylację mechaniczną, więc nie są potrzebne (a właściwie nie może ich być?) kanały wentylacyjne grawitacyjne. Mamy zrobiony tylko jeden komin do kominka (do pieca jest rura turbo), jest to komin systemowy Schiedel, posiada więc kanał wentylacyjny, który tak naprawdę trzeba byłoby zaślepić. Czy można w takim razie, zamiast przebijać się z doprowadzeniem powietrza do kominka przez ścianę, wprowadzić rurę do tego kanału wentylacyjnego w kominie? Czy nie jest to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 10.06.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.06.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Witam.Nie trzeba nawet rury wprowadzać ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi-nikka 11.06.2015 08:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Dzięki! pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 11.06.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Jest możliwe. Witam. Nie trzeba nawet rury wprowadzać ... Pozdrawiam. Hej Hej! MOMENT!!! Bo zgłupiałem! Doprowadzenie świeżego powietrza do kominka przez dach kanałem wentylacji grawitacyjnej ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 11.06.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 NIEUŻYWANYM przewodem wentylacji grawitacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 11.06.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 NIEUŻYWANYM przewodem wentylacji grawitacyjnej OK, to przeczytałem, tylko ze tam jest PODCIŚNIENIE. Nie takie duże jak w kominie dymnym ale jednak. No chyba ze cug w kominie dymnym jest tak duży, ze można sobie na to pozwolić. W każdym razie nie zgodziłbym się na takie rozwiązanie w moim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.06.2015 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 OK, to przeczytałem, tylko ze tam jest PODCIŚNIENIE. Nie takie duże jak w kominie dymnym ale jednak. No chyba ze cug w kominie dymnym jest tak duży, ze można sobie na to pozwolić. W każdym razie nie zgodziłbym się na takie rozwiązanie w moim domu. A czym to podciśnienie jest powodowane w tym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 11.06.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Hej Hej! MOMENT!!! Bo zgłupiałem! Doprowadzenie świeżego powietrza do kominka przez dach kanałem wentylacji grawitacyjnej ????? Bzdura i tyle..... słońce .. wakacje... wariacje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 11.06.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Właśnie realizujemy kominek z takim podłączeniem - jak nie zadziała to zdam relację Zazwyczaj działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.06.2015 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 OK, to przeczytałem, tylko ze tam jest PODCIŚNIENIE. Nie takie duże jak w kominie dymnym ale jednak. No chyba ze cug w kominie dymnym jest tak duży, ze można sobie na to pozwolić. W każdym razie nie zgodziłbym się na takie rozwiązanie w moim domu. Lubię takich klientów... ...omijać szerokim łukiem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 12.06.2015 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Poczytałem i jak najbardziej można doprowadzać świeże powietrze do kominka przez dach. Służą temu wprawdzie odpowiednio przystosowane do tego kominy, ale kanał wentylacyjny też się nadaje, jeśli będzie spełniał odpowiednie warunki. Nadal nie chciałbym takiego rozwiązania w swoim domu bo uważam, że jest lepszy sposób podania świeżego powietrza. Lubię takich klientów... ...omijać szerokim łukiem;) Dziękuję za miłą odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.06.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Poczytałem i jak najbardziej można doprowadzać świeże powietrze do kominka przez dach. Służą temu wprawdzie odpowiednio przystosowane do tego kominy, ale kanał wentylacyjny też się nadaje, jeśli będzie spełniał odpowiednie warunki. Nadal nie chciałbym takiego rozwiązania w swoim domu bo uważam, że jest lepszy sposób podania świeżego powietrza. Dziękuję za miłą odpowiedź i pozdrawiam. "Lepszy" - jakieś argumenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.06.2015 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Witam. Stefanie ... najpierw przedstawiasz na FM całkiem w porządku zrealizowany (znaczy się profesjonalnie i widać że przez znającą się na rzeczy firmę) projekt z wyceną i po wielu jednakowo prawie brzmiących opiniach, że jest OK, dochodzisz do wniosku że jdnak nie jest OK bo jest za drogi i pewnie ten kto Ci go przedstawił złupić żywcem Cię chce ... Potem równie szerokie grono fachowców (takich prawdziwych) przedstawia Ci ta samo rozwiązanie pewnego problemu technicznego, pisząc jak jeden mąż że jest również jak najbardziej OK, a Ty nowu "moizm" siejesz ... Weź no może znajdź do swojego kominka wykonawcę "potakiwacza", który zrobi po prostu wszystko co mu tylko klient zasugeruje nie bacząc czy to jest wedle sztuki budowlanej i prawidłowo pod technicznym względem ... "będziesz Pan zadowolony" ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 12.06.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Witam. Stefanie ... najpierw przedstawiasz na FM całkiem w porządku zrealizowany (znaczy się profesjonalnie i widać że przez znającą się na rzeczy firmę) projekt z wyceną i po wielu jednakowo prawie brzmiących opiniach, że jest OK, dochodzisz do wniosku że jdnak nie jest OK bo jest za drogi i pewnie ten kto Ci go przedstawił złupić żywcem Cię chce ... Szukałem zrozumienia dla tych cen i je znalazłem. Ofertę zaakceptowałem. Kominek już prawie gotowy. Potem równie szerokie grono fachowców (takich prawdziwych) przedstawia Ci ta samo rozwiązanie pewnego problemu technicznego, pisząc jak jeden mąż że jest również jak najbardziej OK, a Ty nowu "moizm" siejesz ... ... Wyraziłem swoją wątpliwość i spotkałem się z profesjonalnym wyjaśnieniem tegoż od "szerokiego grona fachowców (takich prawdziwych)". Więc o co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.06.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Witam. Nadal nie chciałbym takiego rozwiązania w swoim domu bo uważam, że jest lepszy sposób podania świeżego powietrza. Chyba o nic ... najwyraźniej staję się coraz bardziej zgryźliwy ... ale to wina ostatnich wyborów chyba ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 12.06.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Witam. Chyba o nic ... najwyraźniej staję się coraz bardziej zgryźliwy ... Nie, wcale tak nie uważam. Nie wiem skąd taki "samosąd". Tak, zostaje przy swoim. Spotkałem się kiedyś z opinią, że doprowadzenie powietrza do kominka, kominem wentylacyjnym (z góry) jest niewskazane, bo może wystąpić tzw. ciąg wsteczny. Stad wzięło się moje pytanie, bo mam jeszcze możliwość dokonania wyboru. Przeciąganie się wzajemne w kanałach kominowych jakoś mnie nie przekonuje. Wydaje mi się, że pobór powietrza kanałem pionowym od góry ku dołowi następuje wbrew prawom fizyki, w związku z czym, osłabia się naturalny ciąg od komina dymowego. Ale doczytałem - można stosować, pisałem już o tym wyżej. Uważam, że najrozsądniej jest przewód napowietrzający wyprowadzić poza budynek, prowadząc go poziomo. To tylko moja, skromna, niekompetentna opinia. Proszę wczytać się w powyższe wyjaśnienia od "szerokiego grona fachowców (takich prawdziwych)". Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts