Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kratek wentylacyjnych w obudowie kominka wodnego ?

lukas_78

Recommended Posts

Witam!

Temat się wydaje banalny aczkolwiek z punktu widzenia estetycznego i grzewczego ważny.

Postanowiłem zabudować wkład wodny Unico Nemo

http://www.unico-kom.../oferta/nemo-2/

Obudowę wykonałem z płyt silikatowo krzemianowych dostępnych na rynku. Doczytałem w instrukcji producenta , że kratki wlotowe pod wkładem winny mieć powierzchnie czynną 1000 cm2 oraz kratki wylotowe identyczna powierzchnię. Do tego zrobiłem komorę dekompensacyjną, która również winna mieć kratki. Biorąc pod uwagę, że człowiek przegląda projekty i bardzo rzadko widać spora liczbę kratek własnie ze względów estetycznych. Przykładowo utrzymując , że moja obudowa ma wymiary 0,96 m szer i 1,92 m wysokości w górnej części musiałbym umieści łącznie 4 kratki o wymiarach 17x30 cm aby spełnić warunki producenta.

Moje pytanie brzmi: Czy przypadkiem w kominku wodnym nie zależy nam na maksymalnej izolacji wkładu aby osiągnąć temperaturę roboczą ?

Skoro ten konkretny wkład posiada 16 kw mocy łącznej z czego 12 kw idzie do wody, a 4 kw przez szybę przednia to może wystarczą jakieś symboliczne kratki aby obudowy nie rozerwało :)

jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii?

Trudno powiedzieć, dlaczego producent wkładu wodnego, podaje identyczne parametry kratek wlotowych i wylotowych. Trudno również zrozumieć jego intencje, gdy podaje identyczny rozmiar jak dla kominka powietrznego. Zakładam tumiwisizm...może asekuranctwo...

Trudno powiedzieć, dlaczego producent wkładu wodnego, podaje identyczne parametry kratek wlotowych i wylotowych. Trudno również zrozumieć jego intencje, gdy podaje identyczny rozmiar jak dla kominka powietrznego. Zakładam tumiwisizm...może asekuranctwo...

Nie Baturka.To jest takie samo ciało w salonie jak powietrzny.Musi oddychać.Jeśli z założenia zabudujesz ciepło w znaczeniu ciepła obudowa w PW i sam wkład będzie w sobie nosił brzemię płaszcza,bez kratek tak na prawdę nic się nie zmienia no chyba ,że jasno instrukcja kieruje użytkownika w tym kierunku.Gdy kratki o wymiarach zgodnych ze sztuką i technologią grzania w KZPŁW się pojawiają,ciepło i tak spierniczy ku górze.:yes:.Mały zysk bo podłogówka i kalafiory robią swoją robotę.:yes:

a można zrobić obudowę dla wkładu z PW w ogóle bez kratek?

czy jest to bezpieczne?

Witam

Według mnie zapewne dużo korzystniej, będzie zadzwonić do producenta... może nie do działu sprzedaży i marketingu, ale raczej do pionu technicznego. Może do Wojtka.

No wiem, że aktualizacja instrukcji jest w trakcie, dotyczy to wodnych i powietrznych. W powietrznych szczególnie instrukcja do zabudów ciepłych z kratkami i bez kratek. Bo jednak to musi być szczegółowo rozpisane, szczególnie chodzi o firmy wykonawcze (składające kominki), które muszą mieć czarno na białym...

Co tu więcej napisać... Też jedynie zostaje dodać sugestię delikatną, aby zapoznać się dokładnie z ofertą, potem cokolwiek pisać i komentować.

Bo akurat producent idzie do przodu dynamicznie i nieraz papierologia instrukcyjna zostaje w tyle i nie nadąża.

Edytowane przez bohusz