Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak dasz do policzenia OZC, to zobaczysz, na ile opłaca sie dodatkowe 10cm, jakie da oszczędności i kiedy się zwróci.

Przy 30 cm jest już problem z oknami - trzeba je zamontować na konsolach, wysunięte w warstwę ocieplenia, bo 30

Cm styropianu przy oknie montowaniem w licu ściany daje efekt "otworu strzelniczego".

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po analizie wielu postów założenia są następujące

ściany z silikatów 18

ściana fundamentowa od zewnątrz 10 xps od wewnątrz 5 eps

na ziemi chudziak na to 20 eps 100 folia paroprzepuszczalna maty i rurki do ogrzewania zalane 7cm wylewki i płytki

ogrzewanie podłogowe w całym domu

2x strop monolit

dach - stropodach odwrócony

wylewka

folia EPDM

20 XPS

geowłóknina

żwir

nie jestem pewien czy izolacja od ziemi jest wystarczająca i czy woda przelatująca przez XPS na dachu nie zrobi mega mostka cieplnego

proszę o opinie

problemy z odprowadzeniem wody z dachu spowodowały, że zmieniłam układ swojego, bo też planowałam odwrócony.

Przepust musi być podgrzewany.

po analizie wielu postów założenia są następujące

ściany z silikatów 18

ściana fundamentowa od zewnątrz 10 xps od wewnątrz 5 eps

na ziemi chudziak na to 20 eps 100 folia paroprzepuszczalna maty i rurki do ogrzewania zalane 7cm wylewki i płytki

ogrzewanie podłogowe w całym domu

2x strop monolit

dach - stropodach odwrócony

wylewka

folia EPDM

20 XPS

geowłóknina

żwir

nie jestem pewien czy izolacja od ziemi jest wystarczająca i czy woda przelatująca przez XPS na dachu nie zrobi mega mostka cieplnego

proszę o opinie

Raczej paroszczelna. Pod dachem nie jest potrzebny xps, eps wystarczy i dużo tańszy.

• 2 weeks później...

z uwagi że start budowy się zbliża prosił bym o opinie i wasze rozwiązania

1 jeśli będą robione ławy fundamentowe a po zebraniu warstwy humusu pokazuje się piasek to ma sens robić opaskę z odwodnienia ( działka w mieście) badań geologicznych nie robiłem

2 po jakim czasie od wylania ławy można stawiać ścianę fundamentową

3 po jakim czasie od wybudowania ścianki można ją zamalować izolacją i ocieplić

4 czy izolowaliście ściankę od wewnętrznej strony budynku( myślałem by dać 5cm eps)

dziękuje za odpowiedzi

mam pytanie czy ktoś używał może styropian Xps ekstrudowany, grafitowy Gias firmy Briotherm gr 10 cm ma 0,029, a nie 0,036 W/mK za 400 zł m3 bo jakoś za dobrze to wygląda ?????
  • 4 weeks później...
W końcu na co się zdecydowałeś, na płytę fund. czy ławy? Ja od początku chciałem płytę chociaż warunki gruntowe mam idealne (piaski, woda na 2m) cenowo to samo co ławy (wyceniane przez wykonawcę SSO). Płyta izolacja od gruntu 100mm XPS, drenaż obwodowy.
  • 1 month później...

... dlaczego piszesz " niestety " ( ? ).

Ławy fundamentowe to sprawdzone rozwiązanie projektowe i na spokojnie "przeskakują" strefy przemarzania gruntu :

http://www.ekspertbudowlany.pl/images/editor/stories/instalacje2010/Strzyzewski_Zamiast-odsniezania-rys1.jpg