fotohobby 28.06.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2015 Jak dasz do policzenia OZC, to zobaczysz, na ile opłaca sie dodatkowe 10cm, jakie da oszczędności i kiedy się zwróci.Przy 30 cm jest już problem z oknami - trzeba je zamontować na konsolach, wysunięte w warstwę ocieplenia, bo 30 Cm styropianu przy oknie montowaniem w licu ściany daje efekt "otworu strzelniczego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam8111 23.07.2015 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 po analizie wielu postów założenia są następujące ściany z silikatów 18ściana fundamentowa od zewnątrz 10 xps od wewnątrz 5 eps na ziemi chudziak na to 20 eps 100 folia paroprzepuszczalna maty i rurki do ogrzewania zalane 7cm wylewki i płytkiogrzewanie podłogowe w całym domu2x strop monolit dach - stropodach odwrócony wylewka folia EPDM20 XPSgeowłóknina żwir nie jestem pewien czy izolacja od ziemi jest wystarczająca i czy woda przelatująca przez XPS na dachu nie zrobi mega mostka cieplnegoproszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.07.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 problemy z odprowadzeniem wody z dachu spowodowały, że zmieniłam układ swojego, bo też planowałam odwrócony. Przepust musi być podgrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 02.08.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 po analizie wielu postów założenia są następujące ściany z silikatów 18 ściana fundamentowa od zewnątrz 10 xps od wewnątrz 5 eps na ziemi chudziak na to 20 eps 100 folia paroprzepuszczalna maty i rurki do ogrzewania zalane 7cm wylewki i płytki ogrzewanie podłogowe w całym domu 2x strop monolit dach - stropodach odwrócony wylewka folia EPDM 20 XPS geowłóknina żwir nie jestem pewien czy izolacja od ziemi jest wystarczająca i czy woda przelatująca przez XPS na dachu nie zrobi mega mostka cieplnego proszę o opinie Raczej paroszczelna. Pod dachem nie jest potrzebny xps, eps wystarczy i dużo tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam8111 17.08.2015 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 mam pierwszą wycene z 15 cm xps za ponad 30 tyś netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam8111 24.08.2015 22:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 z uwagi że start budowy się zbliża prosił bym o opinie i wasze rozwiązania1 jeśli będą robione ławy fundamentowe a po zebraniu warstwy humusu pokazuje się piasek to ma sens robić opaskę z odwodnienia ( działka w mieście) badań geologicznych nie robiłem2 po jakim czasie od wylania ławy można stawiać ścianę fundamentową3 po jakim czasie od wybudowania ścianki można ją zamalować izolacją i ocieplić4 czy izolowaliście ściankę od wewnętrznej strony budynku( myślałem by dać 5cm eps)dziękuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam8111 25.08.2015 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 mam pytanie czy ktoś używał może styropian Xps ekstrudowany, grafitowy Gias firmy Briotherm gr 10 cm ma 0,029, a nie 0,036 W/mK za 400 zł m3 bo jakoś za dobrze to wygląda ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam8111 31.08.2015 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 nie wszyscy naraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasieńka i Piotr 25.09.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 W końcu na co się zdecydowałeś, na płytę fund. czy ławy? Ja od początku chciałem płytę chociaż warunki gruntowe mam idealne (piaski, woda na 2m) cenowo to samo co ławy (wyceniane przez wykonawcę SSO). Płyta izolacja od gruntu 100mm XPS, drenaż obwodowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam8111 27.10.2015 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 niestety zrobiłem ławy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 27.10.2015 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 ... dlaczego piszesz " niestety " ( ? ). Ławy fundamentowe to sprawdzone rozwiązanie projektowe i na spokojnie "przeskakują" strefy przemarzania gruntu : http://www.ekspertbudowlany.pl/images/editor/stories/instalacje2010/Strzyzewski_Zamiast-odsniezania-rys1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts