Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

udoskonalenie projektu domu z płaskim dachem

Recommended Posts

zastanawia mnie jak najlepiej by było połączyć rekuperator piec gazowy i kominek:bash:

Najlepiej nie łączyć. Wentylacja mechaniczna z rekuperacją to jedno, kocioł gazowy zasilający podłogówkę to drugie. Przy podłogówce możesz kupić kocioł kondensacyjny z uwagi na dużo niższą temperaturę zasilania. A kominek to już zależy. Ja kominków żadnych u siebie mieć nie będę, bo paliłem, nosiłem drewno i dlatego wiem, jaka to wątpliwa przyjemność. Poza tym nie ma co ukrywać, że kominki są drogie. Biorąc pod uwagę nawet najtańszy kominek, będziesz miał do wydania minimum 10 tyś, bo trzeba liczyć nie tylko wkład, ale sam komin i obudowę. Wszystko zależy czy chcesz w nim palić codziennie czy tylko okazyjnie. Jak okazyjnie, to zastanów się nad biokominkiem na spirytus. Nie potrzebuje komina, a ma klimat jaki daje żywy płomień. Na odpalenie pięć razy w roku w sam raz. Ja taki planuję u siebie, choć teraz jak to piszę, to zastanawiam się, na cholerę mi w domu ogień? Dla klimatu to lepiej nalać wina do kieliszków i zapalić świeczkę :rolleyes:.

Jak chcesz prawdziwy kominek na drewno, to masz do wyboru dwa rodzaje: z płaszczem wodnym i bez płaszcza. Ten z płaszczem wodnym możesz podłączyć do instalacji CO, a także możesz grzać ciepłą wodę. Wadą jego jest to, że cholernie syfi się szyba, i nie ważne czy drewno mokre czy suche, zawsze będzie osmolona z uwagi na zbyt niską temperaturę w palenisku, które wychładzane jest przez wodę. Gwarantuję CI, że jeśli chodzi o efekt palącego się płomienia, to go nie uzyskasz, bo przez czarną szybę nic nie widać :). A szyba zawsze zrobi się czarna, jak sterownik kominka ograniczy dostęp powietrza do spalania, bo za bardzo wzrośnie temperatura w instalacji. Producenci stosują płyty wermikulitowe żeby oddzielić chłodny płaszcz od paleniska, ale to i tak niczego nie zmienia. Inni dokładają specjalną szybę napylaną metalem, która ma odbijać promieniowanie podczerwone z powrotem do wewnątrz paleniska, ale syf nic o tym nie wie i w najlepsze ją całą zapaskudzi.

Drugi rodzaj kominka jest pod tym względem lepszy, bo szyba ma szanse być czysta, ale wody nim nie zagrzejesz. Inne pomieszczenia ogrzewać możesz stosując system rur czyli dystrybucję gorącego powietrza (DGP). Nie miałem, nie używałem, ale z różnych opowieści zapamiętałem, że ma kilka istotnych dla mnie wad. No i dalej jak w każdym kominku trzeba rozpalać, podtrzymywać ogień, a po wygaszeniu wybierać popiół, znowu rozpalać i tak w kółko Macieju. Miałem zajawkę na kominek i już mi przeszło, jak podczas dokładania smród poleciał na salon, chociaż muszę przyznać że to tylko moja subiektywna opinia. Są tacy co im pachnie lasem :D.

Jeśli mogę doradzić to olej kominek. Gdzie jest powiedziane, że w domu musi on być? Wg mnie to tylko kłopot, a kilka razy dla klimatu można odpalić bio jak już ktoś bardzo chce popatrzeć na płomień. Poza tym te bio są nawet robione w różnych stylach, nawet ultra nowoczesne modele.

Edytowane przez Horher

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

każda informacja jest cenna bo człowieka wiele uczy a mnie zależy by czerpać z waszego doświadczenia.

na tym etapie jestem za silikatami lub keramzytem ale muszę się jeszcze dowiedzieć więcej.

zastanawia mnie jak najlepiej by było połączyć rekuperator piec gazowy i kominek:bash:

Przeczytałem podpowiedź przedmówcy :sick: i jeśli każde info na tym etapie jest dla ciebie ważne to super objaw.Wymieszał tyle zagadnień,że po tej lekcji raczej na nic się nie zdecydujesz,pominąwszy już fakt iż przedmówca nie jest praktykiem ale za to dobrze oczytanym obserwatorem.

Z mojej praktyki skoro chcesz :

.......jak najlepiej by było połączyć rekuperator piec gazowy i kominek......

Uparłeś się tylko czy o to ci chodzi.Chodziło mi kiedyś po głowie takie ogrzewanie domu.Krótko.Nic innego jak instalacja pieca gazowego kondensacyjnego z nadmuchem.Poczytaj o tym jest tego masa w sieci.Ale musisz wiedzieć co to za proces.Gaz się spala wytwarzając ciepełko idąc dalej prze wymiennik ogrzewa powietrze wdmuchiwane do poszczególnych pomieszczeń.Wkomponowany w to rekuperator pozyska ciepło z powietrze wentylowanego :D.Instalacji ogrzewania z PG w roli głównej plus nadmuch jest masa.Nie jest tania ale i skomplikowana.Przewody powietrzne,nawilżacze,filtry,parowniki,elektroniki full serowniki itp.,rekuperator i wiele innych w takim systemie współdziałających urządzeń spełniających twe wymogi związane z ogrzewaniem twojego przyszłego domu.Komin systemowy zgodny z w/w zjawiskami ,dopasowana wentylacja z reku.Bardzo rozległy proces ,a jak rozległy to i rozwiązań dużo.Pisałem wyżej mam PG włączony w układ KZPŁW,podłogówka, kalafiory , solary i proste reku.Powiedzmy 10 lat temu byłem zachwycony tą fuzją.Póki co działa.Noszę się z zamiarem zamiany mego parowozu z salonu K-G na ciepły szamotowy ale z PW by rozpierduchy za bardzo w chałupie nie robić.Nie mam PC.......... teraz może i chciałbym i jeśli pomyślisz ,a to działa czyli PC jest w układzie z PG z nadmuchem i reku z klimą itp to i kominka bys nie potrzebował.Aleeeee chcesz.No i właśnie i na koniec ,jak wpiąć w to wszystko kominek z DGP jako dodatkowe źródło pozyskiwania energii ?Sposobów jest kilka tyle ,że chcę ci zwrócić uwagę jak zaczyna to być skomplikowane już na etapie tworzenia i łączenia dwóch systemów grzewczych.

pzdr.

mmmmmmmmmmmmmm

Edytowane przez niktspecjalny

każda informacja jest cenna bo człowieka wiele uczy a mnie zależy by czerpać z waszego doświadczenia.

na tym etapie jestem za silikatami lub keramzytem ale muszę się jeszcze dowiedzieć więcej.

Ale nad czym się tu zastanawiać ?.

Kocioł gazowy jest podstawowym, bezobsługowym żródłem ogrzewania ( optymalnie poprzez ogrzewanie podłogowe) i cieplej wodu użytkowej.

Rekuperator nie jest systemem grzewczym i nie dmucha ciepłem, lecz odzyskuje energię cieplną z powietrza które wyrzucamy z domu.

A kominek ?

Kominek moźe być gadżetem, rozpalonym od święta, a może być istotnym uzupełnieniem systemu grzewczego.

W zależności od tego, ile masz chęci i zapału do jego obsługi. Możesz go podłączyć do systemu ogrzewania podłogowego, ale raczej nie przy grzaniu "od święta"

Z mojej praktyki skoro chcesz :

Uparłeś się tylko czy o to ci chodzi.Chodziło mi kiedyś po głowie takie ogrzewanie domu.Krótko.Nic innego jak instalacja pieca gazowego kondensacyjnego z nadmuchem.Poczytaj o tym jest tego masa w sieci.Ale musisz wiedzieć co to za proces.Gaz się spala wytwarzając ciepełko idąc dalej prze wymiennik ogrzewa powietrze wdmuchiwane do poszczególnych pomieszczeń.

pzdr.

mmmmmmmmmmmmmm

Co Ty wypisujesz ?... Przecież ten kocioł, ma być podpięty do podłgówki, już w pierwszym poście kolega o tym wspomniał.

Co Ty wypisujesz ?... Przecież ten kocioł, ma być podpięty do podłgówki, już w pierwszym poście kolega o tym wspomniał.

co ty wypisujesz???Przecież napisałem w swoim poście.

Chodziło mi kiedyś po głowie takie ogrzewanie domu.Krótko.Nic innego jak instalacja pieca gazowego kondensacyjnego z nadmuchem.

Powiedział też ,że każde info jest dla niego ważne.

Coś rżniesz???Dałem przykład.:mad:.Prosiłem tyle razy.Masz takie rozwiązania w chałupie to sie wypowiadaj z praktyka włącznie a nie strzelasz sobie gole.Co to ma być???

Kocioł gazowy jest podstawowym, bezobsługowym żródłem ogrzewania ( optymalnie poprzez ogrzewanie podłogowe) i cieplej wodu użytkowej.

Nie pisz głupot,że to podstawowy system.Plis.Pisałem ,że są inne bardziej intratne technologie.

Edytowane przez niktspecjalny

co ty wypisujesz???Przecież napisałem w swoim poście.

Powiedział też ,że każde info jest dla niego ważne.

Coś rżniesz???Dałem przykład.:mad:.Prosiłem tyle razy.Masz takie rozwiązania w chałupie to sie wypowiadaj z praktyka włącznie a nie strzelasz sobie gole.Co to ma być???

A ty masz takie rozwiązania, czy po prostu przelewasz to, co Ci tam kiedyś chodziło po głowie ?

Może przestań, bo to fantasmagorie jakieś, tym bardziej, że autor takiego (kulawego zreszta) sposobu ogrzewania nawet nie rozważa.....

Pisząc o kotle gazowym, że to podstawowe źródło ciepła odniosłem się do jego konkretnego przypadku, który rozważa, bardzo zbliżonego do mojego, który znam z praktyki.

Edytowane przez fotohobby

A ty masz takie rozwiązania, czy po prostu przelewasz to, co Ci tam kiedyś chodziło po głowie ?

Może przestań, bo to fantasmagorie jakieś, tym bardziej, że autor takiego (kulawego zreszta) sposobu ogrzewania nawet nie rozważa.....

Pisząc o kotle gazowym, że to podstawowe źródło ciepła odniosłem się do jego konkretnego przypadku, który rozważa, bardzo zbliżonego do mojego, który znam z praktyki.

czytasz ze zrozumieniem co ci wytłuściłem.Taak mam wiekszośc tych rozwiazan w domu a ty które masz ja pisałem wyżej autorowi.

Masz zasadę upomina kogoś pomijając siebie ale zapominasz ,że i tobie głupota zakryć może na chwilę oczy.Niech autor to rozsadzi.:p

czytasz ze zrozumieniem co ci wytłuściłem.Taak mam wiekszośc tych rozwiazan w domu a ty które masz ja pisałem wyżej autorowi.

Masz zasadę upomina kogoś pomijając siebie ale zapominasz ,że i tobie głupota zakryć może na chwilę oczy.Niech autor to rozsadzi.:p

Masz piec gazowy nadmuchowy ?

Bo głównie o ten pomysł, który ni z gruszki, ni z pietruszki się tu znalazł, mi chodzi...

- Architektury i rozwiązań użytkowych budynku nie będę oceniał, natomiast nie wiem, czy do końca jest przemyślana lokalizacja komina przy kominku, który przecina wieńce wewnętrznej ściany nośnej ( !? ). Bardzo jestem ciekaw, w jaki sposób projektant konstrukcji ten "węzełek" rozwiązał ? Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Wreszcie jakiś stonowany i merytoryczny post. Autor wątku już ma pewnie dość Forum, bo zamiast porad wzajemne obrażacie się i dywagujecie na temat błędów w polszczyźnie. Na pewno o takie porady nowemu forumowiczowi chodziło :(

Adamie8111 -nie zniechęcaj się - specjaliści z pewnością pomogą Ci w niejednym temacie - powodzenia w budowaniu :)

Edytowane przez martahp

To co napisałem o kominku z płaszczem wodnym, to nic innego jak wiedza zdobyta praktycznie - nad czym strasznie boleję, bo jeszcze muszę w tym kominku palić. Nie polecam kominka z przyczyn wypisanych powyżej, ale jak ktoś ma inne wymagania, to te wady mogą zostać przyćmione przez zalety.

NIe uważam, że łączenie wentylacji i ogrzewania to dobry pomysł. Jeśli ktoś chce mieć ogrzewanie nadmuchowe, to na osobnych kanałach oddzielny system grzewczy, napędzany kanałową powietrzną pompą ciepła jaką opisuje T. Brzęczkowski, lub nawet kotłem gazowym i nagrzewnicą jak proponuje @niktspecjalny. Przede wszystkim dlatego powinno to być rozdzielone, że potrzeby wentylacji i ogrzewania nie idą ze sobą w parze i są różne. NIe wiem jak kolega @niktspecjalny rozwiązałby problem gdy do domu na święta przyjeżdżają goście i potrzeby wentylacyjne są znacznie większe niż zwykle, a zapotrzebowanie na ciepło niższe (bo większe zyski bytowe). Nawet pomijając zyski bytowe od gości, to przy większym zapotrzebowaniu na świeże powietrze więcej ciepła wpompujemy z tym powietrzem do domu.

Ktoś powie że bredzę, bo ilość ciepła reguluje kocioł. Ok, w takim razie odwróćmy sytuację. Zapotrzebowanie na ciepło jest duże bo na zewnątrz mróz, a w domu są tylko dwie osoby, bo dzieci wyjechały na ferie zimowe. Taka sytuacja oznacza, że albo w domu będzie zimno, albo powietrze będzie za suche. I co wtedy panie kolego?

Nie trzeba czegoś doświadczyć osobiście, żeby mieć wiedzę. Można się uczyć w oparciu o doświadczenia innych osób.

To co napisałem o kominku z płaszczem wodnym, to nic innego jak wiedza zdobyta praktycznie - nad czym strasznie boleję, bo jeszcze muszę w tym kominku palić. Nie polecam kominka z przyczyn wypisanych powyżej, ale jak ktoś ma inne wymagania, to te wady mogą zostać przyćmione przez zalety.

NIe uważam, że łączenie wentylacji i ogrzewania to dobry pomysł. Jeśli ktoś chce mieć ogrzewanie nadmuchowe, to na osobnych kanałach oddzielny system grzewczy, napędzany kanałową powietrzną pompą ciepła jaką opisuje T. Brzęczkowski, lub nawet kotłem gazowym i nagrzewnicą jak proponuje @niktspecjalny. Przede wszystkim dlatego powinno to być rozdzielone, że potrzeby wentylacji i ogrzewania nie idą ze sobą w parze i są różne. NIe wiem jak kolega @niktspecjalny rozwiązałby problem gdy do domu na święta przyjeżdżają goście i potrzeby wentylacyjne są znacznie większe niż zwykle, a zapotrzebowanie na ciepło niższe (bo większe zyski bytowe). Nawet pomijając zyski bytowe od gości, to przy większym zapotrzebowaniu na świeże powietrze więcej ciepła wpompujemy z tym powietrzem do domu.

Ktoś powie że bredzę, bo ilość ciepła reguluje kocioł. Ok, w takim razie odwróćmy sytuację. Zapotrzebowanie na ciepło jest duże bo na zewnątrz mróz, a w domu są tylko dwie osoby, bo dzieci wyjechały na ferie zimowe. Taka sytuacja oznacza, że albo w domu będzie zimno, albo powietrze będzie za suche. I co wtedy panie kolego?

Nie trzeba czegoś doświadczyć osobiście, żeby mieć wiedzę. Można się uczyć w oparciu o doświadczenia innych osób.

Powtórzę już ostatni raz.Doskonała i słuszna powiedziałbym nawet bardzo słuszna uwaga.

Nie trzeba czegoś doświadczyć osobiście, żeby mieć wiedzę. Można się uczyć w oparciu o doświadczenia innych osób

Nie dotyczy to fotohobbyja,który ma z goła odmienne zdanie.Piszesz o tym ,ze zbraknie powietrza świeżego ,że goście go zabiorą itp. i ,że będzie zimno.Jest kominek z DGP i wcale nie będzie za suche.Może autor wkomponuje w to ,a jest to już długo na rynku PC w układzie w/w przeze mnie,czyli PG nadmuchowy,reku i PC.To on ma się martwic i czytać ja podaje przykład jaki mam i jaki chciałem i wiem i widziałem go w praktyce.Taka wymiana poglądów bardzo mi odpowiada a polemika staje się bardzo rzeczowa.

pzdr.

pzdr.

mam kondensat na gaz zasilający podłogówkę w 100% i rekuperator. Nie mam pojęcia dlaczego ktoś uważa, że te elementy się wykluczają?

WM to wentylacja a nie ogrzewanie.

Jedyne co może sprawiać problemy to kominek w dobrze ocieplonym domu. Bo zbyt szybko podnosi temperaturę, zanim zareaguje piec i bezwładna podłogówka. To jeden z powodów dla którego ja z kominka zrezygnowałam.

mam kondensat na gaz zasilający podłogówkę w 100% i rekuperator. Nie mam pojęcia dlaczego ktoś uważa, że te elementy się wykluczają?

Jedyne co może sprawiać problemy to kominek w dobrze ocieplonym domu. Bo zbyt szybko podnosi temperaturę, zanim zareaguje piec i bezwładna podłogówka. To jeden z powodów dla którego ja z kominka zrezygnowałam.

O Boże ....Zostawmy te litry 3.5 w chałupie.Piszmy dla i do wszystkich.No takich głupot dawno nie czytałem.Wymiękam.:cool::cool::cool::cool:.amen

Też jestem na etapie projektu , więcej pierwotnie był dach płask, parterowy ( rodzina się zbuntowała przeciw tym fanaberiom) .

Planowałem odwrócony dach , zastanawiałem się czy zamiast XPS -a dać wylewkę z perlitobetonu z racji robocizny- kręcony na budowie i dlatego stanęło ongiś , jednak na styro. Czas bo kwotowo to samo teoretycznie wychodzi.

Przy uwzględnieniu obciążenia zapominamy o śniegu na dachu ( no nawisy jednak usuwać) jak i remontach malowaniu blachy , myciu dachu etc. Dobrze zrobiony to na wieki. No i mamy miejsce gdzie postawić dyskretnie ( wiem z daleka widać ) kolektor powietrzny podłączany do reku , ale z obejściem bo na elektrodzie chwalą się że w styczniu przy -15 i słońcu na wlocie do chałupy miał 50 stopni na plusie warto inwestować? A dostępne w handlu są pojedyncze rury próżniowe. Nawet jak mniejsze zyski to przecież GWC zimą zastąpi w dzień.

Przy stromym wydajemy więcej niż na mury ta więźba impregnacja malowanie p.pożarowe izolacje etc.

Kasa kasa a rodzina pragnie dachówek tak ślicznie błyszczących w słońcu , szkliwionych . Tam mamy śliczny żwir , geowłókninę i styro na profilowanym spadkiem betonie izolowanym p.wodnie i tyle. Wichur. sztormy mamy gdzieś!!!

Jeśli o kontakcie z ziemią budynku niepodpiwniczonego wybrałem płytę fundamentową dobrego projektu poprzedzoną badaniem geo.

Co do izolacji waham się między perlitobetonem czy pianobetonem z forum pamiętam te dywagacje o prężności styro.

Za to pod nim w warstwie piachu planuję kumulację ciepła z tej instalacji słonecznej na dachu latem. Wiem zbiornik buforowy w domu z wodą lepszy , ale mi żal miejsca. A cena tych kubików pojemności drogo wychodzi. Tu inwestujemy w rury z blachy i wentylatory na wlocie jedynie . Ściany wewnętrzne , korci mnie ceramika poryzowana jako ściany grzewcze tanim kosztem Zewnętrzne rozważam szalunek tracony ze styro . Albo szkielet betonowy, a ściany pełnią rolę jedynie izolacyjną. Ale cięzko znaleźć dane o izolacyjności akustycznej takiej ściany

Powstrzymajcie ją Kominkowcy w tej głupocie.Tak nie można to nie fair.:p

Ciepło żywego ognia potęguje chłód w pomieszczeniu z kominkiem. Zatem Delektując się ogniem ( nie mam na myśli zapalniczki czy żaru papierosa , fajki) w pomieszczeniu otwieramy wszystkie okna , widzicie tą rodzinę tulącą się razem przy szybie kominka...... No zasadne są odpowiednie meble kominkowe z wysokim oparciem - wiktoriańskie . Zatem teza o niekompatybilności kominka z ogrzewaniem podłogówką jest wysnuta z powierzchownych przesłanek teoretycznych;)