Janek G. 14.06.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 W moim ogrodzie rośnie kilka starych świerków - 30-50 lat o wysokości powyżej 1 piętra. W tym roku gwałtownie zaatakował je przędziorek. Igły od dolnych gałęzi brązowieją i opadają. Proces postępuje od pnia do końców gałęzi - bardzo szybko.W dole świerka widać pojedyncze igły zawieszone na cieniutkich pajenczynach. Tak optycznie to nic po gałęziach nie łazi oprócz larw biedronki. Galasów też nie widziałem. Naczytałem się w różnych miejscach o opryskach na przędziorki. Tylko - jak to zrobić ? Nawet ich nie mogę zlać wodą z węża bo strumień wody sięga najwyżej do 1/3 wysokości drzewa. Czy któryś ze środków przewidzianych do oprysku można zastosować wlewając je do dołków do gleby w obrębie systemu korzeniowego rośliny ?A jeśli tak, to który i jakie dawkowanie ? Dalej spróbuję to sam policzyć ale nie jestem pewien metody. Średnica korony to powiedzmy 5,5m. Obwód 3,1x5,5=17,5 m. A powierzchnia walca byłaby 12 m wysokość x 17,5 obwód to daje 204 m2. Co na to praktycy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 oprysk rozpylaczem spalinowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.06.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 (edytowane) W moim ogrodzie rośnie kilka starych świerków - 30-50 lat o wysokości powyżej 1 piętra. W bezwietrzną pogodę roztworem Talstar -u przy pomocy myjki ciśnieniowej Karcher (uwaga na oczy i to aby z dala były dzieci). Oprysk jednokrotnie wieczorem(późnym popołudniem). Do roztworu można dodać trochę oleju parafinowego(takiego do lamp) jednak tylko gdy drzewa nie są na trasie ruchu pieszego - czyli nie chodzi się pod nimi To jedyny sposób domowy....można oczywiście opryskiwaczem dużej mocy , ale kto takowy posiada? Edytowane 23 Czerwca 2015 przez CityMatic Zmiana nazwy środka zwalczającego przędziorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.06.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Mospilanem? Przedziorka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.06.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 Mospilanem? Przedziorka? Masz rację Przepraszam pomyłka miało być Talstar stosowałem i to i to stąd pomyłka ale sposób wart polecenia......wy-edytowałem Dziękuję i pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.06.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2015 można oczywiście opryskiwaczem dużej mocy , ale kto takowy posiada? Starczy wynająć. Także są firmy, które taki oprysk wykonają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts