Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plaga przędziorka na wysokich świerkach (12m).

Recommended Posts

W moim ogrodzie rośnie kilka starych świerków - 30-50 lat o wysokości powyżej 1 piętra.

W tym roku gwałtownie zaatakował je przędziorek. Igły od dolnych gałęzi brązowieją i opadają. Proces postępuje od pnia do końców gałęzi - bardzo szybko.

W dole świerka widać pojedyncze igły zawieszone na cieniutkich pajenczynach. Tak optycznie to nic po gałęziach nie łazi oprócz larw biedronki. Galasów też nie widziałem.

Naczytałem się w różnych miejscach o opryskach na przędziorki. Tylko - jak to zrobić ? Nawet ich nie mogę zlać wodą z węża bo strumień wody sięga najwyżej do 1/3 wysokości drzewa.

Czy któryś ze środków przewidzianych do oprysku można zastosować wlewając je do dołków do gleby w obrębie systemu korzeniowego rośliny ?

A jeśli tak, to który i jakie dawkowanie ?

Dalej spróbuję to sam policzyć ale nie jestem pewien metody. Średnica korony to powiedzmy 5,5m. Obwód 3,1x5,5=17,5 m. A powierzchnia walca byłaby 12 m wysokość x 17,5 obwód to daje 204 m2.

Co na to praktycy ?

• 2 weeks później...
W moim ogrodzie rośnie kilka starych świerków - 30-50 lat o wysokości powyżej 1 piętra.

W bezwietrzną pogodę roztworem Talstar -u przy pomocy myjki ciśnieniowej Karcher (uwaga na oczy i to aby z dala były dzieci). Oprysk jednokrotnie wieczorem(późnym popołudniem). Do roztworu można dodać trochę oleju parafinowego(takiego do lamp) jednak tylko gdy drzewa nie są na trasie ruchu pieszego - czyli nie chodzi się pod nimi :)

To jedyny sposób domowy....można oczywiście opryskiwaczem dużej mocy , ale kto takowy posiada?

Edytowane przez CityMatic
Zmiana nazwy środka zwalczającego przędziorka