somnambulik 16.06.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 Witam. Zadaję to pytanie bo większość wypowiedzi na www mnie nie satysfakcjonuje. Wierzę że profesjonaliści doradzą lepiej Ściąlem kilka drzew na działce /naturalnie z pozwoleniem / sosny i brzozy Chciałbym wykorzystać dość grube pnie do zrobienia np. huśtawki dla córki. Brzoza raczej odpada ale jakbym okorował sosny i zrobił konstrukcję a potem czymś zabezpieczył, zaimpregnował wierzę że zdała by egzamin. Nieważne że drewno może popękać czy trochę się wygiąć - będzie nawet lepiej to wyglądać. Czy to co napisałem ma sens a jeśli tak czym potraktować świeże pnie??? Dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 16.06.2015 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 (edytowane) Okorować, wysuszyć, zbudować, zaimpregnować (ewentualnie zaolejować). Suszenie pod dachem - najlepiej z rok czasu. Niewysuszone nie będzie chciało nasiąkać impregnatem i z czasem będzie pękać i się wyginać.Albo zaimpregnować ponownie po roku (latem kiedy będzie suche) Nieokorowane pnie brzóz założyłem na dach jako blokada osuwającego się śniegu. Po 5 latach zostało z nich próchno rozpadające się w rękach. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
somnambulik 17.06.2015 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Dzięki za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.06.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2015 Brzoza nieokorowana w ciągu 2-3 lat do niczego się nie nada. Jeśli z mokrego drewna coś robić to tylko z całości nie przecierane, oczywiście popęka ale taki urok drewna. Na początek poszukaj dobrego środka wodnego do zabezpieczenia przed sinizną i jak najszybciej okorować bale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 22.06.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Chciałbym wykorzystać dość grube pnie do zrobienia np. huśtawki dla córki. Brzoza od biedy nada się do kominka (o ile posiadasz). Kora z brzozy, to wprost idealna rozpałka do kominka (też trochę miałem). Sosna musi wyschnąć przed impregnacją, jak pisali wcześniej poprzednicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts